LEGENDARNI SRBIN DANAS ŽIVI KAO BILJKA: Ostala je samo senka čoveka koji je nekad bio... NAJBOLNIJA ŽIVOTNA PRIČA
Foto: Printscreen/Twitter/TonyWebeck

POTRESNA ISPOVEST

LEGENDARNI SRBIN DANAS ŽIVI KAO BILJKA: Ostala je samo senka čoveka koji je nekad bio... NAJBOLNIJA ŽIVOTNA PRIČA

Ostali sportovi -

Verovatno niste čuli za Džona Bilbiju, ali trebalo bi. Ovaj Srbin je jedan od najvećih legendi australijskog fudbala, sporta koji je najsličniji ragbiju, mada ima i elemente fudbala u sebi

Prava je religija među Australijancima i ubedljivo najpoznatiji i najpopularniji sport na ovom kontinentu, a priča ovog srpskog sportiste je sada potresla ceo svet.

Džon Bilbija je rođen 1959. godine, a njegovi roditelji Mirko i Slavica Bilbija su neposredno pre njegovog rođenja došli u Australiju, a Džon je šest godina igrao fudbal pre nego što su ga prijatelji uputili u australijski fudbal. Kada se preselio iz roditeljske kuće rodbina ga je videla na nacionalnoj televiziji kako igra nepoznati sport.

"To je bio priličan šok za nas. Znali smo da Džon igra fudbal, ali nismo znali šta je ova igra. Bili smo u šoku kada smo ga videli na televiziji, zvali smo njegovog brata odmah da proverimo da li je to on", ispričao je pre tridesetak godina australijskim medijima otac Mirko Bilbija.

Sada je u intervjuu australijskim medijima o užasnom stanju u kome se nalazi Džon Bilbija govorila njegova 43-godišnja supruga Mišel.

"On je nepokretan, nesvestan, ne može sam da se hrani, da ide u toalet... Kao biljka je, a sve zbog brojnih udaraca u glavu zadobijenih tokom karijere".

Od Mišel mnogi očekuju da tuži ligu i klubove u kojima je igrao, ali kako ona kaže, to joj neće vratiti muža u normalno stanje:

"Iskreno, ja sam iznenađena što je on i dalje sa nama, ali sada je samo senka sjajnog čoveka kakav je bio. Svetla su mu upaljena, ali unutra nema nikoga", rekla je Mišel u potresnom intervjuu.

Bilbija je odrastao u zapadnom delu Sidneja punom Srba, a roditelji su ispočetka želeli da mu zabrane da se bavi australijskim fudbalom u strahu od brojnih povreda.

"Roditelji su prvo mislili da igram fudbal, igru koju su znali i voleli još u Srbiji", rekao je on jednom prilikom.

Na kraju su roditelji bili u pravu, ali niko se ovome nije nadao.

"Znali smo da će kako stari morati da ima operacije kolena i da će dobiti artritis, ali ovo nismo očekviali. Došlo je do faze u kojoj ne može da se hrani sam, ne može da priča niti da se obuče. Potrebna mu je stalna nega", govori njegova supruga.

A ni sinovima nije lako... Odrasli su gledajući oca na terenu i obožavali su australijski fudbal, a sada ne mogu da gledaju ni sekund nekog meča.

"Ne žele više da gledaju utakmice. Pre neki dan mi je jedan sin rekao: 'Mrzim tu ligu zbog svega što su uradili tati!'".

Sada mu i je 65 godina, a sa 56 su mu lekari na rutinskom pregledu otkrili da je dobio ranu demenciju. Nekadašnja zvezda timova poput Balmena, Paramate, Vestern Saburbsa i verovatno najpoznatijeg tima u državi Saut Sidneja je tada znao da ga ovo čeka.

Redovni udarci u glavu tokom karijere morali su da dođu na naplatu, a on je odmah supruzi rekao strašne reči. Pristao je da donira mozak za lekarska istraživanja posle smrti.

"Rekao mi je: 'Neka ga uzmu, meni je svakako beskoristan! Nadam se da će se nešto dobro desiti posle istraživanja na kojima će biti iskorišćen", rekla je Mišel i dodala:

"Sastala sam se sa advokatom i objasnila mu šta su mi lekari rekli. Da je sve to posledica udaraca u glavu. Džon, Jan Roberts i Mario Feneh su zajedno bili u timu, a sada svi imaju probleme sa mozgom. Da li misli neko da je to samo slučajnost?", zapitala se Mišel Bilbija, a onda objasnila zašto ne želi da tuži bilo koga:

"Dobijanje slučaja na sudu neće vratiti Džona na staro. Ne želim njihov novac, ne vidim poentu u tome".

Svedoci smo da brojni igrači u NFL-u posle karijera imaju ogromne zdravstvene probleme, ali opasnosti australijskog fudbala i dalje nisu toliko poznate onima koji se bave sportom.

"Da je znao kakve su opasnosti, nikada se ne bi bavio australijskim fudbalom. Danas ne postoji svest o tome među igračima, a oni su veći i snažniji nego osamdesetih kada je Džon igrao. Igra se brže i igrači dobijaju teže udarce. Samo kad bi znali šta može da im se desi", ističe surpuga najboljeg srpskog igrača australijskog fudbala.

Džon Bilbija je bio i kod poznatog neurohirirga doktora Beneta Omalua, po kome je snimljen i film u kome ga glumi Vil Smit. On je objasnio da zapravo jedan jak udarac nije problem.

"Bio je sjajan, objasnio nam je da nokauti zapravo nisu problem već stalni udarci koji pomeraju mozak. Pogledajte NFL igrače, oni imaju kacige i ne padaju u nesvest, ali se udaraju i zato dobijaju oštećenja na mozgu", naglasila je supruga.

Kurir sport / Mondo

Bonus video:

00:41

Drama u Humskoj: Fudbaler Brage pao na zemlju, lekari odmah utčali na teren

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track