FORMULA 1 U LAS VEGASU, TREĆA TRKA U AMERICI: Kockarski centar donosi profit od 120 miliona evra godišnje! Trke u SUBOTU, po noći
Foto: EPA

DŽEK POT

FORMULA 1 U LAS VEGASU, TREĆA TRKA U AMERICI: Kockarski centar donosi profit od 120 miliona evra godišnje! Trke u SUBOTU, po noći

Ostali sportovi -

Amerika će imati tri grand prija u sezoni, jer će pored Velike nagrade u Nevadi biti voženo u Ostinu i Majamiju

Velika nagrada Las Vegasa trebalo bi da bude vožena u Šampionatu Formule 1 2023. godine. Dogovor čelnika "velikog cirkusa" i najveće kockarske prestonice na svetu je dogovoren, ostaje samo da bude ozvaničen.

Formula 1
foto: EPA

Trka bi prema kalendaru Formule 1 trebalo da bude vožena u novembru, termin još nije poznat. I to subotom, a ne nedeljom, kako je uobičajeno. Navodno, ugovor bi trebalo da bude na snazi deset godina, što znači da bi donosio profit preko milijradu evra. Godišnja očekivanja od trke za Veliku nagradu Las Vegasa kažu da će doneti prihod od 120.000.000 evra.

Las Vegas, Strip
foto: EPA

- Ovo je nevrovatan trenutak za Formulu 1, koji prikazuje veliku privlačnost i rast našeg sporta dodavanjem treće trke u SAD. Las Vegas je destinacija dobro poznata u svetu po uzbuđenju, domaćinstvu i naravno slavnom "Stripu". Nema boljeg mesta za trku Formule 1 od glavnog grada sveta kada je zabava u pitanju. Jedva čekamo da dođemo - rekao je Stefano Domenikali, ispred Formule 1.

Las Vegas bi trebao da postane treći grad u Americi, gde će biti vožene trke Formule 1. Tradicionalno, trke se voze u Ostinu u Teksasu tokom oktobra dugi niz godina unazad, a ove sezone u maju debitovaće i staza u Majamiju, u Floridi.

Las Vegas, Strip
foto: EPA

Trka u glavnom gradu američke savezne države Nevada biće ulična, a najveći njen deo prolaziće kroz čuvenu ulicu Las Vegas bulevar, koju meštani i turisti zovu ulica "Strip", u kojoj se nalazi najveći broj poznatih hotela i kockarnica.

Las Vegas, Strip
foto: EPA

Biće to noćna trka i biće vožena pod svetlostima reflektora i prema prvim projekcijama trebalo bi da ima 50 krugova. Formula 1 vožena je dva puta u Las Vegasu, 1981. i 1982. godine.

Las Vegas, Strip
foto: EPA

Ovo neće biti prvi put da neka država bude domaćin tri trke Formule 1. Osamdesetih godina prošlog veka, tačnije 1092. godine u SAD su vožena tri grand prija - u Long Biču, Detroitu i Las Vegasu. Zvaniči naziv trke u Las Vegasu bio je "Ceasars Palace Grand Prix". U novijoj istoriji tri utrke u jednoj sezoni viđene su u Italiji, tokom pandemije koronavirusa 2020, kada su domaćini bile staze u Monci, Imoli i Muđelu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track