OVO NISTE ZNALI! ZAŠTO NA SVETSKOM PRVENSTVU U VATERPOLU NEMA DOMAĆINA: Odgovor je krajnje jednostavan! NIJE SVE U PARAMA
Foto: VSS Marcel ter Bals

čudo

OVO NISTE ZNALI! ZAŠTO NA SVETSKOM PRVENSTVU U VATERPOLU NEMA DOMAĆINA: Odgovor je krajnje jednostavan! NIJE SVE U PARAMA

Ostali sportovi -

Pažljivi poznavaoci prilika u vaterpolu, a posebno oni koji prate Svetsko prvenstvu u Kataru primetili su da među ekipama nema selekcije domaćina.

Dušan Mandić
foto: VSS Marcel ter Bals

Šampionat sveta u vaterpolu koji se održava u Dohi prvo je prvenstvo na kojem nema reprezentacije države domaćina. Dosad se podrazumevalo da zemlja koja organizuje SP u obe kategorije, muškoj i ženskoj, bez ikakvih kvalifikacija bude učesnik.

Ali, Katar kao zemlja koja nema bilo kakvu tradiciju u vaterpolu nije uspeo da oformi reprezentacije u obe konkurencije. Činjenica je da Katarani unazad nekoliko godina ulažu veliki novac u sport, posebno u fudbal i rukomet.

Nikola Jakšić
foto: VSS Marcel ter Bals

Baš u rukometu Katarni su znali da sačine veoma konkurentnu selekciju od legije stranaca, tačnije za velike svote novca davali su državljanstvo mnogim poznatim rukometašima iz Evrope.

Oni koji prate sport sećaju se rukometnog golmana Danijela Šarića. Branio je za našu zemlju, a onda je otišao u Katar i igrao za tu državu na Svetskom prvenstvu 2015. osvojivši srebrnu medalju, a onda i na Olimpijskim igrama 2016. godine. Bio je sa Katarom učesnik dva SP, 2017. i 2019.

Danijel Šarić
foto: Printskrin/Jutjub

U Kataru sa velikim uspehom kao rukometni treneri rade Mihajlo Radosavljević i Vladimir Puzeljević.

Ali, kada je vaterpolo u pitanju, tu izgleda bogati Arapi nisu uspeli da kupe reprezentaciju. Očigledno je bilo teško pronaći 13 momaka iz sveta koji dobro plivaju i igraju vaterpolo. Pokušavali su Maltežani, Brazilci, Gruzini i Kazahstanci nešto slično ranije, ali nije prošlo...

Kurir sport

02:40

NIKOLA RAĐEN UČI DECU DA IGRAJU VATERPOLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track