MOK izbacio rvanje sa Igara

Olimpijske igre

MOK izbacio rvanje sa Igara

Ostali sportovi -
Rvanje je bilo i deo drevnih Olimpijskih igara u antičkoj Grčkoj od 708. godine pre nove ere

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta doneo je odluku da izbaci rvanje iz programa Olimpijskih igara 2020. godine.

Na sastanku u Lozani došlo je do preokreta, jer je zadržan moderni petoboj. Osim rvanja, razmatraće se još odluka o sedam sportova za jedno slobodno mesto 2020. godine.

Rvanje je jedan od najstarijih olimpijskih sportova, koji je u bio u programu od prvih modernih Igara 1896. godine. Rvanje je bilo i deo drevnih Olimpijskih igara u antičkoj Grčkoj od 708. godine pre nove ere. Na prošlogodišnjim OI u Londonu 344 sportiste takmičilo se u rvanju u 11 disciplina u slobodnom i sedam disciplina u grčko-rimskom stilu.MOK je u utorak odlučio da izbaci sa programa Igara izbaci rvanje, a da zadrži moderni petoboj za koji se očekivalo da će biti izbačen. Ostali sportovi koje će MOK razmotriti za uvršćivanje u program su bejzbol i softbol, karate, skvoš, sportovi na koturaljkama, sportsko penjanje, vejkbording i borilački sport vušu. Poslednji sportovi uklonjeni iz programaIgara bili su bejzbol i softbol 2005. godine, a u program za OI u Rio de Žaneiru 2016. godine uvršćeni su golf i ragbi.

Međunarodna rvačka federacija (FILA) saopštila je da je odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta da izbaci rvanje iz olimpijskog programa 2020 nepravedna.

"Šokirani smo odlukom da rvanje bude isključeno iz Olimpijskih igara 2020", saopstila je FILA.

Međunarodna rvačka federacija je dodala da će preduzeti sve neophodne mere kako bi ubedila članove MOK-a da sačuvaju olimpijski status rvanja na sastanku u Buenos Auresu u septembru.

Predsednik rvačkog saveza Srbije Željko Trajković rekao je da je odliuka MOK atastrofalna.

"Ja sam zatečen. To je katastrofalna odluka MOK. Rvanje je stari olimpijski sport... Kada budemo dobili zvanično obaveštenje moći ćemo da razgovaramo na tu temu", rekao je Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track