SRBIN U FORMULI KOJU SU VOZILI FERSTAPEN I ŠUMAHER: Ima pomoć Miloša Pavlovića, a njegov cilj je FORMULA 1! Vozi 250 na sat!
Foto: Privatna arhiva

ko sme taj može

SRBIN U FORMULI KOJU SU VOZILI FERSTAPEN I ŠUMAHER: Ima pomoć Miloša Pavlovića, a njegov cilj je FORMULA 1! Vozi 250 na sat!

Ostali sportovi -

Andrija Kostić, jedan je od mladih i talentovanih srpskih automoblista. Momak iz Beograda koji ima samo 14 godina, odradio je testiranja za čuveni tim Van Amersfort Rejsing, koji se takmiči u italijanskoj Formuli 4.

Andrija Kostić
foto: Privatna arhiva

Rezultati dva testiranja koje je obavio Andrija Kostić bili su sjajni, pa je Kurir kontaktirao mladog momka.

- Odlični su utisci, adrenalin je i dalje visok. Uzbuđen sam, testirao sam formulu jednog od dva najbolja tima u italijanskoj Formuli 4. Oni su prezadovoljni, s obzirom da vozim kratko i da nemam iskustva, a u poređenju sa vozačima koji voze već dve godine - priča Andrija Kostić i otkriva:

- Dobio sam ugovor za sledeću sezonu! Sada treba pronaći sponzore. Radi se o moćnom timu i voleo bih da potpišem za njih. Biću najmlađi koji će voziti sledeće sezone. Punim u martu 15 godina, a prvenstvo počinje u aprilu. Donja granica da bi neko vozio je upravo 15 godina.

Andrija Kostić
foto: Privatna arhiva

Bolidi Formule 4 razvijaju neverovatne brzine, ništa manje od Formule 1.

- Što se tiče brzine, formule mogu da idu oko 260 na sat. Na pravcu, zavisi od staze. Najveća brzina koju sam vozio bila je oko 250 km/h na legendarnoj stazi u Monci.

Pitamo Andriju kakav je osećaj voziti toliko brzo, s obzirom da ima samo 14 godina.

- Navikao sam se na tolike brzine. Verujte mi, na pravcu se to i ne oseti. Najveći adrenalin je u krivini, jer imamo velike sile potiska. Kada ste u formuli onda ulazite u krivinu znatno brže, nego što bi to bio slučaj sa sportskim automobilom.

Maks Ferštapen
foto: EPA

Ekipa Van Amersfort rejsing iznedrila je mnoge poznate asove. Debi u ovom timu imali Maks Ferstapen, Šarl Lekler, Mik Šumaher, Pedro Pike, Oliver Berman, Felipe Drugović...

- Maks je moj uzor i znam da je vozio za ovaj tim na početku karijere. Dok sam testirao formulu, imao sam priliku da vidim njegove podatke kada je vozio. I on je imao 15 godina... Kao i ja. (smeh)

Andrija Kostić istakao je ime jednog čoveka, koji mu je pomogao da dođe do italijanske Formule 4.

- Moj menadžer se zove Miloš Pavlović, naš bivši poznati vozač i čovek sa velikim iskustvom. Miloš nam je objasnio kao stvari stoje u ovom sportu. Dopao sam mu se i rekao mi je da sam odličan. Pristao je na saradnju, sa njim smo u svakodnevnom kontaktu. Imam pravog čoveka uz sebe.

Srbija, Miloš Pavlović, Automobilizam
foto: Privatna Arhiva

Mladi Srbin veruje da će se domoći "velikog cirkusa" u narednim godinama.

- Naravno da je Formula 1 krajni cilj, moja velika želja. Mislim da sam dobro krenuo. Sa rezultatima na testovima i onim što sam pokazao u Italiji. Sledeći korak je Formula 3, pa Formula 2. Ako tamo ostvarim rezultat, onda dobijam superlicencu za Formulu 1. Samo dva Srbina imaju licencu, prvi je Miloš Pavlović, a drugi Filip Jenić. Želim da budem treći.

Obrazovanje je važan segment u životu svakog mladog čoveka.

- Škola ide sjajno. Imam razrednu koja ima mnogo razumevanja za sport kojim se bavim. Porodica mi pomaže da se organizujem, a ostali nastavnici mi izlaze u susret.

Andrija Kostić
foto: Privatna arhiva

Andrija Kostić je momak koji voli sport, ali automobilizam traži da mu se ceo predaš.

- Ranije sam mnogo voleo fudbal. Igrao sam u mlađim kategorijama Crvene zvezde, za koju navijam. I nisam bio loš. Ali, kada sam krenuo sa trkama... Morao sam da se opredelim. Počeo sam sa kartingom, vozio sam cele prošle i ove godine, a sada je vreme za veći izazov - samouveren je Andrija Kostić.

Kurir sport

00:29

Andrija Kostić testira bolid italijanske Formule 4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track