NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI ŠAHA! Šokantno otkriće: Američki velemajstor VARAO u više od 100 partija!
Foto: Profimedia

pukla bruka

NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI ŠAHA! Šokantno otkriće: Američki velemajstor VARAO u više od 100 partija!

Ostali sportovi -

Nezapamćen skandal potresa svet šaha! Američki velemajstor Hans Niman varao je u više od 100 partija, tvrdi najpopularnija šahovska platforma na svetu "Chess".

"Chess" je objavio izveštaj na 72 stranice o istrazi o partijama Amerikanca i utvrdili su da je "dobio nezakonitu pomoć u više od 100 onlajn igra, uključujući i događaje u kojima je i novac bio u pitanju", prenosi britanski Gardijan.

Svetski šampion Magnus Karlsen je prošlog meseca uzburkao javnost kada je izjavio da 19-godišnji Amerikanac, koji je napravio meteorski uspon u poslednje četiri godine, nelegitimnim putem ostvaruje pobede.

Međunarodna šahovska federacija je nekoliko dana kasnije najavila formiranje komisije koja će ispitati optužbe aktuelnog svetskog prvaka, a Chess.com je Nimanu zabranio korišćenje usluga najpopularnije šahovske platforme.

Niman je odlučno demantovao optužbe, iako je priznao da je prekršio pravila fer-pleja najmanje dva puta u prošlosti koristeći pomoć šahovskih mašina: prvo kao 12-godišnjak na onlajn turniru, a zatim kao 16-godišnjak.

Izveštaj Chess.com, koji se oslanjao na alate za otkrivanje varanja, uključujući poređenje poteza igrača sa onima koje preporučuju moćni superkompjuteri, ponudio je ubedljive dokaze zasnovane na podacima koji su u suprotnosti s tim izjavama.

U izveštaju se navodi da je dosadašnjim analizama otkriveno da je „desetine" velemajstora uhvaćeno u prevari na Chess.com, uključujući neke od trenutno najboljih 100 na svetu, od kojih su svi priznali prekršaj.

Aktuelni skandal je izbio u septembru kada je Niman pobedio Karlsena dok je igrao crnim figurama na Sinkfild kupu, vrednom 433.000 funti u Sent Luisu, čime je prekinut niz od 53 partije bez poraza aktuelnog svetskog šampiona u klasičnim igrama van table.

Šokantan poraz i Karlsenovo povlačenje izazvali su vrtlog komentara i navoda da je Niman varao, uključujući i optužbe Hikarua Nakamure, američkog velemajstora koji je nekada bio drugi igrač na svetu.

Kurir sport/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track