PUTIN OŠTRO ODGOVORIO MOK ZBOG RUSKIH SPORTISTA: Sprema li se osnivanje paralelnih struktura u sportu?
Foto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

ne trpi ucene

PUTIN OŠTRO ODGOVORIO MOK ZBOG RUSKIH SPORTISTA: Sprema li se osnivanje paralelnih struktura u sportu?

Ostali sportovi -

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je Međunarodni olimpijski komitet isplitizovana organizacija.

Vladimir Putin
foto: AP Alexander Kazakov

Tokom razgovora sa članovima Vlade Rusije Vladimir Putin se dotakao pritisaka i suspenzije sportista iz te zemlje i Belorusije, zbog Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Poznato je da je većina ruskih nacionalnih timova i klubova izbačeno iz međunarodnih organizacija.

Međunarodni olimpijski komitet uslovljava sportiste iz Rusije i Belorusije, da u slučaju da im bude dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, moraju pismeno da osude vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini. Uz to, neće im biti dozvoljeno da koriste nacionalna obeležja, niti da im se intonira himna.

- Kao rezultat politizacije sporta na globalnom nivou i komercijalizacije Međunarodnog olimpijskog komiteta danas dolazi do degradacije ove organizacije - rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima vlade.

On je dalje dodao da smatra da će takvo stanje neizbežno dovesti do formiranja paralelnih struktura u sportu, te da je u takvoj situaciji potrebno stvoriti odgovarajuće uslove za sportiste Ruske Federacije, što bi uključivalo i materijalne stimulanse.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track