KROZ PAKAO DO LEGENDE! Odrastao u BEDI, izgubio brata sa 8 godina, pokorio planetu u patikama iz SMEĆA, pa PONIŽEN zbog 15 dolara!
Foto: Niday Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

kakva priča

KROZ PAKAO DO LEGENDE! Odrastao u BEDI, izgubio brata sa 8 godina, pokorio planetu u patikama iz SMEĆA, pa PONIŽEN zbog 15 dolara!

Ostali sportovi -

Sport često zna da napiše najlepše i najneobičnije životne priče, a jedna od njih definitivno je ona kroz koju je prošao Džim Torp.

Torp se bavio raznim sportovima i u svim je beležio velike uspehe! Osvajao je zlatne medalje u atletici, bio je pionir američkog fudbala, igrao bejzbol, košarku... Ali pravo je čudo kako je uopšte i došao na veliku scenu jer ga život nije mazio!

Za Džima Torpa se ne zna ni kada je tačno rođen, ali bilo je to krajem 19. veka, a ako je verovati njegovim tvrdnjama, došao je na svet u maju 1887. godine, a prema Vikipediji u pitanju je bio 22. ili 28. maj. Rođen je na indijanskoj teritoriji i odrastao je u nemaštini, a kao dete su ga zadesile dve tragedije. Već sa osam godina ostao je bez brata blizanca koji je preminuo posle teške upale pluća, a ubrzo je izgubio i majku. Otac mu nije dozvoljavao da se bavi sportom, ali je Džim ipak izgurao svoje, a kada je ostao i bez njega sportska karijera je mu je krenula uzlaznom putanjom.

Najveći uspeh zabeležio je na Olimpijskim igrama 1912. godine kada je osvojio dve zlatne medalje u atletici, u pentatlonu i dekatlonu. Vrhunac svega je kako je došao do njih! Naime, Džimu su neposredno pred takmičenje ukrali patike, a on je u kanti za smeće našao druge koje nisu bile njegov broj.

To ga nije sprečilo da stigne do zlatnih medalja, a zanimljivo je i to da je koplje bacio iz mesta jer nije znao da može da uhvati zalet, ali je i pored toga imao treći najbolji rezultat.

Uporedo sa atletikom, Džim Torp je igrao i bejzbol i američki fudbal, a za to je dobijao simboličan novac, 15 dolara nedeljno. Kada se to saznalo, 1913. godine su mu oduzeta zlata sa Olimpijskih igara jer je u to vreme važilo pravilo da takmičari ne smeju biti profesionalci, te da ne bi smeli da zarađuju od sporta. Dakle, zbog 15 dolara nedeljno, Džimu su uskratili pravo da bude najbolji na svetu!

Ponižen je, bio je na stubu srama, ali nije odustajao, pa se američkim fudbalom i bejzbolom bavio do 1919. godine i kasnije je ušao u Kuće slavnih kada su Pro fudbal i Koledž fudbal u pitanju.

Po završetku sportske karijere Džim je bio fizički radnik i ženio se tri puta, a kasnije se odao alhoholu i posle velikog kraha berze uklopio se u američku depresiju i izgubio je sve što je imao.

Postao je beskućnik, a vremenom je oboleo kako fizički, tako i psihički. Preminuo je 1953. godine u bedi i nemaštini, a zlatne medalje sa Olimpijskih igara vraćene su mu tek tri decenije posle smrti i uručene su njegovim sinovima Gejlu i Bilu.

Sada i jedna ulica u njegovom rodnom gradu nosi ime "Avenija Džima Torpa", a na ulasku u isti stoji natpis "rodni grad Džima Torpa, najsvestranijeg sportiste, kojeg je svek ikada video".

Kurir sport / Ž.S.

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track