ŠTALSKI KRUG - CRNA RUPA BEOGRADSKOG HIPODROMA! Prostor od desetak hektara prepušten sam sebi, važe PRAVILA DIVLJEG ZAPADA
Foto: Kurir

konjički sport

ŠTALSKI KRUG - CRNA RUPA BEOGRADSKOG HIPODROMA! Prostor od desetak hektara prepušten sam sebi, važe PRAVILA DIVLJEG ZAPADA

Ostali sportovi -

Dugogodišnji i već pomalo vremešni sekretar Konjičkog saveza Srbije Dušan Gluvić, nedavno je obišao štalski krug na Beogradskom hipodromu, prostor od oko desetak hektara koji je godinama unazad prepušten sam sebi.

Štalski krug Beogradskog hipodroma
foto: Kurir

Donedavno je tamo bilo i toliko đubreta, pa i blata, da konji nisu maltene mogli da prolaze, zbog čega je navodno neprilika imao i Goran Ilić Goma, jedan od najistaknutijih privatnih vlasnika trkačkih konja devedesetih godina prošlog veka, koji je imao i dva derbi-pobednika (Lidharst i Kaunt de Ios).

Upravo se Iliću, zbog njegovih tesnih veza sa bivšom gradonačelnicom Beograda Radmilom Hrustanović, pripisuju najveće zasluge što je hipodrom kraj Careve ćuprije postao i do danas ostao gradsko javno preduzeće. Goma sada dosta vremena provodi u svojoj velelepnoj štali, s kojom se nekada davno ponosio.

- Đubre se raščisti, samo kada se čuje da dolaze novinari, a potom sve ostaje po starom. U jednom momentu situacija je postala alarmantna - upozorio je Dragan Mladenović Zuli, konjar iz Jakova za koga se pročulo kada je sa jeftino kupljenom kobilom, Mis Mazi, dobio derbi na superioran način (start-cilj) 2018. godine.

Mihajlo Vasić
foto: Facebook

Po rečima Mihajla Miše Vasića, predsednika BRC-a, sportskog udruženja koje je ove godine u saradnji sa JP Hipodrom Beograd organizovalo sedam trkačkih dana na najstarijem sportskom objektu u glavnom gradu Srbije, galoperi su postali nepoželjna manjina u štalskom krugu, iako je više od 70 boksova izgradio JP Hipodrom Beograd.

- Zato sam se sa bratom Branislavom sklonio u ograđeni prostor kod spoljnih boksova, gde nam je i škola jahanja u kojoj je glavni trener Jelena Ivanović. Mnogo je divljih škola za rekreativce, preponaša, a uz galopere, malo je i kasača. Sve je to i napravljeno za trkačke konje, kojih je ranije bilo i po 300, a sada ih je desetak puta manje. Kao da nekome smeta što uopšte pravimo trke u Beogradu - poručio je Miša Vasić.

Veliku pažnju javnosti je privukao sukob između Nine Šobote i Zorana Janjuševića, nekada savetnika za bezbednost premijera Srbije Zorana Đinđića.

Zoran Janjušević

Janjušević je na volšeban način došao u posed atraktivnog zemljišta u štalskom krugu, gde je imao i dobre terene za utakmice u preskakanju prepona, ali je ove godine promenio namenu, pa tamo više nema ni takmičenja niti treninga u ovoj olimpijskoj disciplini konjičkog sporta.

Nina Šobota
foto: Goran Anđelković

Šobota se, uz dosta napora, izborila za svoj deo prostora, gde se sada nalazi KK Prestiž. Ona je odmah ugradila strujomer, jer želi, kako istiće, da prvo izmiruje sve obaveze prema državi.

"Ovde vam važe pravila divljeg zapada! Dešavalo se da neko izvede konja u šetnju, pa kad hoće da ga vrati, drugi je upao na njegovo mesto, a na vratima zamenjen katanac. Bilo je slučajeva i krađe bala sena, čija je cena sada 250 dinara sa prevozom", čulo se u štalskom krugu, crnoj rupi Beogradskog hipodroma u koju retko zalazi i direktor JP Hipodrom Beograd Veljko Rosić.

Na ulazima nema obezbeđenja, a neki su, poput Zorana Jovanovića, ugradili kamere za video nadzor ispred štalskog kompleksa kako bi se makar na taj način koliko-toliko zaštitili. Nekada su tu bili smeštani konji velikih državnih ergela: Karađorđeva, Zobnatice, Ljubičeva i Bečeja, gde su bile i sobe za džokeje i štalske radnike. Taj prostor je sada prilično ruiniran, pa i uzurpiran...

- Imao sam ponudu da treniram tri, četiri galopera, ali u Beogradu nemam gde da ih smestim. Sve štale su zauzete - jada se mladi trener Velimir Kojo, koji je ove godine bio na edukaciji u Baden-Badenu, uz podršku Aleksandra Radovanovića, ali i na pariskim hipodromima Sen-Klu, Lonšan i Mezon-Lafit, gde je posmatrao "brze radove" italijanskog trenera Đanluke Bjetolinija.

U Beograd se iz Nemačke, gde je u Drezdenu bio radni džokej i trener vratio legendarni Petar Ćirović. Prilikom povratka, u Kelnu je posetio kolegu Dragana Ilića Zverku, jednog od naših najboljih džokeja u istoriji, a sa njima je bio i Nemac Hofer. Ćirović je u Drezdenu imao veliki peh da se tokom treninga povredi posle nesrećnog pada sa konja, koji je na žalost uginuo.

Petar Ćirović
foto: Facebook Printscreen

Ćirović sada najavljuje da planira da obnovi nekadašnju kafanu u srcu štalskog kruga, u koju je jednom rado svratio i počivši ministar odbrane SR Jugoslavije Pavle Bulatović. Možda je to i prilika da ovo živopisno mesto nedaleko od centra Beograda i pored Košutnjaka, gde su decenijama stvarani šampioni hipodroma, ponovo zaživi punim plućima i dobije stari kutak za više druženja.

Ergela Ljubičevo (ras)prodaje konje

Državna ergela "Ljubičevo", kraj Požarevca, objavila je krajem oktobra javni oglas u kome (ras)prodaje 13 konja, u rasponu početnih cena od 1.500 do 5.000 evra!

Direktor JP Ljubičevo Mirko Stojanović, našao se na udaru kritika zbog ovakve (ne)očekivane odluke. Zanimljivo je da je prethodno i Draguljub Marković praktično rasprodao galopere iz ergele Surčin, najveće privatne na zapadnom Balkanu.

Pansion 500 evra mesečno

Aleksandar Aca Pavlović, svojevremeno čuveni bukmejker, menadžer i vlasnik trkačkih konja, rekao je za Kurir da je u Srbiji za pristojno držanje konja u pansionu potrebno minimum 500 evra na mesečnom nivou, uz dodatne troškove za usluge veterinara, a ponekad i potkivača.

U zapadnoj Evropi je takvo zadovoljstvo nekoliko puta skuplje, a kad je Slobodanu Tešiću stigao mesečni račun od 3.200 evra za pansionske usluge na hipodromu Mezon-Lafit u Parizu, brže-bolje je uz pomoć trenera Miroslava Kolara vratio trogodog galopera Elijana na Beogradski hipodrom, i to u gluvo doba noći.

Etemović nastavio sa kupovinom i u Dovilu

Rahim Etemović, jedan od najvećih vlasnika trkačkih konja na ovdašnjim prostorima, kupio je za 10.000 evra jarlinga (jednogodišnjaka), po imenu D Best Vorld, na aukciji Arkane u Dovilu u Normandiji (Francuska). Rahimov sin Refik Etemović, koji živi u Hamburgu, nedavno je na aukciji konja u Njumarketu (Engleska) kupio tri grla za skoro 100.000 evra (sa carinom i transportom), odnosno tačno 72.000 gvineja (75.600 funti).

U Dovilu su jarlinge pazarili i trener Nenad Andrić, koji radi na hipodromu Gradačac u Bosni i Hercegovini, kao i KK Krajišnik iz Velike Kladuše, gde je novi trener donedavni džokej Saša Glogovac, kupac je bio i Enes Ejupović, navodi se na jedinom specijalizovanom sajtu za galop kod nas bgturf.com.

Jednog jarlinga je za 2.000 evra kupio i godinama unazad najbolji trener u Srbiji Bojan Šendeković. Glavni zastupnik Arkane za Srbiju i region je Hana Jurankova, Čehinja koja živi i radi u Austriji.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track