OMILJENI SPORT ENGLESKE KRALJICE: Evo u čemu je mnogo uživala, POGLEDAJTE kako su je jednom savladale jake emocije! (VIDEO)
Foto: Profimedia

kraljevski sport

OMILJENI SPORT ENGLESKE KRALJICE: Evo u čemu je mnogo uživala, POGLEDAJTE kako su je jednom savladale jake emocije! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Elizabeta Druga je nadgledala skoro 2.000 pobednika, kao vlasnica zaradila blizu osam miliona funti, ali nijedan njen konj nije pobedio u Epsom derbiju, koji Englezi smatraju za najveću trku!

Trke konja u Velikoj Britaniji imaju status "kraljevskog sporta", zbog neraskidive viševekovne veze sa kraljevskom porodicom! Britanske konjičke vlasti (BHA) otkazale su sve trke u petak i u subotu u Velikoj Britaniji, kao znak velikog poštovanja prema počivšoj kraljici Elizabeti Drugoj, koja je bila glavni patron konjskih trka u Ujedinjenom kraljevstvu od krunisanja 1952. godine!

Poslednja od pet klasičnih trka, "Sent Ledžer" u Donkasteru, pomerena je za nedelju! Međutim, i u nedelju su otkazane trke na hipodromu Maselbru u Škotskoj, blizu reke Esk, jer u obližnjem Edinburgu još uvek leži telo kraljice.

U svim službenim programima trka na Ostrvu, kod konja u vlasništvu kraljice Elizabete Druge, pisalo je samo "Kvin" (Kraljica). Na čuvenom petodnevnom kraljevskom festivalu u Askotu pre skoro jedne decenije, kada je njen Estimejt, velika zvezda za dugačke distance, trijumfovao u tesnoj završnici u "Gold kupu" 2013, slike uzbuđene i razdragane kraljice su obišle svet. Tada su čak i nju savladale jake emocije.

Engleska kraljica Elizabeta Druga, koja je premimnula u četvrtak popodne u 96. godini, bila je strastveni ljubitelj, ali i vlasnica trkačkih konja, naravno najpoznatija na svetu.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Kraljica je bila i vrstan poznavalac svih krvnih linija i pedigrea "engleskih punokrvnjaka", a njena jedina ćerka, princeza Ana (72), takođe je veliki zaljubljenik u "kraljevski sport". Kraljevska porodica na čelu sa princezom Anom, svečano je početkom juna bila dočekana na hipodromu u Epsomu, a posle ovogodišnjeg derbija, pehar je predala treneru ser Majklu Stautu, koji je dugo brinuo o konjima koji su bili u vlasništvu kraljice.

"Svedočiti kraljici na trkalištu značilo je baciti oko na najslavniju osobu na svetu, koja je trenutno oslobođena lanaca službe. Gledala je trke najopuštenije, blistav osmeh na licu krajnje iskren i spontan. Izgledala je, jednostavno, poput ljubitelja konjskih trka. Bila je obožavateljka trka", napisao je novinar Li Motershed u dnevnom listu specijalizovanom za konjske trke "Rejsing post" (imaju i portal), čiji primerak košta 6,05 funti!

Zanimljivo je da je prvog galopera od oca, kralja Džordža Šestog, nasledila 1952, godinu dana pre krunisanja. Ona je nadgledala skoro 2.000 pobednika trka, njeni konji su više puta pobeđivali u svim britanskim klasičnim trkama, osim u Epsom derbiju (prvi održan 1780), koji Englezi smatraju za najveću trku. Objavljeno je da je samo od nagrada na konjskim trkama zaradila blizu osam miliona funti.

Engleski derbi je održan 243. put i to kao zvanični deo proslave platinastog jubileja, rekordnih 70 godina vladavine kraljice Elizabete Druge, koja je bila glavni patron i Džokej kluba (osnovan 1750). Koliko je zapravo teško dobiti derbi vidi se i po tome što to nije uspelo čak ni kraljici, koja je najbliža trijumfu bila 1952, ali je morala da se zadovolji sa drugim mestom njenog konja!

Od kraljice Elizabete Druge opraštaju se mnogi čuveni sportisti širom sveta, a naravno da je velika tuga prisutna i kod džokeja, trenera, vlasnika galopera, odgajivača, agenata, radnika u Kraljevskoj štali i svih drugih koji su na razne načine uključeni u industriju konjskih trka, pre svega u Velikoj Britaniji, ali i u celom svetu. Tako se od nje na dirljiv način oprostio i jedan od najvećih džokeja u istoriji, Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfranko `Frenki` Detori, kao i naš najbolji džokej svih vremena Đorđe Perović, koji je na svom Fejsbuk profilu, uz slomljeno srce, na engleskom jeziku napisao: Zbogom, kraljice!

Kao iskreni entuzijasta i obožavatelj galopskih trka, kroz osam decenija bavljenja ovim sportom, ali i kao uspešan odgajivač i vlasnik konja, kraljica je svakako privukla široko interesovanje i dodatno ulaganje u ovaj sport. Njeno prisustvo na trkačkim danima je nastavljalo da uzbuđuje gledaoce i stvara ogromne posebne prilike za trke na britanskom ostrvu.

Ser Frensis Bruk, kraljičin predstavnik na festivalu u Askotu, naglasio je da je bio prepoznat njen jedinstven doprinos.

- Kraljica nije bila samo entuzijasta, već uspešan vlasnik i odgajivač, ali i najvažniji pokrovitelj - rekao je Bruk.

Džokeji kraljičinih konja nosili su dobro poznate ljubičaste dresove uz zlatne pletenice i grimizne boje, koje su pre nje koristili njen otac kralj Džorž Šesti i pradeda kralj Edvard Sedmi. Bila je vlasnik više od 1.800 pobednika, počev od konja Monavima u skokovima u Fontvel parku 1949. godine. Kraljica je uspela da čak dva puta bude i najuspešniji vlasnik u Velikoj Britaniji (1954, 1957), mada joj to nikada nije bio primarni cilj, iako je konkurencija uvek bila žestoka.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track