KAKO DO ČETVRTFINALA SP PREKO NORVEŠKE: Jaki su kao zemlja, ali nisu neopedivi! Važno je zaustaviti SAGOSENA i BARTHOLDA!
Foto: Stian Lysberg Solum / AFP / Profimedia

prvo, pa muško

KAKO DO ČETVRTFINALA SP PREKO NORVEŠKE: Jaki su kao zemlja, ali nisu neopedivi! Važno je zaustaviti SAGOSENA i BARTHOLDA!

Ostali sportovi -

Rukometaši Srbije sutra od 20.30 časova igraju najvažniju utakmicu druge faze na Svetskom prvenstvu protiv Norveške.

Rukometaši Srbije
foto: RSS

Biće to pravi ispit za selektora Tonija Đeronu i njegove izabranike. Ulog je ogroman. Trijumf nad Norveškom otvorio bi Srbiji vrata četvrtfinala, što je ujedno bio i zacrtani cilj pre dolaska u Poljsku i Švedsku. Ulazak među osam najboljih selekcija na svetu doneo bi i kvalifikacije za Olimpijske igre 2024. u Parizu.

Ali, da bi se došlo do cilja prvo treba pobediti Norvešku. A, to neće biti nimalo lako. Skandinavska selekcija ulazi u krug favorita za najviši plasman. Bili su finalisti na svetskim prvenstvima 2017. i 2019. godine i oba puta su izgubili, prvo od Francuske, a onda od Danske. Valja pomenuti da su propustili dva SP, 2013. i 2015. godine.

Sander Sagosen
foto: Laurent THEOPHILE / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Ključni igrači rukometne reprezentacije Norveške su Sander Sagosen (levi bek), Torbjorn Bergerud (golman) i Sebastijan Barthold (levo krilo). Na njima temelji igru selektor Jonas Vil, koji je 2022. godine zamenio Kristijana Bergea. Predstavnici su pravog skandinavskog tvrdog, čvrstog i brzog rukometa, pa će za Srbiju biti pravi izazov da odgovori na njihov stil igre.

Sander Sagosen (27) najbolji je norveški rukometaš. Može da igra na mestu levog i srednjeg beka. Član je nemačkog Kila treću godinu, a pre toga igrao je za PSŽ, Alborg, haslum i Kolštad. Već deset godina igra za reprezentaciju. Sa Norveškom osvojio je srebrenu medalju na Svetskom prvenstvu 2017. u Francuskoj i 2019. u Danskoj i Nemačkoj, te bronzu na Evropskom prvenstvu 2020. na kojem je bio najbolji strelac prvenstva sa 65 golova, što je ujedno i rekord po broju datih golova na jednom Šampionatu Evrope.

Torbjorn Bergerud
foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Torbjorn Bergerud (28) prvi je golman Norveške. Brani za norveški Kolštad, a pre toga igrao je u Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj. Kao i Sagosen ima tri medalje, dva srebra sa SP i jednu bronzu sa EP. Specijalnost su mu sedmerci, a važi za jednog od najboljih golmana na svetu.

Sebastijan Barthold je iskusan krilni igrač. Ima 31 godinu i veći deo svoje karijere proveo je igrajući u samo dva kluba. Dres norveškog Hasluma nosio je od 2010. do 2017, a od tada je u Danskoj gde igra za Alborg. Dres Norveške nosi punih 11 godina

Sebastijan Barthold
foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix / Profimedia

U svojoj grupi, Norvežani su bili prvi ispred Holandije, Argentine i Severne Makedonije. Da bi preneli četiri boda u narednu fazu dobro su se pomučili i "rukometno potukli" protiv snažnih Holanđana.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track