ŽIVORAD ŽIKA MARKOVIĆ APSOLUTNI POBEDNIK TAKMIČENJA U HRVATSKOJ: Leskovačka legenda digla 210 kilograma i dobila ovacije
Foto: Privatna arhiva

Zasluženo najbolji

ŽIVORAD ŽIKA MARKOVIĆ APSOLUTNI POBEDNIK TAKMIČENJA U HRVATSKOJ: Leskovačka legenda digla 210 kilograma i dobila ovacije

Ostali sportovi -

Leskovačka sportska legenda Živorad Žika Marković, svetski, evropski i srpski šampion, proglašen je prošle nedelje za apslutnog pobednika otvorenog prvenstva WUAP federacije koje je održano u Gospiću u Hrvatskoj.

Marković je osvojio dve zlatne medalje u benč presu u dve različite kategorije, te je je osim medalja dobio i dva pehara kao apsolutni pobednik takmičenja.

Naime, Marković je s podignutih 210 kilograma sa opremom u kategoriji EQ pobro ovacije kakve odavno nisu bile viđena na ovakvim takmičenjima.

Nedugo, u kategoriji RAW sa podignutih 150 kilograma je ponovo zablistao, te je konkurenciju ostavio daleko iza sebe, zbog čega je zadobio simpatije domaćina. I tu je proglašen za apsolutnog pobednika discipline RAW.

Živorad Marković, benč pres
foto: Privatna arhiva

Na otvorenom međunarodnom prvenstvu, osim domaćih takmičara iz Hrvatske bili su i takmičari iz Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Albanije....

Marković je istakao da osim priznanja za apslotnog pobednika u dve discipline, u Srbiju sa vratio sa pozitivnim iskustvom i lepim impresijama o domaćinu takmičenja.

- Zahvaljujem se prelepoj organizaciju, dočekali su nas Hrvati bratski. Učinili su sve da se osećamo, kao da smo kod svoje kuće. Postigao sam dobre rezultate i zato sam bogato nagrađen, više nego što se može očekivati. Medalje, a bogami i pehare mi je uručio organizator takmicenja Marijo Rukavina - kaže naš sagovornik.

- Inače, Marijo Rukavina je glavni zastupnik svetske WUAP federacije i jedan od jačih benčera u Evropi - rekao je Marković.

Živorad Marković, benč pres
foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, kada se popeo na postolje i nakon prijema nagrada okitio se srpskom zastavom.

- Priznajem da sam pomislio kako će se reagovati. Međutim, iznenadio sam se, jer sam dobio aplauz. Tu zastavu sam s ponosom širio i u Egiptu, Španiji, Americi i Rusiji, ma svuda gde sam se takmičio i za Srbiju osvajao zlato - istakao je Marković.

Prema njegovim rečima, bavljenjem sportom jača duh i telo, te za njega nema nepromostivih prepreka.

- Ko želi da nešto postigne sa sobom nađe način da to i ostvari. Naučio sam da osobe koje se predaju pred nekim preprekama kako u sportu, tako i u životu nađu dobar izgovor. E, pa, deco moj savet vam je da nema odustajanja, sa čim god da se bavite. Morate stisnuti zube i ići samo napred. Ukoliko na tom putu i posrnete pa padnete, e tad morate da ustanete i krenete ponovo napred, a onda vam je uspeh zagarantovan - rekao je Markoviić.

Marković je tokom boravka u Gospiću obišao rodnu kuću Nikole Tesle i crkvu Sv. apostola Petra i Pavla u kojoj je kršten i u kojoj je služio sveštenik Milutin Tesla, otac Nikole Tesle. Tokom posete crkvi od sveštenika je dobio blagoslov pred takmičenje.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track