MISTERIOZNA BRAĆA NAJBOGATIJI VLASNICI TRKAČKIH KONJA! Kontrolišu vodeći svetski modni brend, iza njih su i monarsi i vladari
Foto: Profimedia

enormni bogataši

MISTERIOZNA BRAĆA NAJBOGATIJI VLASNICI TRKAČKIH KONJA! Kontrolišu vodeći svetski modni brend, iza njih su i monarsi i vladari

Ostali sportovi -

Zbog tradicije koja se meri vekovima, ali i čvrste i gotovo neraskidive povezanosti sa kraljevskim dvorom u Ujedinjenom kraljevstvu, konjske trke su na Ostrvu dobile epitet "kraljevskog sporta". U današnje vreme, takođe privlače veliku pažnju, a u celom biznisu je tona novca!

Ipak, ko su najbogatiji vlasnici trkačkih konja? Osim, što su u pitanju enormni bogataši, hajde da saznamo o kome se zapravo radi. Na vrhu liste su godinama tajanstvena "braća Šanel", Alen i Žerar Verthajmer, koji kontrolišu jedan od vodećih svetskih modnih brendova, što znači da vrede neverovatnih 19 milijardi funti. Radi se o braći jevrejskog porekla, koji su u Parizu modnu imperiju, ali i posao oko konjskih trka nasledili od oca Žaka.

Inače, veoma retko daju intervjue. Njihovi galoperi u Francuskoj dolaze iz trkačke štale "Verthajmer-Frere", a veoma su angažovani i u Americi, konji im trče i u Engleskoj. Najveći uspeh su ostvarili sa kobilom - Goldikova, trostrukom pobedniku na čuvenim američkim trkama potkraj godine "Briders kup". Kotašan je proglašen za američkog konja godine 1993. U oktobru 2015. godine, njihov konj Solou je trijumfovao na šampionskom danu u Askotu, kada im je na pobedi čestitala i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Vlasnici trkačkih konja
foto: Profimedia

Vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, za čije bogatstvo neki procenjuju da je veće od 14 milijardi funti, vlasnik je čuvene trkačke štale "Godolfin", osnovane 1992, koja je dala više od 5.000 pobednika u galopskim trkama širom sveta. Ima više od hiljadu galopera, a za dobrog konja spreman je da izdvoji čak i četiri miliona funti. Našao se na naslovnim stranama britanskih tabloida posle burnog razvoda od supruge Haje, princeze iz Jordana i bivše predsednice Svetske federacije konjičkog sporta (FEI).

Njegov sin, poznat kao Faza, koji ima 14,5 miliona pratilaca na Instagramu, takođe voli konje. Prestolonaslednik je Dubaija i naslednik "Godolfina". Njegovo puno ime je šeik Hamdan bin Muhamed bin Rašid Al Maktum, a blizak je prijatelj sa fudbalskom mega-zvezdom Kristijanom Ronaldom!

Vlasnici trkačkih konja
foto: Profimedia

Najpoznatiji vlasnik trkačkih konja na svetu je naravno engleska kraljica Elizabeta Druga, čije je bogatstvo procenjeno na 350 miliona funti! Zanimljivo je da je prvog galopera od oca, kralja Džordža Šestog, nasledila 1952, godinu dana pre krunisanja. Ona je nadgledala skoro 2.000 pobednika trka, njeni konji su više puta pobeđivali u svim britanskim klasičnim trkama, osim u Epsom derbiju! Objavljeno je da je samo od nagrada na konjskim trkama zaradila skoro osam miliona funti.

Vlasnik fudbalskog kluba Brajton Toni Blum je 51-godišnji milijarder koji se obogatio kroz sportsko klađenje i igrajući poker, a pokazao se i kao lukavi preduzetnik. U svetu prestižnog konjičkog sporta se uzdigao pobedom na šampionskoj stiplčez trci na festivalu u Čeltenemu, u Engleskoj.

Nekadašnji akcionar Mančester junajteda Džej Pi MekManus, jedan je od najpoznatijih vlasnika konja za veoma zahtevne stiplčez i tzv. trke preko šiblja. Na čuvenim trkama u Čeltenemu imao je više od 50 pobednika. Ovaj irski kockar i biznismen težak dve milijarde funti, vlasnik je i renomiranog dvorca u Kotsvolsu.

Vlasnici trkačkih konja
foto: Profimedia

Irac Džon "Bos" Magnier, čije je bogatstvo procenjeno na 2,5 mililijardi funti, vlasnik je najvećeg svetskog centra za uzgoj trkačkih konja "Kulmor", koji je sam po sebi vredan četiri milijarde funti. Baza ovog centra je naravno u Irskoj, a jake ispostave u Americi i Australiji. Sve su još postavili njegovi preci sredinom 19. veka, a formalno se kao vlasnica njegovih konja vodi supruga Suzan, ćerka legendarnog trenera Vinsenta O'Brajena.

Magnierovi dugogodišnji glavni partneri u industriji konjskih trka su dvojica milionera: vlasnik luksuznih jahti sa Barbadosa Derik Smit i londonski "kralj bukmejkera" Majkl Tabor, koji potiče iz emigrantske porodice rusko-jevrejskog porekla, koja se ranije prezivala Taborovski. Nijhovi konji su u treningu kod svetski poznatog irskog stručnjaka Ajdena O'Brajena.

Kirsten Rausing
foto: Profimedia

Vodeći britanski tabloid "San" je u članku o najbogatijim vlasnicima uvrstio i jednu ženu. Naime, Kirsten Rausing je jedna od najbogatijih žena u Velikoj Britaniji (poslednja procena 12,25 milijardi funti). Četiri decenije njeni konji pobeđuju u Engleskoj, ali i izvan Ostrva, a ona najviše uživa na svojoj farmi u Njumarketu, gde je bio i čuveni pastuv Nižinski, pobednik prestižne trke "King Džordž" u Askotu 1970. godine (džokej Lester Pigot, trener Vinsent O'Brajen, vlasnik Čarls Engelhard).

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track