SVE MANJI KOLAČ, SVE VEĆA NERVOZA I TENZIJE! Sa Beogradskog hipodroma nestalo sve što je vredelo
Foto: Kurir sport/Goran Anđelković

KONJIČKI SPORT

SVE MANJI KOLAČ, SVE VEĆA NERVOZA I TENZIJE! Sa Beogradskog hipodroma nestalo sve što je vredelo

Ostali sportovi -

Ključni problemi nedostatak stručnih kadrova, nepostojanje uređenog i modernog sistema za klađenje, zapuštena infrastruktura i skandali sa dopingovanjem trkačkih konja! Mihajlo Vasić ovlašćeni zastupnik BRC-a

Prošlo je nedelju dana od otvaranja galopske sezone u Srbiji i prvog trkačkog dana na Beogradskom hipodromu, ali mnogobrojni problemi su i dalje ostali. Štaviše, izgleda da što je kolač sve manji, nervoza i tenzije na hipodromu kraj Careve ćuprije postaju sve veće! Na najstarijem sportskom objektu u Beogradu praktično više nema šta ni da se uzme, osim preostalih mrvica, jer je nestalo sve što je vredelo. Ono najvrednije su naravno ljudi, od kojih su neki toliko ogorčeni da ni ne pomišljaju da se ikada više vrate!

- Molim Boga da se vratimo tamo gde smo bili pre sto godina, ali sumnjam da ću to dočekati - rekao je čuveni konjar sa Čukarice Slobodan Tešić, koji je prošle godine svoja dva konja iz Beograda odveo u Pariz, jednog je već prodao, a trogodišnjak Elijano je upisan za Italijanski derbi.

Ekipa koja sada organizuje trke, u ime famoznog Beogradskog trkačkog kluba (BRC), kao da se našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Dok je bilo para, u kratkom periodu krajem osamdesetih prošlog veka, pa i na samom početku devedesetih do izbijanja rata i raspada bivše Jugoslavije, radili su neke druge poslove, mada su "neki iz ekipe" i tada bili na hipodromu. Međutim, u to “srećno vreme”, znalo se dobro gde im je mesto, da bi odjednom umislili da su postali stručnjaci bez kojih se nikako ne može.

Kakvi eksperti, takvo i stanje na hipodromu, pa onda nije ni čudo što je Srbija maltene skoro izbrisana sa mape Evrope, iako je pre skoro jednog veka Beograd od strane Engleskog džokej kluba bio prepoznat kao bitna lokacija, pa od 1925. godine praktično datira naše međunarodno priznanje!

Mihajlo Vasić
foto: Facebook

Ovlašćeni zasupnik sportskog udruženja BRC je trener Mihajlo Vasić, kome i pripadaju najveće zasluge što je država uopšte pokazala dobru volju za Beogradski hipodrom. Njegov brat Branislav je bivši poznati džokej, a sada zajedno u treningu imaju oko 15 galopera. Na hipodromu su svakodnevno od jutra do mraka, a najčešće se mogu videti u ograđenom delu kod spoljnih boksova.

I dalje postoje zavrzlame i oko Srpskog galopskog saveza (SGS), u APR-u registrovanog kao granski sportski savez. Ovaj savez su praktično osnovali: Dragoljub Marković (ergela Surčin), aktuelni predsednik SGS Andrija Jovićević (KK Perjanik) i Predrag Šotra (KK RS). Osnivačka skupština je održana upravo na Beogradskom hipodromu 2014, u jednoj kafani, ali nije mali broj onih koji smatraju da SGS nema legitimitet. Inače, zanimljivo je da je Srbija u Svetskoj federacija galopa (IFHA) predstavljena preko Konjičkog saveza Srbije, dok uopšte nismo članovi Evro-mediteranske federacije!

U osporavanju Srpskog galopskog saveza su najistrajniji Miloš Ivanović Era, vlasnik nekada čuvenog galopera za kratke distance Magrane, po mnogima najboljeg koji je ikada trčao na beogradskom pesku, ali i Olivera Mladenović, predsednica Nadzornog odbora Udruženja za galopski sport Srbije (UGSS). Olivera se istakla, pa i nepotrebno u sve uplela, konkretnim aktivnostima u pravosudnom sistemu povodom ranije donetih sudskih rešenja, koja nikako da postanu pravosnažna. Ozbiljne primedbe je u otvorenom pismu iznelo i Udruženje vlasnika galopera, čiji je predsednik ugledni konjar Vojislav Ivanović, inženjer elektrotehnike u penziji sa bogatim radnim iskustvom, pre svega u Švajcarskoj. Međutim, iako nisu dobili odgovore, izostala je i njihova reakcija!

Pre početka sezone, Andrija Jovićević je za Kurir rekao da će se, krajem prošle godine najavljeni, izbori održati onda "kada se konjari u Srbiji dogovore", a to će svakako potrajati. Neki ljudi smatraju da je dobro da na Beogradskom hipodromu postoji makar i “ova ekipa”, jer navodno da nije njih ne bi bilo ni trka. Takvi su u manjini, koja ume da bude i agresivna prema neistomišljenicima, a pogotovo dobronamernim kritičarima. Na centralnom mestu Beogradskog hipodroma, ispred Počasne tribine, i dalje stoji bista legendarnom osnivaču “Politike” Vladislavu Ribnikaru, najzaslužnijem za otvaranje stalnog trkališta u Beogradu 1914. godine. Nažalost, to je i jedini vidljiv trag koji podseća na, nekada davno, prestižno i rado posećeno mesto.

Jahač Konkolj i trener Lukić slavili u Bogatiću

Glavnu galopsku trku "Cveti" (1400 metara, trava, 150.001 dinar) na hipodromu u Bogatiću dobilo je grlo Palmvale (jahač Milan Konkolj, trener Zoran Lukić, vlasnik štala 5-Stars), uz pobedničko vreme 1:29,9 i dužinu i po konjskog tela ispred Ahilesa (D. Ljubomirović) i Varene Storm (K. Njezi), koji su istovremeno prošli kroz cilj. Pobednički pehar je predao Dragan Ružić, predsednik KK Mačvanin iz Bogatića.

U ostalim trkama pobedili su: Šatri (K. Njezi, T. Šendeković, braća Škrijelj), Hiroši (M. Konkolj, T. Šendeković, M. Lazić), Kolorado (K. Njezi, T. Šendeković, SKU Šendeković-A.Despotović) i Pjetraja (R.Sakić, I. Simić, R. Jevremović). U pet trka trčalo je 47 galopera, dakle šest više nego u Beogradu pre nedelju dana.

Pantić osmi u Francuskoj

Vozač kasača iz Beograda Miodrag Pantić, koji je dobio licencu za takmičenje u Francuskoj, u svojoj prvoj ovogodišnjoj trci zauzeo je osmo mesto na hipodromu Karpentras sa kobilom starom osam godina Esprit Okanjes (2650 m, 20.000 evra), uz ostvareno vreme 1:23,5 prosečno po kilometru.

Nažalost, "u parama" je bilo prvih sedam grla, a ukupno je trčalo 12 konja, od kojih četiri učesnika nije završilo trku. U prvoj oceni, Francuzi su istakli da Pantić ima razloga da bude ljut, ali se nadamo da će naredni period za srpskog vozača biti mnogo bolji u vodećoj zemlji kasačkog sporta u Evropi.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track