BILA JE MUŠKO, SAD RAZVALJUJE KAO ŽENSKO: Amerikanka je promenila pol i postala PRVAK DRŽAVE, pobedila je LEPOTICU (VIDEO)
Foto: screenshot Youtube, Instagram

moderni trendovi

BILA JE MUŠKO, SAD RAZVALJUJE KAO ŽENSKO: Amerikanka je promenila pol i postala PRVAK DRŽAVE, pobedila je LEPOTICU (VIDEO)

Ostali sportovi -

Javnost u SAD podeljena oko trijumfa transrodne osobe na studentskom nacionalnom prvenstvu u plivanju

Lija Tomas je šampionka Amerike u plivanju, pošto je osvojila zlatnu medalju na nacionalnom univerzitetskom šampionatu (NCAA). I ništa tu ne bi bilo čudno, da Lija do pre godinu ipo dana nije bila muško! I zvala se Vil Tomas.

Lija Tomas
foto: Printskrin/Jutjub

Dok je bila muškarac bila je osrednji plivač, a nakon što je postala žena prosto je pomela svu konkurencija i sada joj se bliži reprezentacija Amerike, možda i učešće na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Ema Vijent
foto: Printskrin/Instagram

Učešće transrodne Lije Tomas na nacionalnim šampionatima podelilo je američku javnost, mada joj mediji pružaju punu podršku. Čak tri sekunde bila je brža od najbliže konkurentkinje Eme Vijent (20), koju je većina navijača proglasila pravom pobednicom trke. Kako kažu, iz prostog razloga što je biološki žena. Inače, Ema je na OI u Tokiju osvojila srebrnu medalju u štafeti, plivajući za Ameriku. Pogledajte video.

Na dodeli medalja navijači su zviždali i tako izrazili svoje negodovanje, što ni najmanje nije naljutilo muškobanjastu Liju, koja se među krhkim ženama isticala sa jakim ramenima i ozbiljnim mišićima. Sa smeškom je prihvatila zlatno odličje.

- Pokušavam sve to što dolazi sa tribina da ignorišem koliko god mogu, pokušavam da se fokusiram na svoje plivanje i na to šta treba da uradim da bih se spremila za svoje trke i samo pokušavam da blokiram sve ostalo - rekla je Lija.

Lija Tomas
foto: Printskrin/Jutjub

Sve što se dešavalo na Nacionalnom studentskom prvenstvu SAD u plivanju kritikovala je bivša ministarka prosvete u vladi Donalada Trampa, Anđela Morabito, koja je na svom tviter nalogu napisala da je prava šampionka i pobednica Ema Vijent.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track