ŠAMPION KRENUO ŠAMPIONSKI: Verstapen pobedom u Bahreinu počeo odbranu titule u F1
Foto: Xavi Bonilla / AFP / Profimedia

FORMULA 1

ŠAMPION KRENUO ŠAMPIONSKI: Verstapen pobedom u Bahreinu počeo odbranu titule u F1

Ostali sportovi -

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobednik je današnje trke za Veliku nagradu Bahreina, kojom je počela nova 74. sezona u šampionatu Formule 1.Dvostruki uzastopni svetski prvak u Bahreinu je zabeležio 36. pobedu u karijeri, a drugo mesto zauzeo je njegov timski kolega Serhio Peres.

Treće mesto pripalo je vozaču Aston Martina Fernandu Alonsu. Ovo je 41-godišnjem vozaču i dvostrukom svetskom prvaku prvi podijum nakon trke u Kataru 2021. godine.

Četvrtu poziciju zauzeo je vozač Ferarija Karlos Sainc, peti je završio sedmostruki svetski prvak Luis Hamilton iz Mercedesa, dok je do šestog mesta došao Lens Strol iz Aston Martina.

Bodove su osvojili i Džordž Rasel iz Mercedesa, Valteri Botas iz Alfa Romea, vozač Alpina Pjer Gasli, dok je do poslednjeg boda došao Aleksander Albon iz Vilijamsa.

Maks Verstapen
foto: Xavi Bonilla / AFP / Profimedia

Verstapen je na startu zadržao prvu poziciju, dok je trku odlično počeo Šarl Lekler iz Ferarija, koji je obišao Peresa i preuzeo drugo mesto.

Na četvrtoj poziciji ostao je Sainc, peto mesto preuzeo je Hamilton, a njegov timski kolega Rasel našao se na šestoj poziciji, pošto je iskoristio kontakt između vozača Aston Martina Alonsa i Strola.

Većina vozača trku je počela na mekim gumama, a najveći napredak zabeležio je Botas, koji je napredovao četiri pozicije i zauzeo osmo mesto.

Verstapen je diktirao tempo trke i posle samo sedam krugova imao prednost od preko pet sekundi u odnosu na drugoplasiranog Leklera.

Prvi od vodećih na promenu guma odlazi Hamilton u 13. krugu, a u istom krugu Alonso obilazi Rasela.

U sledećem krugu na tvrde gume prelaze vozači Ferarija, kao i vozač Mercedesa Rasel, koji se zadržao nešto duže (pet sekundi).

U boks u 15. krugu odlazi i vodeći Verstapen koji iznenađujuće prelazi na nove meke gume, a u istom krugu u boks odlazi i Alonso, koji se zatim vraća ispred Rasela na stazu.

Prvo odustajanje ove sezone viđeno je u 15. krugu, kada je zbog kvara u garažu otišao Oskar Pjastri iz Meklarena.

Na promenu pneumatika u 18. krugu odlazi Peres, koji kao i timski kolega uzima meke gume i vraća se iza Leklera na treće mesto.

Peres je smanjivao razliku za rivalom i u 25. krugu posle odličnog napada obilazi vozača iz Monaka.

Čak tri kazne od ukupno dodatnih 20 sekundi dobio je vozač Alpina Esteban Okon. Francuz je prvo kažnjen zbog nepravilne startne pozicije sa pet sekundi, a zatim je dobio dodatnih 10 sekundi, zbog loše odrađene kazne prilikom odlaska u boks.

Poslednju treću kaznu Okon je dobio, nakon što je prebrzo vozio kroz pit lejn, a ubrzo se i povukao iz trke.

Na drugo stajanje u 31. krugu odlaze Hamilton i Strol, a u sledećem krugu gume menjaju Sainc i Rasel.

Strol se na stazi našao tik iza Rasela, ali je kanadski vozač odmah napao i obišao člana Mercedesa.

Usledili su potom odlasci u boks Peresa, Leklera, Alonsa, a poslednji je na drugu zamenu guma otišao Verstapen u 37. krugu.

Na stazi Alonso je smanjivao razliku za Hamiltonom, kojeg je za peto mesto obišao u 38. krugu.

U 41. krugu iz trke se povukao Lekler, nakon što je njegov bolid ostao bez snage. Vozač Ferarija je parkirao bolid pored staze, pa je nakratko uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti.

Nastavak trke doneo je zanimljivu borbu za treće mesto između dva Španca - Sainca i Alonsa, iz koje je u 45. krugu kao uspešniji izašao dvostruki svetski prvak i član Aston Martina.

Poredak među vodećima se do kraja trke nije menjao, a u samom finišu najbrži krug je odvezao Gvanju Džou iz Alfa Romea, koji neće dobiti dodatni bod jer je trku završio van prvih deset (16.).

Šampionat se nastavlja 19. marta trkom za Veliku nagaradu Saudijske Arabije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track