LUO DŽIHUAN (80) PONEO PLAMEN: Počela trodnevna štafeta olimpijske baklje u Pekingu
Foto: Profimedia

ZOI

LUO DŽIHUAN (80) PONEO PLAMEN: Počela trodnevna štafeta olimpijske baklje u Pekingu

Ostali sportovi -

Trodnevna štafeta olimpijske baklje Zimskih igara u Pekingu, počela je kada je 80-godišnji Luo Džihuan, bivši takmičar u brzom klizanju, poneo plamen u prvoj etapi.

Trajanje štafete smanjeno je na tri dana zbog pandemije korona virusa, a baklja će biti proneta kroz tri olimpijske zone, počevši od centra Pekinga, pre nego što se uputi u okrug Jancin i na kraju u Džangdjakou u susednoj provinciji Hebej.

"Nikada nisam učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama i nadao sam se da će moja zemlja biti domaćin. Taj san sanjao sam skoro 60 godina, a danas mi se ostvario. Mnogo sam srećan", rekao je Luo.

Luo Džihuan, Peking 2022
foto: Profimedia

Organizacija Igara koje počinju 4. februara slična je Igrama prošlog leta u Tokiju zbog pandemije. Samo odabrani gledaoći moći će da gledaju takmičenja uživo, a sportisti, članovi ekipa, zvaničnici i novinari moraće da budu u mehuru koji je uspostavljen kako bi se sprečio kontakt i širenje korona virusa.

Peking, koji ima 20 miliona stanovnika, danas je prijavio samo dva nova slučaja zaraze korona virusom. Na snazi su stroga pravila zaštite, koja uključuju lokdaun i masovna testiranja.

Medju 135 osoba koje će nositi baklju su i nekadašnji astronaut Cin Hajpeng i bivši NBA košarkaš Jao Ming.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track