MARKOVIĆ RASPRODAO GALOPERE: Ergela Surčin i dalje radi! BRC isplatio DERBI DAN na Beogradskom hipodromu, Elijano u Kupu Ljubičeva
Foto: Dragana Udovičić

kurir otkriva

MARKOVIĆ RASPRODAO GALOPERE: Ergela Surčin i dalje radi! BRC isplatio DERBI DAN na Beogradskom hipodromu, Elijano u Kupu Ljubičeva

Ostali sportovi -

Vlasnik najveće privatne ergele za trkačke konje na zapadnom Balkanu Dragoljub Marković, rasprodao je nedavno sve galopere! Međutim, to ne znači da je njegova ergela u Surčinu, kojoj su se svojevremeno divili čak Englezi i Irci, zatvorena. Kako se saznaje, Marković najavljuje da će kupiti nekoliko grla već na čuvenoj jesenjoj aukciji u Njumarketu (Engleska), a trenutno je u potrazi za trenerom, što mu je glavna preokupacija.

Ergela Surčin
foto: Kurir sport/ Lazar Delić

Nakon što je rasprodao konje, Marković je dao otkaz i svom doskorašnjem treneru Miroslavu Jovanoviću Jupiju, koji je i kao džokej i kao trener trijumfovao u derbiju na Beogradskom hipodromu. Ipak, Marković je dozvolio Jovanoviću da koristi boksove u Surčinu, gde drži i trenira osam galopera.

Jovanović je ostao bez veoma talentovanog jahača Milana Nikolića, koji je ove sezone postao aspirant za džokeja. Nikolić se već preselio u Šabac. On je bio u sedlu kastrata Templ Loka, pobednika jedne od najznačajnijih trka u Srbiji, "Memorijal kralja Aleksandra". I ovaj konj, čiji je vlasnik Hajro Jusufović, i dalje je u Surčinu, među preostalih osam trkača.

Miroslav Jovanović jupi
foto: Kurir sport/Lazar Delić

- Tačno je da sam dobio otkaz - potvrdio je za Kurir Miroslav Jovanović Jupi. - Sada samo, uz pomoć supruge, u Surčinu vodim brigu o osam galopera drugih vlasnika. Zaista ne znam kakvi su dalji planovi vlasnika ergele Markovića.

Aleksandar Aca Pavlović
foto: Kurir

Aleksandar Pavlović, nekada čuveni menadžer za trke, bukmejker i vlasnik konja, koji je ušao u istoriju tako što je od naših konjara prodao najskuplja dva konja ikada, osvajača "triple krune" 2004. godine Bilija Alena Japancu Tanaki za 350.000 evra i grlo Pariz Vegas, koje nikada nije trčalo u Srbiji, za 200.000, tvrdi da je Marković oduvek bio najbolji trgovac galoperima u regionu.

- Rekao mi da je rasprodao konje, jer nema trenera! Šteta, jer sam ubeđen da kod nas jedino u Surčinu postoje uslovi za dobar odgoj. Desetak godina sam apsolutno van konjičkog sporta, ali sam prilično iznenađen ovakvim razvojem događaja - rekao je Aleksandar Aca Pavlović.

Uostalom, grla domaćeg odgoja sa ergele Surčin, Sara Tejlor i Paton Sur, čiji je trener bio Božo Vidović iz Zagreba, trčali su na čuvenom pariskom hipodromu "Lonšan", gde je nastupio i Sietl Sur, čiji je vlasnik bio upravo Dragoljub Marković. U Francuskoj je sarađivao sa Kriket Hed, ćerkom legendarnog trenera Aleka Heda.

Sa Markovićem je "na vezi" i godinama unazad najbolji trener Srbije Bojan Šendeković iz Šapca. Prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da Marković konje koje bude kupio u Engleskoj pošalje na Šabački hipodrom, ali čak i da se Bojan Šendeković preseli u Surčin, gde bi mu ubuduće bila glavna baza. Razgovori su u toku, a kakav će biti epilog, ostaje da se vidi.

Miloš Milojević Struja
foto: Printskrin/Facebook

Za vikend će na hipodromu u Požarevcu biti održane 59. Ljubičevske konjičke igre, na kojima se očekuje veliki spektakl. Trogodac Elijano, koga je vlasnik Slobodan Tešić Teške, konjar sa višedecenijskim iskustvom sa Čukarice, vratio iz Francuske, gde je ostvario dve pobede, trčaće u nedelju u Požarevcu u "Kupu Ljubičeva" (2400 m, trava, 2 miliona dinara). Elijano je u treningu na Beogradskom hipodromu kod Miroslava Kolara, a u sedlu će biti Miloš Milojević Struja.

Beogradski hipodrom
foto: Miroslav Radojević

Start mašina sa maksimalnih 12 grla biće puna, a u njoj i prošlogodišnji konj godine u Srbiji, petogodi kastrat Nir Poet (jahač Željko Ilić), u treningu kod Šendekovića, nedavni pobednik na beogradskom pesku trke za "Pehar Predsednika Republike" Brainijak (Milan Konkolj), pobednik 100. jubilarnog derbija u Beogradu Unks (Ištvan Kozma), u vlasništvu porodice Alić iz Sandžaka..

Tu je i odlična zobnatička kobila Hantres (Kristijan Njezi), o kojoj brine trener Ivan Tanasković, pobednik prošlogodišnje najskuplje trke u Srbiji Ajskenig (Aleksa Stanarević), Kalabrezea će jahati džokej iz Poljske Ščepan Mazur, koji je ove godine trijumfovao u derbiju u Varšavi, od trogodaca tu je i velika uzdanica braće Etemović Maj Kraft (džokej Mustafa Manav iz Turske), a od strarijih grla još Redšank (Goran Mešetović), Ruler ov Paf (Tamaš Nađi), čiji je vlasnik Požarevljanin Slaviša Vujić, Silvestris (Aleksandar Šašić) i Triger (V. Atanasov), koji je kao rezervno grlo dobio šansu umesto Frst Tota, poslednjeg osvajača "triple krune" u Srbiji, ali je nakon toga malo šta pokazao.

Mihajlo Vasić
foto: BRC

I dok se čekaju velike trke na hipodromu u Požarevcu, prvi čovek sportskog udrženja BRC Mihajlo Vasić, u utorak popodne je saopštio da su isplaćene nagrade i za peti, derbi-dan (ukupan nagradni fond 3,1 milion dinara) na Beogradskom hipodromu! Otkako je BRC (predsednik Miša Vasić, potpredsednik Miloš Milunović, članovi uprave su još N. Bobičić, N. Vujatović, L. Milić), od ove sezone preuzeo organizaciju galopskih trka na najstarijem sportskom objektu u Beogradu, sve obaveze se redovno izmiruju.

Kod Rausing u Njumarketu

Koliko su u jednom trenutku Dragoljub Marković i Aca Pavlović bili uvažavani u svetu galopa, vidi se i po poseti farmi u Njumarketu kod Kirsten Rausing, koja je rođena u Švedskoj, a po "Forbsu" je jedna od najbogatijih žena u Velikoj Britaniji. Njeno bogatsvo se procenjuje na 12,25 milijardi funti. Nikada se nije udavala i nema dece, a najviše vremena provodi na trkama i svojoj farmi konja.

- Prvo nije htela da razgovaramo, jer smo malo kasnili na sastanak, ali smo se posle zadržali duže nego što je bilo predviđeno. Marković je sa njom dogovarao saradnju oko priploda, ali na tom je sve i ostalo - prisetio se Pavlović.

Katrin Rausing
foto: Profimedia

Kirsten Rausing (70) je vlasnica petogode kobile Alpinista, koja kod bukmejkera spada u glavne favorite pred najprestižniju galopsku trku na svetu "Trijumfalnu kapiju", 2. oktobra na hipodromu "Lonšan" u Parizu.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track