OLGA JE IZVELA "SALTO SMRTI" I ZAUVEK PROMENILA PRAVILA IGRE! Zadivila je svet potezom koji su morali da ZABRANE (VIDEO)
Foto: Profimedia

GIMNASTIKA

OLGA JE IZVELA "SALTO SMRTI" I ZAUVEK PROMENILA PRAVILA IGRE! Zadivila je svet potezom koji su morali da ZABRANE (VIDEO)

Ostali sportovi -

Iako je karijeru okončala sa samo 22 godine života, Olga Korbut je uradila dovoljno da je sportska istorija pamti kao jednu od najvećih gimnastičarki svih vremena. Njen olimpijski nastup je na 46. mestu na spisku 100 najvećih sportskih trenutaka.

Pre gotovo pola veka, na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, tada 17-godišnja takmičarka iz SSSR-a raspametila je planetu svojim nastupom.

Olga je u Minhenu osvojila tri zlata i jedno srebro, a upravo ta srebrna medalja koju je osvojila na dvovisinskom razboju na neki način je obeležila njenu karijeru. Iako je u karijeri osvojila četiri zlata na Olimpijskim igrama, Olga je najbolji nastup izvela kod osvajanja srebrnog odličja.

Olga Korbut
foto: Profimedia

Naime, sjajna gimnastičarka je napravila nešto lošiji rezultat u kvalifikacionoj rundi (9.650) i bila je u velikom zaostatku za vodećom Karin Janc. Znala je da u finalnoj rundi mora da izvede nešto posebno, kako bi popravila utisak. U finalu je zadivila svet, izvela je nešto spektakularno, nešto što niko nikada nije video u ovoj disciplini.

Bio je to čuveni "Korbut flip", potez koji je zbog velike opasnosti kasnije zabranjen! Olga je letela, prelazila je sa pritke na pritku, izvodila munjevite okrete i u jednom momentu učinila je nešto neviđeno. Stala je uspravno na višoj pritki, gledala ka nižoj, skočila salto unazad i uhvatila se rukama za višu pritku. Vežbu je okončala besprekornim skokom. BIo je to istorijski trenutak, nešto što nikada nije viđeno u ovom sportu.

Korbut je 1977. godine diplomirala na Pedagoškom institutu u Grodno, postala nastavnik, i nakon toga se povukla sa takmičenja u gimnastici. Udala se za Leonida Bortkeviča, koji je bio član beloruskog narodnog benda Pesnijari. Par ima sina Ričarda.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track