ČUDO NEVIĐENO, DEVOJKA SA CEREBRALNOM PARALIZOM TRČAĆE NA MARATONU: Beograđani, upoznajte heroinu iz Grčke koja voli Srbiju!
Foto: Privatna arhiva

iznenađenje

ČUDO NEVIĐENO, DEVOJKA SA CEREBRALNOM PARALIZOM TRČAĆE NA MARATONU: Beograđani, upoznajte heroinu iz Grčke koja voli Srbiju!

Ostali sportovi -

Istinski spektakl biće višen na ulicama Beograda u nedelju. Glavni grad Srbije biće domaćin 36. po redu Beogradskog maratona.

Marijana Avgoustakis
foto: Privatna arhiva

Na startu trke u nedelju, u 9.00 časova ispred crkve Svetog Marka biće preko 10.000 atletičara u maratonskoj, polumaratonskoj i trci na 10 kilometara.

Očekuje se dolazak preko 2.000 takmičara iz inostranstva, a svoje predstavnike imaće čak 64 zemlje sveta.

Marijana Avgoustakis
foto: Privatna arhiva

Beogradski maraton od ostalih svetskih manifestacija izdvajaju različitosti i rariteti, zbog čega je unikatan i zanimljiv. Ove godine učesnik maratona u Beogradu biće Marijana Avgoustakis, devojka koja ima cerebralnu paralizu od rođenja.

Svet je ugledala 2004. godine, majka joj je iz Srbije, otac iz Grčke. Živi sa roditeljima na ostrvu Krit. Učestvovala je dva puta na maratonu u Atini, govori tri jezika.

Marijana Avgoustakis
foto: Privatna arhiva

U Beograd gde učestvuje prvi put, stigla je sa timom od osmoro ljudi. Oni će gurati specijalno napravljena kolica za maratonske trke u kojima će biti Marijana. Kada bude došla pred cilj, Marijana će prošetati nekoliko metara, što radi na svakom maratonu na kojem učestvuje.

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš očekuje napad na rekord staze.

- Imaćemo 25 elitnih trkača, koji imaju vremena ispod 2:10,54 sati koliko je rekord Beogradskog maratona. Lepo vreme i visoka temperatura koji se očekuju u nedelju neće im ići na ruku, ali se i pored toga nadamo novom najboljem rezultatu na stazi dugoj 42,195 kilometara. Sve radimo da podignemo kvalitet doga|aja i zadovoljstvo učesnika - rekao je Habuš i nastavio:

Marijana Avgoustakis
foto: Privatna arhiva

- Učili smo od najboljih maratona na svetu i zato nam je bezbednost učesnika na prvom mestu. Kako bismo rasteretili Urgentni centar imaćemo medicinsko zbrinjavanje na samoj stazi, dve poljske bolnice i 15 saniteta. Nadamo se da neće imati mnogo posla.

Posle 28 godina Beogradski maraton biće direktno prenošen. Realizaciju ovog poduhvata na sebe je preuzela televizija Arena sport. Biće zatvoreni određeni delovi grada i ulice.

Za porodice i rekreativce u 10.00 časova u nedelju starovaće "Trka zadovoljstva" na stazi od 2,3 kilometara u kojoj mogu da učestvuju svi Beograđani, ali i njihovi gosti. Bilo da je istrče ili da prošetaju.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track