SRPSKO ČUDO SA PEŠTERA: Hteo je da bude lekar, ali sudbina je za njega imala DRUGI PLAN! Sada ruši rekorde stare POLA VEKA!
Foto: Screenshot

sjajni elzan

SRPSKO ČUDO SA PEŠTERA: Hteo je da bude lekar, ali sudbina je za njega imala DRUGI PLAN! Sada ruši rekorde stare POLA VEKA!

Ostali sportovi -

Srpski atletičar Elzan Bibić napravio je veliki uspeh na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu.

Bibić je u trci na 3000 metara osvojio bronzanu medalju i tako ostvario najveći uspeh u karijeri.

Bibić je na trećem mestu završio sa rezultatom 7:44.03.

Ovaj sjajni srpski atletičar rođen je u selu na Pešteru 8. januara 1999. godine, a atletikom je počeo da se bavi sasvim slučajno.

Upisao je medicinsku školu, ali se ubrzo na nagovor profesora okrenuo sportskoj karijeri.

"Ja sam se sasvim slučajno našao u sportu.Trčao sam školski kros, tu me je i trener Rifat Ziljkić pronašao i uveo u svet atletike. Pronašao me je na školskom krosu RTS u Novom Pazaru. Tu je Rifat iz svoje škole izdvojio nekoliko đaka među kojima sam bio i ja. Inače bio sam prva godina Srednje medicinske škole gde je on profesor. I tako sam na njegovu inicijativu trčao kros i bio peti. Dan posle ponudio mi je da treniram atletiku, što sam i prihvatio", ispričao je jednom prilikom Bibić.

Elzan Bibić
foto: EPA/Erdem Sahin

Veliku pažnju sportske javnosti privukao je 2020. godine kada je uspeo da sruši rekord star 49 godina. Naime, Bibić je trku na 5.000 metara završio sa vremeno 13:26.56 što je najbolji rezultat u istoriji Srbije.

"Fantastična trka za mene večeras, osećam se odlično. Oborio sam rekord star 49 godina. Očekivao sam dobar rezultat jer sam došao spreman. Taktika je bila ostati u drugoj grupi koja je bila planirana da se kilometri vežu po 2:37, kada sam prošao prolazno vreme koje je nagoveštavalo na četiri kilometra i osetio da mogu da pojačam, tu sam i osetio da ‘imam’ državni", rekao je tada mladi atletičar.

Osvajanje bronze na EP svakako je najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri 24-godišnjeg momka sa Peštera koji je u rezultatima u juniorskoj kategoriji nagovestio da je pred njim sjajna karijera. Godine 2015. osvojio je zlato na Evropskom festivalu mladih na 3000 metara i srebro na 1500 metara. Naredne godine uzeo je ponovo zlato na 3000 metara na Evropskom šampionatu mladih, a na EP za atletičare do 23 godine bio je treći na 1500 metara.

Kurir sport/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track