HOROR U SOLT LEJK SITIJU: Svetski rekorder i legendarni šampion KOLABIRAO nakon trke! IZGUBIO SVEST, pao i povredio vrat!
Foto: Douwe Bijlsma/Orange Pictures/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

užasna vest

HOROR U SOLT LEJK SITIJU: Svetski rekorder i legendarni šampion KOLABIRAO nakon trke! IZGUBIO SVEST, pao i povredio vrat!

Ostali sportovi -

Holandski brzo-klizač, višestruki svetski i olimpijski šampion Kjeld Najs (Nuis) kolabirao je u nedelju uveče nakon trke na 1.000 metara u okviru Svetskog kupa u Solt Lejk Sitiju (SAD).

Najs (34) je nastupio u poslednjem, desetom paru ove discipline i ostvario solidan rezultat i četvrto mesto, a samo ga je devet stotih delova sekunde delilo od bronzane medalje.

Iako je trku završio sasvim normalno, usporio, mahnuo gledaocima i raskopčao trkački kombinezon, Najs je na sveopšte iznenađenje pao preko zaštitnih tvrdih sunđera raspoređenih oko ledene staze i potom ostao da leži na leđima, raširenih ruku i nogu, ali potpuno svestan.

Nakon medicinske intervencije i pauze od desetak minuta Najs je iznet na nosilima i sa zaštitnom kragnom oko vrata.

Prema izveštajima holandskih medija Holanđanin je nakon trke na kratko izgubio svest i zbog toga doživeo nezgodan pad pri kojem je povredio vrat.

Holandska brzo-klizački savez KNSB saopštio je naknadno "da se čini da je sve u redu" sa Najsom, ali da je on prenet u bolnicu gde se rade dodatni testovi.

Najs je inače živa i aktivna legenda holandskog sporta, trostruki olimpijski pobednik, 2018. na 1.000 i 1.500 metara, a 2022. na 1.500 metara. On je i svetski rekorder u toj disciplini sa rezultatom 1.40.17 koji je postigao 2019. godine, upravo na najbržem ledu na svetu, u Solt Lejk Sitiju.

Holanđanin je inače prvi i jedini klizač koji je probio brzinsku barijeru od 100 kilometara na sat, doduše u specijalnim uslovima, na zamrznutom jezeru, iza specijalno preuređenog vozila. Rekord iznosi neverovatnih 103 km/h i postavljen je prošlog leta u Norveškoj.

Kurir sport/Beta

00:14

Kapiten Zvezde se obratio navijačima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track