ČUDO OD DETETA! MALIŠAN OD OSAM GODINA POBEDIO VELEMAJSTORA: Srbija ima šahovskog genijalca! Treba da se ponosimo ovim detetom!
Foto: Belgrade Open

bravo, dečače

ČUDO OD DETETA! MALIŠAN OD OSAM GODINA POBEDIO VELEMAJSTORA: Srbija ima šahovskog genijalca! Treba da se ponosimo ovim detetom!

Ostali sportovi -

Osmogodišnji dečak iz Srbije Leonid Ivanović ušao je u istoriju, pošto je postao najmlađi šahista na svetu koji je pobedio jednog velemajstora u klasičnoj igri.

Leonid Ivanović
foto: Belgrade Open

Novosađanin Leonid Ivanović (8) u drugom kolu Belgrade opena koji je održan krajem januara, savladao je bugarskog velemajstora Milka Popčeva (59).

Dečak Leonid Ivanović ima pahovski rejting 1.946, a iskusni Bugarin Milko Popčev 2.139, što znači da se ne nalazi u samom vrhu.

Rekord kao najmlađi šahista koji je pobedio jednog velemajstora držao je Amerikanac kineskog porekla Avonder Lijang, koji je prilikom podviga da savlada Larija Kaufmana imao devet godina, tri meseca i 20 dana. Novi rekorder Leonid Ivanović prilikom pobede nad Popčevom imao je tačno osam godina, 11 meseci i sedam dana.

Leonid Ivanović
foto: Printskrin/Chess.com

Jedan od najpoznatijih šahovskih velemajstora Magnus Karlsen pobedio je velemajstora Krisa Vorda tek kada je imao 12 ipo godina.

Maleni Ivanović prošlog septembra završio je na četvrtom mestu u kategoriji do osam godina Evropskog omladinskog prvenstva u šahu. Sa FIDE rejtingom od 1.865, on je na četvrtom mestu u svetu za igrače rođene 2015. ili kasnije, ispred VCM Bodhane Sivanandana i Romana Šogdžijeva, dva vunderkinda koja su nedavno privukla pažnju zbog svojih senzacionalnih dostignuća.

Leonid Ivanović počeo je da igra šah u porodici. Njegova majka Lidija Ivanović u izjavi za Chess.com kaže da je šahovski put njenog sina počeo u Novom Sadu, gradu poznatom po šahovskoj tradiciji, gde je šah učio od starijeg brata i na kraju se pridružio šahovskom klubu u svojoj osnovnoj školi. U poslednje vreme je značajno napredovao, kaže njegova majka.

- Pobedio je tri FIDE majstora i jednog velemajstora, remizirao sa jednim FIDE majstorom i jednim internacionalnim majstorom, a iako je doživeo i neke poraze, oseća se samouvereno igrajući protiv igrača sa najvišim šahovskim titulama. Raduje se teškim mečevima protiv protivnika sa visokim rejtingom i motivisan je nedavnim dobrim rezultatima.

Ona kaže da Leonid sada radi sa ličnim trenerom dva puta nedeljno, a takođe igra brzo i svakodnevno rešava zagonetke na Chess.com.

Kurir sport/Chess.com

00:27

PREDSEDNIK U RAŽNJU: S klincima igrao šah i košarku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track