RUSI BLJUJU VATRU NA OLIMPIJSKI KOMITET, LJUTI SU JER IM OTIMAJU SPORTISTE: Ovo se tiče i naše zemlje! Prozvana je i Srbija!
Foto: AP

presedan

RUSI BLJUJU VATRU NA OLIMPIJSKI KOMITET, LJUTI SU JER IM OTIMAJU SPORTISTE: Ovo se tiče i naše zemlje! Prozvana je i Srbija!

Ostali sportovi -

Međunarodni olimpijski komitet dozvolio je ruskim sportistima da promene državljanstvo bez odobrenja ruske strane. I to je mnogo naljutilo Ruse.

Međunarodni olimpijski komitet, MOK, Rusi, Srbi, zastava
foto: EPA

Iz Ruskog olimpijskog komiteta tvrde da je na snazi ozbiljan presedan u svetskom sportu. Zašto su ljuti u Rusiji? Naime, MOK je dozvolio troje bivših ruskih sportista da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. bez obaveznog trogodišnjeg karantina.

Dozvolu da promene nacionalni tim dobili su biciklisti Mihail Jakovljev i Valerija Ljubimova, koji će se takmičiti za Izrael, odnosno Francusku, te rvač grčko-rimskog stila Georgij Tibilov koji će braniti boje Srbije.

Georgij Tibilov
foto: Printskrin/Instagram

Troje pomenutih sportista pre izvesnog vremena samoinicijativno promenili su državljanstvo i više nisu reprezentativci Rusije. Ruski olimpijski komitet, tačnije njegov Izvršni odbor nije dao saglasnost za prebacivanje ruskih sportista u zemlje po njihovom izboru, samim tim, Rusi smatraju da prekršena Olimpijska povelja, odnosno da se ista proizvoljno i selektivno tumači.

Generalni sekretar Ruskog olimpijskog komiteta Rodion Plituhin video je u odluci MOK manifestaciju neokolonijalizma.

- Ruski olimpijski komitet zatražio je zvanično pojašnjenje MOK u vezi sa ovom odlukom. Na osnovu čega je to urađeno. Olimpijska povelja treba da bude ista za sve. Čekamo da vidimo koji će biti sledeći koraci. Otvorili su Pandorinu kutiju – ovo je moguće, ovo nije moguće. Gluposti. Sportisti žele da odu negde drugde, a ne u Rusiju. I druge zemlje to žele - rekao je Plituhin.

Ruski olimpijski komitet, Međunarodni olimpijski komitet
foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Iz MOK tvrde da je ROK suspendovan i da tokom suspenzije nema pravo da funkcioniše kao nacionalni olimpijski komitet.

Sa druge strane, iz ROK se pozivaju na Olimpijsku povelju, njeno pravilo 41.

"MOK prilikom promene sportskog državljanstva mora da dobije odobrenje međunarodne federacije i dve zemlje, stare i nove koju sportista želi da predstavlja. I samo u slučaju trostrukog „da“ sportista dobija pravo da se takmiči na sledećim Olimpijskim igrama bez obaveznog trogodišnjeg karantina."

Rusi tvrde da li je ovim prekršeno pravilo, odnosno da li će važiti i za sve druge zemlje i sportiste. Da li će sportisti bez saglasnosti sve tri strane, odsad moći da promene zemlju kako požele?

Kurir sport

01:24

KLINAC BEZ PROBLEMA OBARA STARIJE OD SEBE! Prirodan talenat za sumo rvanje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track