ZAVRŠEN BURAN VIKEND FORMULE 1: Verstapen opet vodio bitku sa Leklerom, trci prethodio sudar Šumahera i katastrofa Hamiltona VIDEO
Foto: EPA/STR

uzbudljivo u Džedi

ZAVRŠEN BURAN VIKEND FORMULE 1: Verstapen opet vodio bitku sa Leklerom, trci prethodio sudar Šumahera i katastrofa Hamiltona VIDEO

Ostali sportovi -

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je večeras u drugoj trci sezone šampionata Formule 1, koja je vožena za Veliku nagradu Saudijske Arabije.

Aktuelni svetski prvak je do pobede došao na uličnoj stazi u Džedi, a ovo mu je ujedno prvi trijumf u ovoj sezoni.

Do pobede je došao pošto je u 47. krugu na pravcu obišao vozača Ferarija Šarla Leklera, koji je trku završio na drugom mestu.

Na poslednje mesto pobedničkog podijuma popeo se još jedan vozač Ferarija Karlos Sainc, dok je četvrti kroz cilj prošao vozač Red Bula Serhio Peres.

Vozač Mercedesa Džordž Rasel trku je završio na petom mestu, a do bodova su došli i Esteban Okon (Alpin), Lando Noris (Meklaren), Pjer Gasli (Alfa Tauri), Kevin Magnusen (Has) i Luis Hamilton (Mercedes).

U generalnom plasmanu vodi Lekler sa 45 bodova, drugi je Sainc sa 33 boda, a treći je Verstapen sa 25 bodova.

Na samom startu trke do treće pozicije je došao Verstapen, koji je obišao Sainca.

Hamilton, koji je krenuo sa 15. mesta je do 10. pozicije došao u 15. krugu. U boks je krug kasnije otišao vodeći Peres, dok je Lekler iz Ferarija ostao na stazi.

Već u narednom krugu dogodio se incident, kada je vozač Vilijamsa Nikolas Latifi udario u ogradu, a zatim je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

To je omogućilo Lekleru i Verstapenu da odu na zamenu guma, i da se nakon toga vrate na prvo i drugo mesto.

Peres je bio tik ispred Sainca, kada se vozač Ferarija vratio na stazu, ali je direkcija trke odlučila da notira ovaj događaj, da bi prilikom odlaska sigurnosnog vozila Peres prepustio poziciju Saincu.

U 36. krugu zbog tehničkog kvara je odustao vozač Alpina Fernando Alonso, dok je Danijel Rikardo iz Meklarena samo krug kasnije morao da zaustavi bolid na ulasku u pit lejn. Alonso je kasnije takođe svoj bolid parkirao u blizni ulaska u boks, pa je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti.

Tom prilikom zabranjen je odlazak u boks svim vozačima, u koji pre te zabrane nije uspeo da ode Hamilton.

Trka je ponovo puštena u 41. krugu, a krug kasnije Verstapen je prvi put napao Leklera i za trenutak je uspeo da ga obiđe.

Ipak vozač Ferarija je uzvratio i na vodećoj poziciji je ostao sve do 47. kruga, kada ga je Holanđanin po prvi put obišao na pravcu.

Lekler do kraja nije uspeo da napadne Verstapena, pošto je u prvom sektoru bila na snazi žuta zastava, nakon incidenta vozača Aston Martina Lensa Strola i Vilijamsa Aleksandera Albona. Tajlanđanin je posle tog incidenta morao da odustane.

Zbog prebrze vožnje pod žutim zastavama pod istragom je Sainc, a bod za najbrži krug pripao je Lekleru.

Naredna trka vozi se u Melburnu za Veliku nagradu Australije, 10. aprila.

Kurir sport/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track