PREKO PREPREKA, PA KROZ ŠUMU: Gučevski izazov 2022’’ u Banji Koviljači
Foto: T.Ilić

SJAJNA MANIFESTACIJA

PREKO PREPREKA, PA KROZ ŠUMU: Gučevski izazov 2022’’ u Banji Koviljači

Ostali sportovi -

Po sedmi put su ovoga vikenda Banja Koviljača i planina Gučevo domaćini
dvodnevnom hardenduro takmičenju, ovoga puta ‘’Gučevskom izazovu 2022’’ koji uz podršku grada organizuje moto klub ‘’Hard enduro Loznica’’.

Na poligonu sa zahtevnim preprekama, u centru Banje,najpre su takmičari vozili poligon, a onda se preselili na veću nadmorsku visinu da se oprobaju i u vožnji po gučevskim šumama, stazama i bogazama.Pred većim brojem posmatrača vozači su jurili preko balvana, automobilskih guma, kamionske prikolice, ‘’leteli’’ preko vodene prepreke.

Zujali su motori, pod gumama prštala zemlja, osećao se miris benzina, a nekim posmatračima je zastajao dah dok su gledali šta rade motociklisti. Dok su mnogi koristili jedinstvenu priliku da svojim telefonima zabeleža atraktivne fotografije vozači su nastojali da obezbede što bolje vreme i više bodova pošto se trka boduje u šampionatu Srbije, ali i Alpe Adria ‘’Extreme Enduro``.

Među vozačima je danas bio Subotičanin Zlatko Kocka koji je vozio u klasi‘’Veteran’’, a u ‘’kraljevskoj banji’’ je sedmi put.

- Od prvog takmičenja dolazim redovno. Staza je odlična, ljudi prvoklasni i baš je sve dobro. Za ovo štoimaju Koviljača i Gučevo kažem –‘’Svetsko, a naše’’ jer je zaista tako. Jeste da dolazim iz Subotice gde je sve ravno i nema ni sličnih terena za trening, ali kad odeš gore na planinu, moraš i da siđeš dole. Ko zna da vozi motor i ima malo kondicije može da izvoza ovaj izazov. Ako hoće neki rezultat onda treba da što više vozi po ovim stazama i ima veliko znanje za veliki rezultat. Mada, nama Subotičanima ovde dobro ide i imali smo lepih rezultata iako smo iz potpuno drugačijeg reljefa – kaže uz osmeh Kocka pre nego što je izvozao poligon.

Jedan od onih koji je baš dobro i hrabro vozio, a postigao je i jedan od četiri najbolja rezultata na poliginu, je Dušan Blagojević iz Arilja. Do pre tri godine je bio redovan učesnik ‘’Gučevskog izazova’’, a onda je napravio pauzu u takmičenjima. Sada je ponovo ovde.

- Nisam se takmičio tri godine, a sada sam došao da vidim da li sam zaboravio da vozim, ali i da se vidim sa drugarima. Dobro sam počeo i nadam se da će biti i dobar rezultat. Utisci su super. Loznica je uvek sjajan domaćin i stvarno ima svrhe doći – kazao je on.

Predsednik ‘’Hard enduro Loznica’’ Zoran Simić kaže da se okupilo 140 takmičara što je prevazišlo sva očekivanja.

- Trudimo se da svake godine bude bolje i za sada nam to uspeva. Sa nama su učesnici iz Češke, Nemačka, Austrije, prvi put Makedonci, a kao i pre Hrvatske, Slovenije, susedne BiH i Srbije. Danas ih posle poligona čeka i 40 kilometara vožnje po planini, a sutra 70 i onda ćemo znati ko je postigao najnajbolji rezultat. Tačno je da se za sutra najavljuje nešto hladnije vreme i kiša, ali enduraši se ne plaše lošeg vremena, u principu im ono odgovara. Važno je da sve prođe kako treba i bez povreda – rekao je Simić dodajući da su ovakva takmičenja dobra promocija moto sporta, ali i našeg turizma.

Na ‘’Gučevskom izazovu 2022’’ vozači se nadmeću u klasama ”A” – profesionalna, ”B” – amaterska, ”C” – hobi, i ”Veteran”, a sutra posle podne biće poznati njihovi rezultati. Inače, svi koji su dolazili u Koviljaču kažu da je gučevska staza vrlo izazovna, jedna od boljih u Srbiji koja nudi sve što je potrebno za ovaj atraktivni sport.

T.Ilić / Kurir sport

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track