BIVŠI ŠEF FORMULE 1 KOJEM JE OTAC BIO FAŠISTA SE UBIO: Šokantni novi detalji istrage, zvanično, reč je o SAMOUBISTVU
Foto: EPA

zvanično

BIVŠI ŠEF FORMULE 1 KOJEM JE OTAC BIO FAŠISTA SE UBIO: Šokantni novi detalji istrage, zvanično, reč je o SAMOUBISTVU

Ostali sportovi -

Englez se ubio jer je bolovao od kancera, utvrdio je Britanski sud

Bivši šef Formule 1 Maks Mozli izvršio je samoubistvo u maju prošle godine. Zvaničan izveštaj istrage kaže da se Mozli ubio u 81. godini života jer je otkrio da boluje od kancera.

Maks Mozli
foto: EPA

Sve do danas nije bilo poznato kako je život okončao Maks Mozli, jer je uzrok njegove smrti prema izveštaju policije bila prostrelna rana. Sada je zvanično poznato je da je pucao u sebe ne bi li skratio muke.

Maks Mozli Mosli bio je najmlađi sin sera Osvalda Mozlija, bivšeg lidera Britanske unije fašista i simpatizera Adolfa Hitlera. Tokom života bio je povezivan sa posleratnom političkom strankom svog oca "Union Movement" (UM). Rekao je jednom prilikom da ga je povezanost prezimena i konkretno njegovog oca Osvalda Mozlija sa fašizmom sprečila da dalje razvija interes za politiku, iako je početkom 1980-ih kratko radio u Konzervativnoj stranci.

Maksu Mozliju je 2019. godine ustanvoljen difuzni limfom velikih B-ćelija, karcinom koji pogađa imunološke stanice bolesnika. Nakon što su iscrpili sve oblike lečenja, doktori su Mozliju rekli da mu je ostalo tek nekoliko meseci života.

Englez je noć pre nego što je pronađen mrtav, kontaktirao svog ličnog asistenta i saopštio mu svoju konačnu odluku. Iako je čovek pokušao da na sve načine Mozlija odgovori, ovaj nije uslišio njegove molbe. Svi detalji i svedočenje izneti su na britanskom sudu i smrt Mozlija je zaključena.

Taj sud ustanovio je da je Maks Mozli svoje samoubilačke namere podelio sa sebi bliskim osobama. Poslednji obrok pojeo je u društvu supruge, a nakon toga napisao oproštajnu poruku u kojoj navodi da će počiniti samoubistvo.

Viša islednica, doktorka Fiona Vilkoks, donela je zaključak da je Mozli počinio samoubistvo. Kao uzrok smrti utvrdila je prostrelnu ranu dodavši da je rak bio faktor koji je pridoneo smrti, kako je navela u izveštaju, izvanrednog čoveka.

Maks Mozli
foto: Profimedia

- Potpuno sam sigurna da je gospodin Mozli sam preduzeo ovu akciju. On to ne bi uradio da nije imao uznemirujući i smrtonosno iscrpljujući limfom - navela je Vilkoksova.

Porodica Maksa Mozlija je prilikom istrage rekla da je on smatrao da je njegovo najveće dostignuće za života, dok je vodio FIA, bilo obezbeđivanje sigurnosti na putevima širom sveta i zelena tehnologija u Formuli 1.

Berni Eklston
foto: EPA

Mozli je bio predsednik FIA od 1993. do 2009. godine, a tokom svog mandata je pokrenuo široke reforme sigurnosnih procedura u F1, posebno nakon pogibije Airtona Sene 1994. godine u Imoli.

- To je kao da izgubiš brata. Učinio je mnogo dobrih stvari, ne samo za motosport, već i za automobilsku industriju. Bio je vrlo dobar u tome da ubedi ljude da prave sigurnije automobile - rekao je Berni Eklston, njegov prijatelj i donedavno vlasnik Formule 1.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track