PODRŽAO PUTINA I RUSIJU, A ONDA JE NASTAO PAKAO: Posle pretnji po život, ŠAHOVSKI ŠAMPION neće moći da se bori za titulu!
Foto: Printskrin/Tviter

nije mu lako

PODRŽAO PUTINA I RUSIJU, A ONDA JE NASTAO PAKAO: Posle pretnji po život, ŠAHOVSKI ŠAMPION neće moći da se bori za titulu!

Ostali sportovi -

Slučaj Sergeja Karjakina pred Komisijom za etiku i disciplinu FIDE

Sergej Karjakin, šahovski velemajstor iz Rusije, suočava se sa ozbiljnim pretnjama po život i zabranama na međunarodnim takmičenjima, samo zato što je podržao Vladimira Putina i specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini.

Sergej Karjakin
foto: EPA

Sergej Karjakin (32) u svoje vreme bio je čudo od deteta, pošto je titulu svetskog velemajstora stekao sa 12 godina i sedam meseci. To je i danas apsolutni rekord. Pre šest godina borio se za svetsku titulu protiv najboljeg šahiste sveta Magnusa Karlsona, ali je izgubio u taj-brejku nakon što je bilo 6:6.

Sergej Karjakin
foto: EPA

Sergej Karjakin je velo uticajan u svetu, a posle podrške Putinu i ruskoj vojsci na tviteru 27. februara počeo je da dobija ozbiljne pretnje po život. Otada do danas vodi više nego živu prepisku na tviteru, iznosi egzaktne podatke o svemu što se dešava u Ukrajini, Donbasu, zverstvima koje je počinila jedinica Azov, ali i prošlosti, posebno Drugom svetskom ratu.

- Poštovani gospodine predsedniče, Vladimire Vladimiroviču, apelujem na vas u ovom teškom trenutku, kada se naša zemlja, na čelu sa vama, bori za bezbednost mirnog ruskog stanovništva Donbasa i Luganske Narodne Republike. Bori se za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine sa njenim vladajućim režimom, koji je zarad svojih političkih ciljeva i ambicija ugrozio bezbednost cele Evrope i naše zemlje. Pomno pratim specijalnu operaciju koja je u toku u zemljama u kojima sam proveo detinjstvo, gde sam naučio da igram šah i gde još žive moji rođaci. Dugih osam godina, nadamo se, očekivali smo spas od bezbrojnih granatiranja i gubitaka ljudskih života, genocida koji još uvek deluje u Kijevu. Izražavam Vama, našem glavnokomandujućem, punu podršku u zaštiti interesa Rusije, našeg multinacionalnog ruskog naroda, otklanjanju pretnji i uspostavljanju mira! Želim vam brzo izvršenje svih zadataka koji su dodeljeni našoj hrabroj vojsci - napisao je šahista.

Sergej Karjakin, rođen je u Simferopolju na Krimu, a do 2009. godine takimičio se za Ukrajinu, iako se uvek izjašnjavao kao etnički Rus. Bio je poverenik na izborima ispred partije Vladimira Putina "Jedinstvena Rusija".

Sergej Karjakin
foto: EPA

Posle ovog apela i objave na društvenim mrežama, oglasila se Međunarodna federacija (FIDE) i osudila velemajstora. Njegov slučaj odmah je predat Komisiji za etiku i disciplinu. Karjakin je odmah sugerisao da će biti uklonjen sa svih takmičenja, te da će biti lišen mogućnosti da igra na turniru kandidata za svetsku titulu „samo zato što je iz Rusije i što podržava svog predsednika i svoju zemlju“.

Pored toga što možda neće smeti da se takmiči Sergej Karjakin dobija mnogo kritika i mržnje na svojim profilima na društvenim mrežama. On ne paniči i sve to povezuje sa informacionim ratom.

- Od samog početka specijalne operacije osetio sam najjači informacioni napad na sebe i svoje prijatelje. Stotine, ako ne i hiljade poruka direktnih, životnih pretnji meni i mojim najmilijima. Iskreno rečeno, što više dana prolazi, histerije je manje. Ali nije to sve. Avaj, moram priznati da Rusija još nije pobedila u informacionom ratu - napisao je Karjakin na svom Telegram kanalu, a preneo je portal Sport24.

Ruski šahovski velemajstor potom je konstatovao.

- Nakon određenih upita, dobio sam informaciju da Ukrajina svaki dan baca oko 10.000.000 dolara u „reklamu“! O čijem trošku je banket? Ukrajinskih oligarha? Možda, ali samo delimično. Sjedinjene Američke Države stoje iza svega ovoga i pokušavaju da uvuku naše narode u sukob što je više moguće!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track