LUIS HAMILTON: Obaveza Formule 1 je da podigne svest o ljudskim pravima!
Foto: Profiemedia

BUM

LUIS HAMILTON: Obaveza Formule 1 je da podigne svest o ljudskim pravima!

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je danas da je obaveza Formule 1 da podigne svest o pitanjima ljudskih prava u Kataru, pred prvu trku u ovoj zemlji.

Šef Formule 1 Stefano Domenikali rekao je ranije ove nedelje za Bi-Bi-Si da bi trke u Kataru i Saudijskoj Arabiji mogle da pokrenu napredak u pitanjima ljudskih prava u tim zemljama.

Zalivske zemlje su na meti kritika zbog pitanja ljudskih prava, a Domenikali je rekao da bi "zatvaranje tih zemalja imalo negativan efekat".

"Pošto sportovi odlaze na ova mesta, imaju dužnost da podignu svest o ovim pitanjima. Ovim mestima je potrebno strogo ispitivanje. Jednaka prava su ozbiljno pitanje", rekao je Hamilton, prenosi Bi-Bi-Si. Katar će ovog vikenda biti domaćin prve trke Formule 1, a od 2023. godine ima desetogodišnji ugovor za koji se navodi da najunosniji u Formuli 1.

Luis Hamilton
foto: Profiemedia

Nakon toga, i Saudijska Arabija će debitovati u šampionatu Formule 1, dok će se sezona završiti trkom u Abu Dabiju 12. decembra.

"Svestan sam da ovde pokušavaju da naprave korake i da se to ne može promeniti preko noći", naveo je Hamilton.

Medjunarodna organizacija Amnesti internešenel opisala je situaciju sa ljudskim pravima u obe zemlje zemlje kao "izuzetno zabrinjavajuću".

Katar je kritikovan zbog ograničavanja slobode govora i tretmana radnika migranata, pogotovo u vezi sa izgradnjom stadiona za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine.

Hamilton je rekao da bi voleo da više sportista govori o ovoj temi.

"Jedna osoba može da napravi malu promenu, ali zajedno možemo imati veći uticaj", istakao je Hamilton.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track