DVANAESTI DAN ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA U PEKINGU: Nastavlja se dominacija Norveške, prate ih Rusi i Nemci
Foto: AP

PEKING 2022

DVANAESTI DAN ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA U PEKINGU: Nastavlja se dominacija Norveške, prate ih Rusi i Nemci

Ostali sportovi -

Dvanaesti takmičarski dan na ZOI u Pekingu doneo nam je nove olimpijske šampione.

Sportisti iz Norveške nastavili su u istom ritmu, po broju medalja zauzimaju ubedljivo prvo mesto na toj listi, a prate ih Rusi i Nemci.

Sutra je na programu finale umetničkog klizanja, što će svakako biti jedan od praćenijih momenata na ovim Igrama u Pekingu. Ruska klizačica Kamila Valijeva napada zlatnu medalju posle drame koju je prošla sa doping kontrolom. Program umetničkog klizanja počinje oko 12 časova po srednjoevropskom vremenu.

skijanje, Peking 2022
foto: AP

Sve o dešavanjima na ZOI u Pekingu pogledajte u nastavku.

14.46 - Štafeti Kanade zlato u brzom klizanju na 5000 metara na ZOI

Muška štafeta Kanade u brzom klizanju osvojila je zlatnu medalju u trci na 5.000 metara na Zimskim olimpijskim igrama.Štafeta Kanade koju čine Čarls Hamilen, Stiven Duboa, Džordan Pjer Gils i Paskal Dion do zlata su stigli u vremenu 6:41.257 minuta. Srebrna medalja pripala je štafeti Republike Koreje koja je kroz cilj prošla u vremenu 6:41.679 minuta. Koreja je klizala u sastavu Juneseo Li, Deheon Hvang, Jungi Kvak i Janghjuk Park. Italija je za devet hiljaditinki bila brža od Rusije i do bronzane medalje stigla u vremenu 6:43, 431 minuta. Italija je nastupila u sastavu Pjetro Sigel, Juri Konfortola, Tomaso Doti i Andrea Kasineli.

13.51 - Kinez Guangpu osvojio zlatnu medalju u erialsu na ZOI

Kineski takmičar u muškom arialsu Ći Guangpu osvojio je zlatnu medalju u finalu u akrobatskom skijanju u disciplini "erials" (aerials) na Zimskim olimpijskim igrama.Guangpu je do zlata stigao skokom za koji je dobio ocenu 129.0. Srebrnu medalju sa ocenom od 116.5 osvojio je Ukrajinac Oleksander Abramenko, i tako doneo prvu medalju Ukrajini na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama. Rus Ilja Borov je zauzeo treće mesto sa ocenom 114.93.

Ći Guangpu
foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

12.34 - Hokejaši Finske u polufinalu ZOI

Hokejaši Finske plasirali su se u polufinale Zimskih olimpijskih igara u Pekingu pošto su pobedili Švajcarsku sa 5:1. Golove za Finsku postigli su Miko Lehtonen, Temu Hartikainen, Iro Pakarinen, Miro Altonen i Marko Antila. Jedini gol za reprezentaciju Švajcarske postigao je Andres Ambil. Plasman u polufinale obezbedili su Slovačka i Danska, a kasnije u poslednjem četvrtfinalu igraju Švedska - Kanada.

12.31 - Valijeva navela dva dozvoljena leka u obrascu za antidoping kontrolu

Dve dozvoljene suspstance koje se koriste za poboljšanje rada srca navedene su na obrascu za antidoping kontrolu koji je popunjen za rusku klizačicu Kamilu Valijevu, pre nego što je otkriveno da je bila pozitivna na zabranjenu suspstancu trimetanzin.

Svetska antidoping agtencija (WADA) je u podnesku u slučaju ruske klizačice navela da pominjanje oblika L-karnitina i hipoksena, oba dozvoljena leka, podriva argument da je zabranjena suspstanca trimetanzin unela slučajno u organizam.

Hipoksen, lek za povećavanje dotoka kiseonika u srce, je supstanca koju je Američka antidoping agencija (USADA) bezuspešno pokušala da uvrsti na listu zabranjenih. L-karnitin, još jedan pojačivač dotoka kiseonika, zabranjen je ako se unosi iznad određenih granica. Taj suplement bio je centralna tačka doping slučaja protiv atletskog trenera Alberta Salazara.

Doping, ilustracija
foto: Profimedia

Kombinacija ta dva leka uz 2,1 nanograma trimetanzina, leka pronađenog prilikom testiranja Valijeve 25. decembra, "nagoveštaj je da se nešto ozbiljnije dešava", rekao je izvršni direktor USADA Trevis Tajgart. Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.

Ona je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a nedugo posle tog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja, laboratorija u Stokholmu objavila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014.

Kamila Valieva, Kamila Valijeva
foto: AP

Sud za sportsku arbitražu (CAS) ukinuo je privremenu suspeniziju 15-godišnjoj klizačici i njoj je dozvoljeno da ostane da se takmiči u Pekingu. Zbog njenih godina ona se, prema antidoping pravilima, smatra "zaštićenom osobom" i mogla bi da izbegne oštriju kaznu. Njeni treneri i saradnici su pod istragom.

Valijeva je prva posle kratkog programa, a u četvrtak je na programu slobodan program, posle kojeg će biti poznate osvajačice medalja. Ona je veliki favorit za zlato, a u slučaju da osvoji medalju, neće biti organizovana dodela odličja.

Kamila Valieva, Kamila Valijeva
foto: AP

11.27 - Norvežani osvojili zlato u skijaškom trčanju u timskom sprintu

Norveški takmičari osvojili su zlatnu medalju u skijaškom trčanju u timskom sprintu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Norveška je u sastavu Erik Valnes i Johanes Klebo, pobedila rezultatom 19:22,99 minuta. Srebrnu medalju osvojili su Finci Livo Niskanen i Joni Mjaki sa zaostatkom od 2,46 sekunde. Ruski takmičari Aleksandar Bolšunov i Aleksandar Terentjev osvojili su bronzu sa 4,29 sekundi zaostatka za pobednicima.

Norveška
foto: AP

11.16 - Nemačke takmičarke osvojile zlato u skijaškom trčanju u timskom sprintu

Nemačke takmičarke osvojile su zlatnu medalju u timskom sprintu u skijaškom trčanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Nemice Viktorija Karl i Katarina Hening osvojile su zlato rezultatom 22 minuta, 9,85 sekundi. Šveđanke Jona Sundling i Maja Dalkvist osvojile su srebro sa 0,17 sekundi zaostatka. Ruskinje Natalija Neprajeva i Julija Stupak osvojile su bronzu sa 0,71 sekundi zaostatka Finska je zauzela četvrto mesto, a selekcija SAD peto.

Nemačka
foto: EPA/JEON HEON-KYUN

10.43 - Švedske biatlonke osvojile olimpijsko zlato u štafeti

Švedske biatlonke osvojile su danas zlatnu medalju u štefeti 4 x 6 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Švedska je nastupila u sastavu Elvira Eberg, Hana Eberg, Mona Brorson i Li Person. Elvira Eberg je osvojila treću medalju u Pekingu, posle dva srebra u sprintu na 7,5 kiliometara i poteri na 10 kilometara. Srebrnu medalju osvojila je Rusija, a bronzu Nemačka.

Švedska
foto: EPA/MARTIN DIVISEK

10.32 - Američki klizač Džou izašao iz karantina i nastupiće na gala večeri

Američki klizač Vinsent Džou završio je period karantina nakon što je bio zaražen korona virusom i planira da nastupi u nedelju na egzibicionoj gala večeri, poslednjeg dana Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Džou je sa selekcijom SAD osvojio srebrnu medalju u umetničkom klizanju u ekipnoj konkurenciji, a posle toga obavestili su ga da je pozitivan na korona virus. On zbog toga nije učestovovao u kratkom programu, a kako je rekao, nije želeo da gleda to takmičenje, pošto nije mogao da podnese da se ne takmiči. Džou je dodao da je pratio rezultate i da mu je bilo drago što je njegov timski kolega Nejtan Čen osvojio zlato. Dok je bio u izolaciji u hotelu udaljenom oko pola sata od olimpijskog sela, "gledao je Netfliks, prvi put u životu", dodao je 21-godišnji klizač.

Vinsent Džou
foto: EPA/FAZRY ISMAIL

09.22 - Hokejaši Slovačke i Rusije u polufinalu ZOI

Hokejaši Slovačke plasirali su se u polufinale Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, pošto su posle penala pobedili selekciju SAD sa 3:2.Selekcija SAD vodila je gotovo polovinu utakmice, a Marek Hrivik izjednačio je 43,7 sekundi pre kraja regularnog dela. Pobedonosni pogodak postigao je Peter Ceglarik.

To je drugi put uzastopno da je selekcija SAD, koja je igrala bez NHL igrača, eliminisana u četvrtfinalu Igara posle penala. Prethodno, 2018. godine od SAD je bila bolja Češka. Reprezentacija Rusije plasirala se u polufinale pobedom protiv Danske 3:1. Golove za ruski tim postigli su Vadim Šipačjov, Nikita Nesterov i Vjačeslav Voinov. Jedini pogodak za Dansku postigao je Frans Nilsen.

Kasnije su na programu preostala dva četvrtfinala - Finska-Švajcarska i Švedska-Kanada.

hokej na ledu, Rusija
foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

08.32 - Francuz Noel osvojio zlato u slalomu

Francuski skijaš Kleman Noel osvojio je zlatnu medalju u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Noel je pobedio rezultatom 1:44,09 minuta. On je nadoknadio zaostatak iz prve vožnje, u kojoj je bio šesti i osvojio prvu olimpijsku medalju u karijeri. Srebrnu medalju osvojio je Austrijanac Johanes Štrolc sa 0,61 sekundu zaostatka, a posle prve vožnje bio je prvi. To je njegova druga medalja u Pekingu, nakon što je osvojio zlato u alpskoj kombinaciji.

Svetski šampion u slalomu Norvežanin Sebastijan Fos-Solevag zadržao je poziciju iz prve vožnje i osvojio je bronzu sa 0,70 sekundi zaostatka za pobednikom. On je osvojio drugu olimpijsku medalju u karijeri, posle bronze u ekipnoj konkurenciji u Pjongčangu pre četiri godine.

Kleman Noel
foto: AP

08.06 - Amerikanac Hol osvojio zlato u slobodnom skijanju

Američki takmičar Aleksandar Hol osvojio je zlatnu medalju u slobodnom skijanju slopstajl na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Hol je pobedio rezultatom 90,01 bod, koliko je osvojio u prvoj vožnji tokom koje je potpuno zaustavio rotaciju u vazduhu i otišao u drugom pravcu. Srebrnu medalju osvojio je njegov timski kolega Nik Goper sa 86,48 poena iz druge vožnje. Šveđanin Jesper Tjader osvojio je bronzu sa 85,35 bodova iz prve vožnje.

Aleksandar Hol
foto: EPA/DIEGO AZUBEL

07.32 - Zanimljiv takmičarski dan!

Najbolji sportisti sveta u zimskim sportovima nastavljaju pohod na medalje na ZOI u Pekingu. Dvanaestog takmičarskog dana na programu su nadmetanja u alpskom skijanju, bioatlonu, bobu, karlingu, skijanju slobodnim stilom, hokeju na ledu, nordijskoj kombinaciji i brzom klizanju na kratkim stazama.

Peking 2022
foto: AP

Dobro došli na Kurirov blog!

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track