LEVANDOVSKI I ITALIJA OBELEŽILI GODINU: Jamajčanka ušla u istoriju atletike!
Foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

LAUREATI

LEVANDOVSKI I ITALIJA OBELEŽILI GODINU: Jamajčanka ušla u istoriju atletike!

Ostali sportovi -

Jamajčanska atletičarka Elejn Tompson-Hera i poljski fudbaler Robert Levandovski proglašeni su najboljim sportistima godine u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS).

Za najbolju ekipu, 529 novinara iz ;114 država, izabralo je fudbalsku reprezentaciju Italije, dok je nagradu za najbolji pres centar dobio Tokio 2020. Ovo je prvi put da je 29-godišnja Jamajčanka, koja je osvojila tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, osvojila ovu nagradu.

Ona je slavila sa 605 bodova ispred španske fudbalerke Aleksije Puteljas koja je sakupila 490 bodova, dok je treća svetska rekorderka u troskoku Venezuelka Julimar Rohas sa 346 bodova.

Tompson-Hera je u Tokiju pobedila na 100 i 200 metara postavši prva žena koja je u obe sprinterske discipline osvojila zlata na uzastopnim Olimpijskim igrama nakon što joj je to uspelo i u Rio De Žaneiru.

Elejn Tompson-Hera
foto: Profimedia

Takođe je sa svojom reprezentacijom slavila na 4x100 metara za svoju treću zlatnu medalju u Tokiju. Takodje, ove godine je istrčala druge najbolje rezultate svih vremena na 100 (10.54) i 200 m ( 21.53), a proglašena je i najboljom atletičarkom godine u izboru Međunarodne atletske federacije (World Athletics).

Samo je Jusein Bolt uspeo da obrani zlata na 100 i 200 metara u sprintu na Olimpijskim igrama.

U muškoj konkurenciji slavio je Levandovski koji je u izboru AIPS-a bio najbolji i prošle godine. Sjajni poljski napadač je pobedio sa 435 bodova ispred novog svetskog prvaka u formuli 1 Maksa Verstapena sa 349 bodova i argentinskog fudbalera Lionela Mesija sa 311 bodova.

Levandovski je u 2021. godini postigao 58 golova u 47 nastupa u svim klupskim takmičenjima, i 69 golova u 59 nastupa kada se uračunaju i njegovi reprezentativni nastupi.

Euro 2020, Italija, Engleska, trofej
foto: Profimedia

Najboljom ekipom proglašena je fudbalska reprezentacija Italije ;koja je ove godine osvojila evropski naslov. "Azuri" su slavili sa 767 bodova ispred ;Bajerna (503) i reprezentacije Argen tine (459).

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track