POSLE SKORO 10 GODINA PUŠTEN NA SLOBODU! Zločin koji svet NEĆE ZABORAVITI! Pistorijus izlazi iz zatvora pre isteka kazne!
Foto: Fonet/AP

SUD ODLUČUJE

POSLE SKORO 10 GODINA PUŠTEN NA SLOBODU! Zločin koji svet NEĆE ZABORAVITI! Pistorijus izlazi iz zatvora pre isteka kazne!

Ostali sportovi -

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus pušten je na uslovnu slobodu, nakon što je proveo skoro 10 godina u zatvoru zbog ubistva svoje devojke.

Oskar Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik. Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvezda pobegla u kupatilo posle svađe, a da ju je Pistorijus ubio u besu.

On je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Dobio je šestogodišnju zatvorsku kaznu ali je posle žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora.

Oskar Pistorijus
foto: Xinhua / Photoshot / akg-images / Profimedia

Pistorijus je u Rivu Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

On je dobio drugu priliku u poslednjih osam meseci za uslovno puštanje, nakon što je na prvom saslušanju u martu pogrešno proglašen nepodobnim za prevremeno puštanje na slobodu. To je bilo zbog greške žalbenog suda kada je kazna zvanično počela.

Počinioci ozbiljnih dela u Južnoj Africi moraju da odsluže najmanje polovinu kazne kako bi stekli uslov za puštanje na uslovnu slobodu, što je 37-godišnji Pistorijus i učinio.

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana.

Njemu su kao bebi amputirane obe noge ispod kolena.

Pistorijus možda neće odmah izaći, već će biti određen termin puštanja. Očekuje se da će, po izlasku, odnosno od januara 2024. godine, Pistorijus živeti u ujakovoj luksuznoj kući u bogatom predgrađu Pretorije, gde je boravio tokom suđenja za ubistvo.

Kurir sport

Bonus video:

00:18

Džonić osuđen na doživotni zatvor za trostruko ubistvo Đokića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track