MARKO PIŠE ISTORIJU: Odermat oborio rekord Majera broju osvojenih bodova u Svetskom kupu
Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

SKIJANJE

MARKO PIŠE ISTORIJU: Odermat oborio rekord Majera broju osvojenih bodova u Svetskom kupu

Ostali sportovi -

Švajcarski skijaš Marko Odermat postavio je novi rekord po broju osvojenih bodova u jednoj sezoni Svetskog kupa pobedom u poslednjem veleslalomu u sezoni, u Soldeu.

Osvajač velikog Kristalnog globusa slavio je rezultatom 2:19,64 minuta i daleko iza sebe ostavio Henrika Kristofersena i Marka Švarca. Norvežanin je bio sporiji za 2,11 sekundi, dok je Austrijanac zaostao za 2,29 sekundi.

Posle sedme ovosezonske pobede u veleslalomu, 25-godišnji Odermat ima 2.042 boda u generalnom poretku Svetskog kupa čime je oborio rekord od 2.000 osvojenih bodova koji je pre 23 godine postavio legendarni Austrijanac Herman Majer.

Marko Odermat
foto: AP Photo/Alessandro Trovati

Odermat, međutim, nije uspeo da sruši ukupan rekord po broju bodova koji drži slovenačka skijašica Tina Maze, koja je osvojila 2.414 bodova kada je 2013. godine osvojila titulu u ženskoj konkurenciji.

Takođe, ovo je bila 13. pobeda Švajcarca ove sezone u Svetskom kupu čime se izjednačio sa Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom (1979) i Austrijancima Hermanom Majerom (2001) i Marselom Hiršerom (2018).

Nijedan skijaš nije u jednoj sezoni Svetskog kupa ostvario više od 13 pobeda, a ukupan rekord drži Amerikanka Mikaela Šifrin sa 17 pobeda.

Sezona u Svetskom kupu za skijaše završava se sutra slalomom u Soldeu.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track