NAJBOLJA SRPSKA SPORTISKINJA NA POŠTANSKOJ MARKICI - Republika Srpska Krajina! Pogledajte čuvenu fotografiju
Foto: Printskrin/Telegram

hit

NAJBOLJA SRPSKA SPORTISKINJA NA POŠTANSKOJ MARKICI - Republika Srpska Krajina! Pogledajte čuvenu fotografiju

Ostali sportovi -

Jasna Šekarić bila je i ostala jedna od najtrofejnijih i najboljih srpskih sportiskinja.

Jasna Šekarić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Žena koja je ostavila dubok trag u srpskom sportu, a o njenim podvizima pisaće se knjige i snimati filmovi. Nedavno se na društvenim mrežama, tačnije na Telegram kanalu "Republika Srpska Krajina", pojavila neobična markica iz vrlo retke edicije.

Jasna Šekarić
foto: Printskrin/Telegram

Jasna Šekarić bila je zaštitino lice na poštanskim markicama Republike Srpske Krajine 1996. godine. I to u vrednosti od 1,50 krajiških dinara. Valja pomenuti da je to bilo godinu dana posle pada Republike Srpske Krajine. Za razliku od drugih markica RS Krajine, iz raznih serija, koje se mogu pronaći među ljubiteljima numizmatike na internetu, zasad nije objavljen nijedan slučaj ovog fenomena, vezanog za Jasnu Šekarić.

Povod da se njen lik i ime nađu na markici bio je vredan jubilej - 100 godina od prvih modernih olimpijskih igara. I to u vreme kada su bile Olimpijske igre u Atlanti, u Sjedinjenim Američkim Državama, a gde je Jasna bila predvodnik sportista tadašnje Jugoslavije.

Jasna Šekarić
foto: Printskrin/Telegram

Treba istaći, da je godinu dana ranije, 1995. u Kninu osnovan Olimpijski komitet Republike Srpske Krajine, koji je okupljao sve sportiste i klubove iz Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Zapadne Slavonije, Srema, Baranje i Istočne Slavonije.

Jasna Šekarić rođena je 17. decembra 1965. godine u Osijeku, kao Jasna Brajković. Poreklom je iz Like, od grada Otočca, odakle je i poznati srpski košarkaški trener i aktuelni predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Olimpijski komitet Republike Srpske Krajine, Republika Srpska Krajina
foto: Printskrin/Instagram

Tri puta je Jasan Šekarić bila svetska prvakinja (Budimpešta 1987, Sarajevo 1989. i Milano 1994), četiri puta evropska šampionka (Espo 1986, Mančester 1991, Budimpešta 1992, Budimpešta 1996, Beograd 2005).

Na Olimpijskim igrama Jasna Šekarić ima zlatna medalja (vazdušni pištolj) i bronzano odličje (malokalibarski pištolj) iz Sezla 1988. godine. Na OI u Barseloni 1992. stigla je do srebrne medalje (vazdušni pištolj).

Jasna Šekarić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

U Atlanti 1996. zauzela je četvrto mesto (vazdušni pištolj), dok je na OI u Sidneju 2000. i Atini 2004. godine u disciplini vazdušni pištolj osvojila dve srebrne medalje. Na OI u Pekingu Šekarićeva, koja je nosila srpsku trobojku na otvaranju, zauzela je šestu poziciju u disciplini vazdušni pištolj.

Tokom karijere Jasna Šekarić osvojila je preko 90 medalja na velikim takmičenjima. Jedina je strelkinja u ženskoj i muškoj konkurenciji, koja je na svakom nastupu na Olimpijskim igrama uspela da se plasira u finale. Takmičarsku karijeru završila je 2016. godine i u streljaštvu ostala kao trener.

Kurir sport

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track