TRAMP PRED 150.000 GLEDALACA NA KENTAKI DERBIJU! Publika skandirala - SAD: Pobeda totalnog autsajdera sa kvotom 81! (VIDEO)
Foto: Profimedia

KONJIČKI SPORT

TRAMP PRED 150.000 GLEDALACA NA KENTAKI DERBIJU! Publika skandirala - SAD: Pobeda totalnog autsajdera sa kvotom 81! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Bivši američki predsednik bio u centru pažnje na spektakularnom događaju na hipodromu Čerčil dauns

Bivši američki predsednik Donald Tramp, bio je u centru pažnje u subotu na 148. Kentaki derbiju, koji predstavlja najuzbudljivija dva minuta u američkom sportu! Njegov dolazak izazvao je oduševljenje kod mnogih Amerikanaca!

Tramp se pojavio na hipodromu Čerčil dauns dvadesetak minuta pre prvog klasika za ždrepce i omice stare tri godine, a većina od čak 147.294 gledalaca sa plaćenim ulaznicama, pozdravila ga je ovacijama, uz bučno skandiranje "SAD".

Donald Tramp
foto: Profimedia

Zanimljivo je da se Tramp pojavio u matičnoj državi lidera manjine u američkom Senatu Miča Mekonela, koji je odbio Trampove napore da poništi rezultate izbora iz 2020. godine, na kojima je tesno izgubio od sadašnjeg predsednika SAD Džoa Bajdena.

U Kentaki derbiju je pobedio totalni autsajder, ždrebac sa kvotom 81 - Rič Strajk (džokej Soni Leon, trener Erik Rid, vlasnik Ričard Douson - RED TR rejsing, odgajivač farma Kalumet iz Kentakija), ispred favorita Episentera (jahač Žoel Rosario) i Zandona (Flavijen Pra) i to na impresivan način, tako što je kao najbliži barijeri prvi protutnjao kroz cilj. Koliko je ovo iznenađenje, najbolje pokazuje i to da je Rič Strajk bio rezervno grlo, koje je ušlo u start mašinu među ukupno 20 konja, umesto kasno brisanog Eteril Rouda. Pobedničko vreme 2:02,61.

Kentaki derbi
foto: Profimedia

Kentaki derbi (milja i jedna četvrtina, oko 2000m, pesak, 3 miliona dolara), najspektakularniji je događaj u Americi u galopskom sportu, iako je početkom novembra na programu Briders kup sa najvećim ukupnim nagradnim fondom. Prošle godine je diskvalifikovan pobednik derbija Medina Spirit zbog dopinga, a harizmatični trener Bob Bafert, rekorder sa ukuipno šest pobeda, suspendovan! Medina Spirit je uginuo prošle godine tokom treninga!

Donald Tramp se i za vreme svog burnog predsedničkog mandata jednom oglasio preko Tvitera povodom ovog spektakularnog događaja, pre tri godine, kada je posle skoro 22 minuta sudijskog većanja diskvalifikovan pobednik Maksimum Sekjuriti (suspendovan i džokej iz Paname Luis Saez), zbog navodnog ometanja drugih konja!

Taj jedinstveni slučaj je proslavio stjuarda Barbaru Borden, čija je uloga bila presudna. Tada je Tramp čuvenim tvitom negodovao zbog takve kontroverzne odluke, a ove godine je došao da uživa u Kentaki derbiju, ali verovatno i da se uveri da je još uvek popularan među Amerikancima.

Sin bivšeg šefa DB-a Srbije trener u Kentakiju

Vuk Stanišić, nekadašnji pilot i sin bivšeg šefa Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića, oprobao se kao trener u Kentakiju. Stanišić ima par galopera u treningu, a njegova ljubav prema "kraljevskom sportu" je duga i nemerljiva.

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track