OPŠTI HAOS U SUZUKI: Hamilton pobedio na VN Japana, težak udes Bjankija
Foto: Reuters

Kiša napravila pometnju

OPŠTI HAOS U SUZUKI: Hamilton pobedio na VN Japana, težak udes Bjankija

Ostali sportovi -
Do kraja sezone ostalo je još pet trka, a u generalnom plasmanu vozač Mercedesa Luis Hamilton ima tri boda više od timskog kolege Nika Rozberga

SUZUKA - Vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton pobednik je Velike nagrade Japana, koja je danas vožena po jakoj kiši na stazi Suzuka.

Drugo mesto zauzeo je Nemac Niko Rozberg iz Mercedesa, dok je treći Nemac Sebastijan Fetel iz Red Bula. U 45. krugu vozač Marusije Žil Bijanki iz Francuske izleteo je u krivini 15, a odmah se na to mesto uputilo ambulantno vozilo. Prema prvim informacijama Francuz je helikopterom prebačen u najbližu bolnicu. Sudije su odlučile da priznaju rezultate posle 44 kruga, iako se vozilo 47. Prema ranijem rasporedu trebalo je da se vozi 53 kruga.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hamilton je ostvario osmu pobedu u sezoni, a 30. u karijeri. Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Nemac Niko Rozberg iz Mercedesa, dok je treći Nemac Sebastijan Fetel iz Red Bula. Australijanac Danijel Rikardo iz Red Bula zauzeo je četvrto mesto na stazi Suzuka, dok je Britanac Dženson Baton iz Meklarena bio peti. Prvu desetoricu kompletirali su još Finac Valteri Botas iz Vilijamsa, njegov klupski kolega Brazilac Felipe Masa, te Nemac Niko Hilkenberg iz Fors Indije, vozač Toro Rosa Francuz Žan-Erik Vernje i Meksikanac Serhio Perez iz Fors Indije. U generalnom plasmanu vozača Hamilton ima 266 bodova, drugi je Rozberg sa 256, a treći Rikardo sa 196.

Trka je zbog velike kiše kasnila sa početkom, a zbog ogormne količine vode na stazi nije bilo kruga za zagrevanje, a trka je startovala iza sejfti kara. Međutim, sudije su posle tri kruga odlučile da prekinu trku. Posle pauze od 15 minuta, trka je nastavljena, a ispred vozača je ponovo bezbedonosno vozilo. Već u 4. krugu je odustao Alonso, a "sejfti kar" se povukao sa staze u 10. krugu.Međutim, kiša je ponovo postajala sve jača i jača, a u 43. krugu "sejfti kar" je ponovo izašao na stazu. Međutim, usledilo je izletanje Bjankija, a sudije su odlučile da prekinu trku.Narednog vikenda biće vožena trka za Veliku nagradu Rusije na stazi u Sočiju.Hamilton je rekao da je ekipa ostvarila dobar rezutlat, ali da su svi zabrinuti za stanje Bjankija, koji je bez svesti prebačen u bolnicu nakon udesa. "Teška trka je za nama... Uslovi su bili izuzetno teški. Ovo je dobar rezultat za ekipu, ali svi razmišljamo o Bjankiju. Nadamo se da je on u redu", rekao je Hamilton. "Nije lepo kada čujete da je jedan od kolega bez svesti i da je završio u bolnici. To mi je sada glavna briga", kazao je Hamilton. Trka je zbog udesa Bjankija zavaršena šest krugova pre kraja, a pobedu je zabeležio Hamilton , dok je drugi bio njegov klupski kolega Neamc Niko Rozberg. "Ne mislim o trci uopšte. Mislim na svog kolegu. Imam neke infomracije o udesu... Sve to zvuči zastrašujuće, a ja se nadam najboljem za Bjankija", rekao je Rozberg.

Trećeplasirani na današnjoj trci Nemac Sebastijan Fetel iz Red Bula kazao je da današnji rezultati nisu bitni u ovim nesrećnim okolnostima.

"Nadamo se da će Bjanki biti dobro. Sve što se događalo na danšnjoj trci su sada nebitni", rekao je Fetel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track