RUSI SU BILI UCENJENI DA POTPIŠU DOKUMENT O SOLIDARNOSTI SA UKRAJINOM: Otkriveno kakav je pritisak bio na vozačima Formule 1
Foto: Printscreen/Instagram, Shutterstock

uslovljavanje

RUSI SU BILI UCENJENI DA POTPIŠU DOKUMENT O SOLIDARNOSTI SA UKRAJINOM: Otkriveno kakav je pritisak bio na vozačima Formule 1

Ostali sportovi -

Nikita Mazjepin pristao je da potpiše, ali mu ni to nije sačuvalo mesto u ekipi Has, dok su Danil Kvjat i Roman Rusinov

Ruski vozači Nikita Mazjepin, Danil Kvjat i Roman Rusinov bili su ucenjeni od strane FIA da potpišu dokument solidarnosti sa Ukrajinom, tvrde ruski mediji.

Ruski sportski portal Sport24 piše da je ovaj dokument potpisao ruski vozač Nikita Mazjepin, ali i da je pored toga dobio otkaz u američkoj ekipi Formule 1 Has. Za razliku od njega, bivši vozač F1 Danil Kvjat koji se takmičio u FIA Šampionatu izdržljivosti, odbio je da potpiše dokument nazvavši ga "nepravdenim i diskriminatorskim". Njegov ruski tim G-Drive povukao se iz tog šampionata 6. marta.

Nikita Mazepin
foto: Profimedia

Portal Sport 24 piše, da je ispred ruskih vozača u FIA stavljen dokument sa "varvarskim uslovima". Dokument koji sadrži deset tačaka je obiman i zato ga oni prenose u celosti:

1. Poštovaću odluke Svetskog saveta za automobilski sport od 1. marta 2022. Razumem da će svako odbijanje ili nepoštovanje ovih odluka predstavljati kršenje člana 12.2.1.e Međunarodnog sportskog kodeksa FIA i može dovesti do izricanja novčane kazne ili sankcija u skladu sa Međunarodnim sportskim kodeksom, Statutom FIA, Sudskim disciplinskim pravilima i/ili u skladu sa bilo kojom drugom primenjivom odredbom FIA pravila i propisa.

2. Potvrđujem čvrstu posvećenost FIA da se solidariše sa narodom Ukrajine, Ukrajinskom automobilskom federacijom i svima onima koji su pogođeni trenutnim sukobom.

Danil Kvjat
foto: EPA

3. Potvrđujem da mogu da učestvujem u pokrivenim događajima samo u individualnom i neutralnom svojstvu, a ni na koji način kao predstavnik Rusije ili Belorusije.

4. Neću javno ili putem društvenih medija prikazivati ruske/beloruske nacionalne simbole, boje ili zastave.

5. Neću prikazivati na svojoj uniformi, odeći, priboru ili drugim ličnim stvarima, ili na svojoj opremi ili vozilima u bilo kom trenutku u vezi sa mojim učešćem u Pokrivenim događajima ili na drugi način u svojstvu učesnika Pokrivenih događaja: ruska ili beloruska zastava (sadašnja ili istorijska); svaka ilustracija ili referenca na rusku ili belorusku zastavu; bilo koji državni amblem ili drugi nacionalni simbol Rusije/Belorusije (na primer, grb Rusije); reči „Rusija“, „Rusija“, „Belorusija“, „Beloruska“, „Ruska automobilska federacija“, „Automobilska federacija Belorusije“ ili skraćenice „RUS“ ili „RAF“ ili „BAF“, „FBA“, „ BLR" na bilo kom jeziku ili formatu; amblemi Ruske automobilske federacije (RAF) ili Automobilske federacije Belorusije (FBA / BAF).

6. Potvrđujem da se na pokrivenim događajima neće svirati ruska/beloruska himna. Neću izvoditi rusku/belorusku himnu na bilo kom zvaničnom mestu ili drugoj lokaciji/teritoriji pod kontrolom FIA ili organizatora ili promotera pokrivenog događaja, ili na bilo koji drugi način u vezi sa mojim učešćem na pokrivenom događaju ili na neki drugi način na mom kapacitet učesnika u pokrivenim događajima.

7. Neću davati nikakve izjave ili komentare, preduzimati bilo kakve radnje ili se ponašati na način koji bi štetio interesima FIA-e, bilo kakvog takmičenja i/ili motosporta uopšte. Konkretno, neću izraziti nikakvu podršku (direktnu ili indirektnu) aktivnostima Rusije i/ili Belorusije u vezi sa Ukrajinom.

8. Uvek ću primetiti: sva pravila i propisi FIA, nacrti, uputstva, procedure i drugi zahtevi, sa izmenama i dopunama s vremena na vreme; sve odluke, propisi i direktive FIA; bilo koji primenljivi režim sankcija.

9. Prihvatam da FIA može preduzeti dodatne mere ili doneti dodatne odluke u vezi sa mojim učešćem na pokrivenim događajima u svetlu tekućeg sukoba u Ukrajini, uključujući pravo da mi odbije ili zabrani učešće i/ili prisustvovanje bilo kom pokrivenom događaju. Poštovaću sve takve dalje mere i odluke.

10. Pročitao sam i razumeo sadržaj ove obaveze vozača i potvrđujem da je ona pravno obavezujuća za mene.

Ovakav dokument pristao je da potpiše Nikita Mazjepin kako bi se takmičio u Formuli 1, međutim ni to mu nije pomoglo da sačuva mesto u ekipi. Danil Kvajt je odbio da potpiše, a potom je dao izjavu:

- Apelujem na sve sportske saveze i MOK. Sport mora da ostane van politike, a nedopuštanje ruskim sportistima i timovima da učestvuju na svetskim takmičenjima je nepravedna odluka i protivi se onome čemu nas sport u principu uči – poštovanju, jedinstvu i miru. Ko će, ako ne mi, sportisti, pomoći da ujedinimo narode u vremenima koja nam dolaze?

Danil Kvjat
foto: EPA

Pre Danila Kvjata oglasio se i njegov timski kolega, takođe ruski vozač Roman Rusinov koji takođe nije potpisao sporni dokument.

– Cilj svakog sportiste je da čuje himnu svoje zemlje na podijumu. Preko 10 godina međunarodnog iskustva, naš tim je to učinio mnogo puta. Podigli smo rusku zastavu, čuli smo i pevali rusku himnu. Zbog svojih navijača, zbog mojih saigrača i sportske časti, neću potpisati ovaj dokument. Bolje je ne voziti uopšte.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track