U ŠAPCU NASTAVLJENA DOMINACIJA TRENERA ŠENDEKOVIĆA: Pobede u tri od šest galopskih trka, Dabl Trijumf najbolji za Uskrs! VIDEO

KONJIČKI SPORT

U ŠAPCU NASTAVLJENA DOMINACIJA TRENERA ŠENDEKOVIĆA: Pobede u tri od šest galopskih trka, Dabl Trijumf najbolji za Uskrs! VIDEO

Ostali sportovi -

Slaba poseta na kasačkom sastanku na Beogradskom hipodromu, Jokićeva kobila Ejmi del Duomo opravdala ulogu favorita, dve pobede vozača Pribića. - Uspešna preponska revija kraj Careve ćuprije

Najbolji trener u Srbiji u ovom veku u galopskom sportu Bojan Šendeković, nastavio je dominaciju i na početku nove sezone, iako se formalno kao trener konja o kojima brine u Šapcu vodi njegova supruga Tamara.

Naime, prvog trkačkog dana na šabačkoj travi, pred oko 2.000 gledalaca, Šendekovićevi galoperi su odneli pobede u tri od ukupno šest trka, uključujući i glavnu „Uskršnju“, tzv. listed (1700 m, 200.000 dinara), koju je dobio petogodišnji pastuv oždrebljen u Nemačkoj Dabl Trijumf (džokej Italijan Kristijan Njezi), u vlasništvu Almina Alića iz Sandžaka, za dve dužine konjskog tela ispred čevorogodišnjeg Ajskeniga (Aleksa Stanarević). Pobedničko vreme 1:44,9.

U „Prolećnoj trci“ (1300 m, 200.000 din), pobedio je Krajčinovićev sedmogodišnjak Ajron Boj, u sedlu iskusni džokej Aleksandar Šašić, a u treningu je kod Šapčanina Zorana Lukića. Za glavu su bili brži od Silver Pepera (Njezi), dok je junak otvaranja sezone na beogradskom pesku, 10 godina star konj Torino Hil sa saborcem Tikom Vujkovićem bio tek četvrti, od ukupno pet učesnika.

Milan Konkolj

Na približnoj distanci u trogodačkoj trci (1350 m), trijumfovao je Legionar (Milan Konkolj, Šendeković, braća Vatić), dužinu konjskog tela ispred omice Almajti Rejv (Goran Mešetović), u treningu kod Šapčanina Dušana Pajića, a trećim mestom je morao da se zadovolji Stanarevićev Volf, prošlogodišnji najbolje ocenjeni dvogodac u generalnom handikapu u Srbiji.

Pobede u ostalim trkama u Šapcu su zabeležili – 1200 m: trogodac Safir (džokej i trener Tika Vujković, vlasnik Ivan Subotić iz Kormana kod Šapca), 1300 m: Vaslavi (Njezi, Šendeković, SKU „Šendeković“), 1500 m: Krasnodar (u sedlu učenica Andreja Stojković sa Čukarice, trener Slobodan Petrović, štala „Matorčić“ – Ub).

Za Uskrs je u nedelju posle duže vremena održan prvi kasački sastanak na Beogradskom hipodromu, gde se okupilo svega 200 gledalaca! Razlozi za ovako slabu posetu su brojni, čemu su svakako doprineli i nedavni incidenti na najstarijem sportskom objektu u Beogradu, pa je većina ljubitelja kasačkog sporta propustila nadmetanja, iako je stazom u sedam trka prodefilovalo više od 70 grla.

Glavnu trku (autostart, 1700 m, 80.000 dinara), prema očekivanju je dobila Jokićeva šestogodišnja kobila oždrebljena u Italiji Ejmi del Duomo, čiji je vozač i trener Vladimir Pribić. Ostvareno pobedničko vreme na nasutoj beogradskoj rizli – 1:14,5. Inače, Vladimir Pribić je jedini ostvario dve pobede od vozača, jer je bio i na sulkama četvorogodišnje „italijanke“ Čarizme Spric, takođe u vlasništvu štale „Drim kečer“ iz Sombora, porodice Jokić.

Drugog dana Uskrsa, na Beogradskom hipodromu je po lepom vremenu, u prisustvu nekoliko stotina gledalaca, održano revijalno takmičenje u preskakanju prepona, u organizaciji Konjičkog saveza Beograda, čija je predsednica Nina Vukoje, a veoma aktivni član rukovodstva strastvena ljubiteljka ovog sporta Katarina Pavićević, inače javni beležnik u Surčinu.

Sanja Dabović poziva na jedinstvo

Povodom sve češćih nasilnih sukoba između brojnih škola jahanja na Beogradskom hipodromu, koja se bore za što više dece za obuku, Sanja Dabović iz „Bele grive“ je pozvala na jedinstvo.

- Ako se i dalje budemo svađali i sukobljavali, svi ćemo propasti. Zato pozivam na jedinstvo na Beogradskom hipodromu. I ja sam bila žrtva sukoba, oko štala za držanje konja, ali moramo da gledamo napred i unapređujemo konjički sport u Srbiji – poručila je za Kurir Sanja Dabović, licencirani instruktor jahanja i operativni trener u konjičkom sportu.

Fijakerijada u Crepaji

Tri godine su meštani Crepaje čekali da paradni konji i fijakeri opet prodefiluju njihovim selom. Zato su više i uživali u gizdavim lipicanerima i veselim učesnicima. Crepajački konjički klub "Lipicaner", tradiocionalno na drugi dan Uskrsa, ugostio je oko stotinu učesnika.

Vlasnici konja i fijakera prodefilovali su i centrom Kragujevca. Uskršnja fijakerijada je tradicionalna manifestacija, kojom šumadijski odgajivači i ljubitelji ovih plemenitih životinja, prikazuju svoje "blago" i podsećaju građane na šarm starih vremena.

Vlasnici konja iz okoline Kragujevca, godinu su započeli fijakerijadom na Božić, kada po tradiciji prvi put u godini izvode konje u javnost. Poštujući običaje od davnina, svoje konje i bogato ukrašene fijakere izveli su na ulice i tokom uskršnjih praznika, kako bi svečanim defileom, prikazali konje i kočije sa kojima učestvuju na brojnim revijalnim i takmičarskim smotrama širom Srbije.

Kragujevački Konjički klub „Šumadinac“ ovaj gradski defile organizuje dva puta godišnje, a posle vožnje centralnim ulicama, zadržali su se na Trgu kod krsta, kako bi najmlađi mogli da uživaju u blizini ovih plemenitih životinja.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track