PREDUGA DECENIJA Alonso želi titulu u Monaku: Napadaću jače nego u bilo kojoj drugoj trci...
Foto: AP

FORMULA 1

PREDUGA DECENIJA Alonso želi titulu u Monaku: Napadaću jače nego u bilo kojoj drugoj trci...

Ostali sportovi -

Vozač Aston Martina Fernando Alonso rekao je da će pokušati da pobedi u predstojećoj trci za Veliku nagradu Monaka i zabeleži prvi trijumf u šampionatu Formule 1 posle 10 godina.

"Napadaću jače nego u bilo kojoj drugoj trci. Došao sam ovde i pokušaću da pobedim", rekao je Alonso.

U prvih pet trka ove sezone Alonso je četiri puta zauzeo treće mesto.

On je treći u generalnom plasmanu, ispred dvojca Red Bula Maksa Verstapena i Serhija Peresa koji su pobedili u svih pet trka.

"Lagao bih ako bih vam rekao da nisam došao ovde mišljenja da mogu da pobedim. Ovo je jedinstvena prilika", rekao je 41-godišnji Alonso.

Trka se u nedelju od 15 časova vozi na ulicama Monte Karla, što odgovara rizičnom stilu vožnje dvostrukog svetskog šampiona.

"Znamo da su Monako i Singapur specifične ulične trke. Potrebno vam je samopouzdanje na slobodnim treninzima, da se sve više približavate zidovima", dodao je Alonso.

On je do sada ostvario 32 pobede i ima 102 plasmana na pobednički podijum. Poslednju trku dobio je 2013. godine na domaćem terenu u Španiji kada je vozio za Ferari.

Alonso ima dve pobede u Monaku, ali poslednju 2007. godine, kada je startovao sa pol pozicije.

U pet trka ove sezone dominirao je Red Bul, ali zbog nezgodne staze u Monaku mogući su sudari, ali su mogući i kvarovi i problemi sa pouzdanošću.

"Ako se nešto od toga dogodi u nedelju, automatski smanjujete zaostatak i postaje zanimljivije. Šampionat je dug, nećemo odustati. Fenomenalno je šta je Aston Martin napravio, uživanje je voziti bolid. Lak je za vožnju, brz", rekao je Alonso.

On je dodao da se poslednji put tako dobro osećao u Formuli 1 u vreme kada je bio u Ferariju.

Vodeći u generalnom plasmanu Verstapen rekao je da bi želeo da obori prošlogodišnji sopstveni rekord Formule 1 od 15 pobeda u jednoj sezoni.

"Želim da pobedim u više od 15 trka. Svake godine pokušavate da budete malo bolji. Sebi namećete taj pritisak, lepo je", dodao je on.

Holanđanin ima 38 pobeda u karijeri, od kojih tri u ovoj sezoni.

Vozač Ferarija

Šarl Lekler
foto: Profimedia

rodom je iz Monaka i stazu odlično poznaje, ali do sada nema pobedu u toj trci.

U poslednje dve godine imao je pol pozicije, ali je 2021. godine imao sudar u poslednjem krugu kvalifikacija i mehaničari nisu uspeli da poprave bolid do početka trke. Prošle godine, zbog jedne od mnogobrojnih Ferarijevih pogrešnih odluka u taktici, Lekler je ostao bez pobede, pao je na četvrto mesto, a pobedio je Peres.

Pre četiri godine u svojoj prvoj sezoni u Ferariju, Lekler nije uspeo da završi trku, dok je 2020. otkazana zbog pandemije korona virusa.

"Kada vidite moje rezultate, nije uvek bilo lako u trkama. Nadam se da ove subote možemo da ponovimo dobar učinak, sa još boljim učinkom u nedelju", naveo je 25-godišnji Lekler.

On je odrastao gledajući sa prozora startno-ciljnu liniju.

"Ova trka je uvek posebna jer su ovo ulice na kojima sam odrastao. Ovaj grad znam u dušu. Imam prijatelje koji žive preko puta staze i mogu da gledaju trku iz svojih apartmana", rekao je Lekler.

Danas su na programu dva treninga u Monaku, treći se vozi u subotu, dok istog dana od 16 časova počinju kvalifikacije.

Trka za Veliku nagradu Monaka vozi se u nedelju od 15 časova.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track