NEOBIČAN SISTEM TAKMIČENJA NA SVETSKOM PRVENSTVU: Evo ko su potencijalni PROTIVNICI Srbije u nokaut fazi
Foto: Profimedia

ODBOJKA

NEOBIČAN SISTEM TAKMIČENJA NA SVETSKOM PRVENSTVU: Evo ko su potencijalni PROTIVNICI Srbije u nokaut fazi

Ostali sportovi -

Odbojkaška reprezentacija Srbije u pretposlednjem meču osmine finala Svetskog prvenstva igra protiv Argentine, u utorak 6. septembra, od 17 časova.

Nakon rutinskog prolaska grupne faze sa maksimalnim učinkom (pobede protiv Ukrajine, Portorika i Tunisa od po 3:0 u setovima), reprezentativci Srbije imaće dovoljno vremena odmor i pripremu za najvažniji deo turnira - nokaut fazu.

Upravo sistem za ovaj deo takmičenja je izazvao najviše polemike u javnosti.

Naime, sve reprezentacije su prema učinku iz grupne faze poredane u jednu tabelu od prvog do 16. nosioca, i tako je formiran žreb za dalji tok takmičenja do finala. Prvoplasirana ekipa iz objedinjene tabele igra u osmini finala sa šesnaestoplasiranom, drugoplasirana sa petnaestoplasiranom i tako dalje. U četvrtfinalu se zatim ukrštaju prvi nosilac sa osmim, drugi sa sedmim, treći sa šestim i četvrti sa petim.

RASPORED MEČEVA OSMINE FINALA SP U ODBOJCI:

SUBOTA

Slovenija - Nemačka 17.00 Italija - Kuba 21.15

NEDELJA

SAD - Turska 17.30 Poljska - Tunis 21.00

PONEDELJAK

Holandija - Ukrajina 17.30 Francuska - Japan 21.00

UTORAK

Srbija - Argentina 17.30 Brazil - Iran 21.00

Posebnu specifičnost u ovom sistemu predstavljaju povlastice koje su dobili domaćini turnira - Poljska i Slovenija. Naime, pod uslovom da prođu grupnu fazu (što su učinile), reprezentacije organizatora Svetskog prvenstva automatski su postavljene za prvog i drugog nosioca na tabeli.

To dalje znači da se ove ekipe ne mogu susresti pre eventualnog finala. FIVB pravda ovakav sistem takmičenja (sa povlasticama za domaćine), činjenicom da su Poljska i Slovenija zamenski domaćini sa kraćim rokom za pripremu, usled oduzimanja organizacije prvenstva Rusiji.

Ukoliko savlada Argentinu, Srbiju u četvrtfinalu čeka pobednik duela između Brazila i Irana.

U slučaju da prođe i tu prepreku, protivnik Orlova u polufinalu najverovatnije bi bila Poljska ili SAD, koje se nalaze u istom delu žreba kao jedni od favorita.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track