KASIDOL NIJE POZNAT SAMO PO PEVAČICI NARODNE MUZIKE DRAGANI MIRKOVIĆ: Galopske trke i zaprege konja na Todorovu subotu!
Foto: Kurir sport/Lazar Delić

KONJIČKI SPORT

KASIDOL NIJE POZNAT SAMO PO PEVAČICI NARODNE MUZIKE DRAGANI MIRKOVIĆ: Galopske trke i zaprege konja na Todorovu subotu!

Ostali sportovi -

Direktor KD Knez Mihailo iz Požarevca Aleksandar Milenković i Saša Stepanović odlični organizatori, trke obeležilo lokalno grlo Kajman Milana Ivića, Planić ukorio džokeja Lazarevića zbog nepažnje u najuzbudljivijoj trci

Kasidol je poznat kao "selo vitezova" kod Požarevca, ali i po popularnoj pevačici narodne muzike Dragani Mirković. U ovom mestu, koje u današnje vreme ima manje od hiljadu stanovnika, jer su mnogi mladi u potrazi za boljim životom otišli u inostranstvo, najviše u Beč, na seosku slavu Todorovu subotu se održavaju revijalne galopske trke i zaprege konja.

Aleksandra Milenković
foto: Kurir sport/Lazar Delić

I ove godine, dobro organizovana manifestacija, privukla je oko hiljadu posetilaca. Dugogodišnji direktor KD "Knez Mihailo" iz Požarevca Aleksandar Milenković i prvi čovek najaktivnije sekcije ovog društva "Kasidol" Saša Stepanović, zaslužuju pohvale za odličnu organizaciju čuvene manifestacije u Braničevskom okrugu. Urađena je i nova betonska centralna tribina.

Na mekanoj, klizavoj i prilično teškoj travnatoj stazi, po prohladnom vremenu, održane su tri trke galopera sa slobodnim teretom. U glavnoj trci "Sveti Todor" (1600 m, 130.000 dinara), pobedilo je požarevačko grlo Kajman (jahač Luka Vasiljević, trener Mirko Karadžić, vlasnik Milan Ivić), a preostale dve pozicije su zauzeli konji koji su u treningu kod Borislava Stevovića na hipodromu u Pančevu: srčana kobila Majami Storm (Milan Nikolić) i pastuv Mutahafiz (Dragan Lazarević), koji je mnogo zaostao još od starta puštanog "na barjak".

Odlično pripremljeni Kajman je odmah potom rutinski dobio i poslednju trku za "Pehar sela Kasidola" na 1.000 metara (60.000 dinara), a ovaj put ga je jahao vlasnik Milan Ivić. Najviše uzbuđenja je bilo u prvoj trci "Memorijal Zorana Ivića - Miglje" (1200 m, 100.000 dinara), u kojoj je u oštroj borbi pobedio Orao Trlić, u sedlu mladi jahač iz ergele Surčin Milan Nikolić, a u treningu kod Lazara Trivkovića.

Međutim, skoro do finiša je vodio Atoša (džokej Dragan Lazarević, trener Borislav Stevović), ali ga je Orao Trlić uz barijeru prestigao i prvi prošao kroz cilj. To se nije svidelo vlasniku Saši Planiću, koga su domaćini lepo ugostili, jer je sa trenerom Stevovićem i "novim ortakom", Leskovčaninom Vladom Mitićem sa Beogradskog hipodroma, doveo čak četiri od ukupno osam galopera. Planić je ukorio džokeja Lazarevića zbog nepažnje. Treći je u svojoj prvoj trci bio Roleks, takođe u treningu kod Pančevca Stevovića.

Kasidol
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Pehare su predali narodni poslanik Veroljub Arsić i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, a u revijalnom delu je bilo 12 zaprega, u jednom od fijakera i poznati vlasnik trkačkih konja iz Požarevca Slaviša Vujić. Kao počasni gost bio je prisutan i legendarni konjar iz Kasidola, 88-godišnji Ljubisav Bisa Kostić, a viđeni su i ljubičevski "vitezovi", među kojima i rekorder po broju pobeda Marko Milenković. Sudija i komentator trka je bio Radomir Avramović iz Požarevca.

Počasne nagrade Višnjiću i Jokiću u Zobnatici

U ergeli Zobnatica održana je godišnja skupština Udruženja za kasački sport Srbije (UKSS), na kojoj su dodeljene nagrade najuspešnijima u prošloj godini. Najbolji klub je u Bačka iz Subotice, a priznanje je primio dugogodišnji predsednik Miodrag Zagorac, dok je najuspešni odgajivač i vlasnik Animal trejd rejsing tim iz Zmajeva (Tomislav Višnjić).

UKSS
foto: Ergela Zobnatica

Najbolji trener je Aleksandar Dimitrijević iz Subotice, dok je najbolji vozač Vladimir Pribić, koji u sulkama vozi kasače porodice Jokić iz štale "Drim kečer" iz Sombora. Najuspešnije grlo je Jago d`Amore, oždrebljeno u Srbiji kod Branislava Mukića na Paliću. Ovaj kasač je rekorder domaćeg odgoja sa vremenom 1:14,0 (Subotica, 1609 metara).

Počasne nagrade za veliki angažman i promociju kasačkog sporta u Srbiji dobili su Tomislav Višnjić i Branislav Jokić, a predao im je v.d. predsednika UKSS Petar Radosavljević.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track