ŠESTI DAN ZOI U PEKINGU: Četvrtak u znaku dopinga Kamile Valijeve, Austrija i Norveška skupljaju medalje
Foto: AP

PEKING 2022

ŠESTI DAN ZOI U PEKINGU: Četvrtak u znaku dopinga Kamile Valijeve, Austrija i Norveška skupljaju medalje

Ostali sportovi -

Ruska klizačica Kamila Valijeva u centru doping skandala na ZOI u Pekingu.

Četvrtak na ZOI u Pekingu krenuo je informacijom da je 15-godišnja ruska senzacija član tima koji je navodno bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu. Ona je tokom celog dana bila pod budnim okom javnosti, a tako će biti i narednih dana.

Što se tiče današnjeg programa Norvežani nastavlju sa berbom medalja, dok su Austrijanci danas posebno blistali, pa su izbili na prvo mesto po broju osvojenih odličja do sada.

Peking 2022
foto: AP

U nastavku pročitajte o svim dešavanjima na ZOI u Pekingu.

13.32 - Selekcija SAD osvojila zlato u miksu u slobodnom skijanju erijals

Selekcija SAD osvojila je danas zlatnu medalju u miksu u slobodnom skijanju erijals na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Selekcija SAD nastupila je u sastavu Ešli Koldvel, Kristofer Lilis i Džastin Šenfeld, a zlato je osvojila sa 338,34 poena. Srebrnu medalju osvojila je Kina sa 324,22 poena, a bronzanu medalju selekcija Kanade sa 290,98 poena. Švajcarska je zauzela četvrto mesto sa 276,01 poena.

11.25 - Šifrin nastupa u superveleslalomu u Pekingu

Skijaška reprezentacija SAD saopštila je da će vodeća takmičarka u Svetskom kupu Mikaela Šifrin nastupati u trci superveleslaloma na Zimskim olimpijskim igrama.Super-dži je na programu u petak od 4.00, po srednjoevropskom vremenu, a to će 26-godišnjoj skijašici biti treća trka u Pekingu.

Olimpijska prvakinja u slalomu iz Sočija 2014. i pobednica veleslaloma u Pjongčangu pre četiri godine, nije uspela da završi prve dve trke na Igrama u Pekingu. Šifrin nije završila slalomsku i veleslalomsku trku, a u dosadašnjoj karijeri nikad nije nastupala na olimpijskoj trci u super-džiju. Ipak Amerikanka je 2019. godine osvojila zlato u superveleslalomu na Svetskom prvenstvu u švedskom Oreu.

Mikaela Šifrin
foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

10.32 - Johaug osvojila novo zlato u skijaškom trčanju

Norveška takmičarka u skijaškom trčanju Tereza Johaug osvojila je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u trci na 10 kilometara klasičnim stilom.Johaug je do pobede došla vremenom 28:06,3 minuta, i tako je osvojila ukupno treće olimpijsko zlato u karijeri.

Teresa Johag
foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Do sada je 33-godišnjakinja bila zlatna u Vankuveru 2010. godine u štafeti, dok je u Pekingu osvojila zlato u skiatlonu. Srebrnu medalju osvojila je finska takmičarka Kertu Niskanen, koja je za Johaug zaostala 0,4 sekunde, dok je njena sunarodnjakinja Krista Parmakoski došla do bronze, uz zaostatak od 31,5 sekundi.

Teresa Johag
foto: EPA/JEON HEON-KYUN

09.13 - Gođa ne učestvuje u super-džiju na ZOI

Aktuelna olimpijska šampionka u spustu Italijanka Sofija Gođa neće nastupati u trci superveleslaloma na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto se oporavlja od povrede kolena, saopštio je tamošnji Skijaški savez. Ona je ove sezone ostvarila šest pobeda u Svetskom kupu (četiri u spustu i dve u superveleslalomu), a povredu kolena doživela je prilikom pada na trci u Kortini d'Ampeco, 23. januara. Gođa je po dolasku u Jancin rekla da se skijanju vratila 5. februara, a trebalo bi da nastupa u trci spusta, koja je na programu 15. februara. Olimpijska trka u superveleslalomu je na rasporedu u petak.

Sofija Gođa
foto: Profimedia

09.02 - Austrijanac osvojio zlato u snoubord krosu

Austrijski takmičar Alesandro Hemerle osvojio je olimpijsko zlato u Pekingu, u snoubord krosu.Hemerle je do pobede došao u foto finišu, u kojem je bio bolji od Kanađanina Eliota Grondana. Bronza je pripala Italijanu Omaru Vizintinu, dok je četvrto mesto u velikom finalu zauzeo Austrijanac Julijan Liftner. Austrija sada ima 12 medalja na Igrama u Pekingu, po četiri zlata, srebra i bronze.

Alesandro Hemerle
foto: AP

08.22 - Štrolc osvojio zlato u alpskoj kombinaciji

Austrijski skijaš Johanes Štrolc osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u alpskoj kombinaciji. Štrolc je nakon spusta bio četvrti, da bi odličnim slalomom došao do prve olimpijske medalje u karijeri, uz ukupno vreme od 2:31,43 minuta.

Njegov otac Hubert je na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine takođe osvojio zlato u kombinaciji. Norvežanin Aleksander Omot Kilde osvojio je srebrnu medalju, pošto je za pobednikom zaostao 0,59 sekundi, a ovo mu je ujedno druga medalja u Pekingu posle bronze u superveleslalomu.

Do bronze je došao Kanadjanin Džejms Kraford, koji je zaostao 0,68 sekundi za austrijskim takmičarom. Favorit za osvajanje zlatne medalje Francuz Aleksi Panturo nije završio slalomsku vožnju. Trku je ukupno počelo 27 skijaša, a ova disciplina se od sezone 2020/21. ne nalazi u rasporedu Svetskog kupa.

08.09 - Amerikanac osvojio olimpijsko zlato u umetničkom klizanju

Američki takmičar u umetničkom klizanju Nejtan Čen osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u pojedinačnoj konkurenciji. Čen (22) je posle svetskog rekorda u kratkom programu (113,97 bodova), danas bio najbolji i u slobodnom programu sa osvojena 218,63 boda.

Nejtan Čen
foto: EPA/FAZRY ISMAIL

Trostruki uzastopni svetski prvak je u Pekingu ranije osvojio srebro u ekipnoj konkurenciji, dok je pre četiri godine u Pjongčangu timski osvojio bronzu. Srebro je osvojio japanski takmičar Juma Kagijama, koji je drugi bio i posle kratkog programa.

On je ostvario ukupno 310,05 bodova, 22,55 manje od pobednika, dok je bronza pripala njegovom sunarodniku Semi Unu (293). Dvostruki uzastopni olimpijski prvak Japanac Juzuru Hanju zauzeo je četvrto mesto (283,21), posle lošeg rezultata u kratkom programu. U slobodnom delu on je pokušao da izvede četvorostruki aksel, ali je tom prilikom doživeo pad.

Nejtan Čen
foto: EPA/FAZRY ISMAIL

07.13 - Kim odbranila olimpijsko zlato u halfpajpu

Američka takmičarka u snoubordu Kloi Kim osvojila je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u disciplini halfpajp.Ona je tako uspela da odbrani zlato osvojeno u Pjongčangu, a do pobede je došla sa osvojena 94 boda.

Srebro je pripalo španskoj snouborderki Keralt Kasteljet (90,25), koja je tako svojoj zemlji donela prvu medalju na Igrama u Pekingu, a ukupno petu u istoriji ZOI. Na poslednje mesto pobedničkog podijuma popela se japanska takmičarka Sena Tomita, sa osvojenih 88,25 bodova.

Kloi Kim
foto: AP

07.11 - ŠOK U PEKINGU!

Šesti dan ZOI u Pekingu počeo je informacijom da je 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valieva bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu.

Više o tome pročitajte na OVOM LINKU.

Dobro došli na Kurirov blog!

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track