IZGUBIO PORODICU U HOLOKAUSTU I PREŽIVEO TRI LOGORA: Posle Drugog svetskog rata POKORIO PLANETU, a umro je kao slavni olimpijac
Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

ŽIVOTNA PRIČA

IZGUBIO PORODICU U HOLOKAUSTU I PREŽIVEO TRI LOGORA: Posle Drugog svetskog rata POKORIO PLANETU, a umro je kao slavni olimpijac

Ostali sportovi -

Ben Helfgot, jedna od dve osobe koje su preživele Holokaust i takmičile se na Olimpijskim igrama.

Bio je jedan od dvojice jevrejskih sportista za koje se zna da su se takmičili na Igrama nakon što su preživeli Holokaust, zajedno sa Alfredom Nakačeom, francuskim šampionom u plivanju i vaterpolisti.

Ben Helfgot rođen je u Poljskoj 1929. godine, a kada su nacisti napali Poljsku 1939. godine, njegova porodica je bila primorana da bude u prvom nacističkom getu u Evropi.

Helfgot je posle Drugog svetskog rata postao šampion u dizanju tegova. Bio kapiten britanskih reprezentacija u dizanju tegova na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. i Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Pored toga, bio je osvajač bronzane medalje na Igrama Britanske imperije i Komonvelta 1958. održanim u Kardifu, Južni Vels. Helfgot je takođe osvojio zlatnu medalju u lakoj kategoriji na Igrama u Makabiji 1950, 1953. i 1957. godine.

Ben Helfgot
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Helfgot je u Međunarodnu jevrejsku sportsku kuću slavnih 1995. godine.

Njemu je dodeljena titula viteza u Velikoj Britaniji 2018. godini.

Umro je 16. juna 2023. godine u 93. godini života.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track