JOŠ 100 DANA DO POČETKA IGARA U PARIZU: Nije poznato da li će Rusija pustiti sportiste da učestvuju
Foto: Arturo Galicia / Alamy / Alamy / Profimedia

PARIZ 2024

JOŠ 100 DANA DO POČETKA IGARA U PARIZU: Nije poznato da li će Rusija pustiti sportiste da učestvuju

Ostali sportovi -

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostalo je 100 dana i još nije poznato da li će ruski sportisti učestvovati na takmičenju.

Pitanje je da li će Moskva prihvatiti uslove koje je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) postavio za učešće ruskih sportista na Igrama u Parizu, ali na kraju, možda će sami sportisti odlučivati o tome.

Ruski i beloruski sportisti su u poslednje dve godine bili suspendovani iz većine takmičenja zbog rata u Ukrajini, ali je MOK odlučio da oni mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu u individualnim sportovima kao neutralni, bez državnih simbola, ali samo ako nisu bili povezani sa vojskom i bezbednosnim službama i ako nisu podržavali rat.

MOK očekuje da će 36 ruskih sportista, najviše 54, kroz kvalifikacije izboriti učešće na Igrama u Parizu.

Ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da učestvuju u ceremoniji otvaranja Igara 26. jula.

Ruski predsednik Vladimir Putin doveo je u pitanje pravila i tražio je od Ruskog olimpijskog komiteta i Ministarstva sporta da dostavi preporuke o tome da li sportisti te zemlje treba da se takmiče u Parizu.

Te dve organizacije imaju oštro suprotne stavove.

Predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov naveo je na društvenim mrežama da MOK "iznova i iznova smišlja nelegitimne kriterijume" za sportiste i da "dosledno izvršava spoljne političke naloge da izoluje ruski sport".

On je 5. aprila rekao da su ruski teniseri koji žele da se takmiče na Igrama u Parizu "ekipa stranih agenata", da oni uglavnom igraju i zarađuju novac van Rusije i da su kritični prema politici zemlje. Pozdnjakov je pukovnik ruske vojske.

Ministar sporta Oleg Maticin rekao je da Rusija ne bi trebalo da bojkotuje Olimpijske igre.

"Moramo sačuvati mogućnost dijaloga i učestvovati", rekao je Maticin prošlog meseca za agenciju Tas.

Na prethodnim igrama u Tokiju Rusija je učestvovala sa 335 sportista i osvojila 71 medalju, od čega 20 zlatnih. Takmičili su se bez državnih simbola na tim Igrama, kao i na Zimskim igrama 2018. i 2022. godine zbog doping skandala.

Ukrajina se protivi učešću Rusije na Igrama u Parizu, ali je ublažila pretnje bojkota takmičenja.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track