VODIČ KROZ AUSTRALIJA OPEN: Može li neko da ugrozi carstvo Novaka Đokovića
Foto: Fonet

Najava prvog gren slema sezone

VODIČ KROZ AUSTRALIJA OPEN: Može li neko da ugrozi carstvo Novaka Đokovića

Tenis -
Glavno pitanje pred prvi gren slem sezone jeste da li će Novak Đoković postati prvi igrač u open eri koji je četiri puta uzastopno osvojio turnir u Melburnu i time postao tek drugi igrač koji ima pet ili više trofeja
1 / 3

MELBURN - Prvi gren slem sezone, Australija open počinje u noći između nedelje i ponedeljka u Melburn parku. Ovo će biti 102. izdanje "Ozi opena" koje se od 1988. godine igra na tvrdoj podlozi.

Prvog dana od srpskih predstavnika na teren će Ana Ivanović, Vesna Dolonc i Novak Đoković. Zbog vremenske razlike koja iznosi deset časova, većina mečeva naših tenisera će se igrati u nezgodnim noćnim terminima, ali nadamo se da će svojim rezultatima sedmoro srpskih predstavnika privući veliki broj gledalaca.

Novak na korak od večnosti

Glavno pitanje pred prvi gren slem sezone jeste da li će Novak Đoković postati prvi igrač u open eri koji je četiri puta uzastopno osvojio turnir u Melburnu i time postao tek drugi igrač koji ima pet ili više trofeja. Srpski teniser bi u slučaju osvajanja svoje pete titule u Melburnu izbio na prvo mesto liste najuspešnijih u takozvanoj open eri, pošto trenutno zajedno sa Rodžerom Federerom i Andreom Agasijem deli vodeće mesto sa četiri trofeja. Najviše pobeda ukupno ima Roj Emerson, šest osvojenih trofeja u periodu od 1961. do 1967. godine, ali tada je bila na snazi takozvana amaterska era, kada je profesionalcima bilo zabranjeno igranje na gren slem turnirima.

Povećan nagradni fondOzi open je povećao nagradni fond za 102. izdanje, pa će umesto 30, takmičari podeliti 33 miliona dolara. Ta suma je za nijansu manja od US opena, pa turnir u Melburnu preti da za koju godinu postane drugi najplaćeniji turnir, posle Vimbldona koji vodi sa 36.5 miliona dolara. Pobednici će inkasirati 2.430.000 dolara, finalisti 1.215.000, a igrači koji igraju prvo kolo biće bogatiji za 27.600 dolara.

Bodovanje se nije promenilo u odnosu na prethodne godine, pa će pobednici zaraditi 2.000 bodova.

Novak Đoković i Serena Vilijams naveći favoritiTri poslednje godine Đoković je suvereni vladar Australije. Đoković je u dva od tri poslednja finala savladao Endija Mareja, prošle godine u nezaboravnom finalu posle preokreta sa 3:1 (6:7(2), 7:6(3), 6:3, 6:2).

Kvota na Đokovića je 1.80, drugi favorit je Nadal sa kvotom 3.75, dok bi na jedan uloženi dinar pobeda Mareja donela devet dinara. U vrhu favorita su Huan Martin Del Potro i Rodžer Federer. Prema projektovanom putu Đoković u četvrtfinalu ide na Vavrinku, u polufinalu na Ferera, a njih dvojica su osmi i deveti favoriti turnira.

Serena Vilijams je još veći favorit u ženskoj konkurenciji. Amerikanka ima kvotu 1.60, ispred prošlogodišnje pobednice Viktorije Azarenke sa kvotom 6.00. U vrhu su još Marija Šarapova i Na Li. Ana Ivanović i Jelena Janković imaju kvotu 67 i nalaze se na desetom mestu favorita za titulu.

Faktor "vremenske prilike"Kada je u pitanju Australija open onda se nikako ne sme zaobići faktor "vremenske prilike". Jednog dana u Melburnu može biti sunčano i do 40 stepeni, a sutradan hladno i vetrovito. Takve vremenske oscilacije uslovile su da je Australija open turnir sa najviše mečeva na kojima se upotrebljava pokretni krov. Takve situacije, koje traju pola sata i više, često znaju da poremete ritam i psihološke pripreme igrača.

Organizatori očekuju da ovaj turnir bude jedan od najtoplijih u istoriji. Za prve dane turnira prognozirane su temperature od 34 do 41 stepena, koliko se očekuje u utorak.

Nije naodmet napomenuti da će, prema prvim izjavama igrača, podloge na Australija openu biti znatno brže nego pre, što mnogima neće odgovarati, ali hoće igračima poput Novaka ili Ane.

Melburn park sa 16 terenaNa Melburn parku igra se na čak 16 terena, od kojih su tri najveća svakako najzanimljivija jer na njima igraju svi favoriti.

Najveća arena je "Rod Lejver" kapaciteta 15.000 mesta za sedenje. Arena je dobila ime po bivšem australijskom teniseru. U njeno renoviranje uloženo je gotovo 25 miliona dolara i ima pokretni krov koji omogućuje da se igra i u slučaju kiše.

"Hisens" arena, koja nosi sponzorsko ime kineske kompanije, broji 10.500 mesta. Jedina je dvorana u Melburn parku koja služi i za druge namene, poput sajmova ili drugih dvoranskih sportova.

"Margaret Kort" arena treća je po veličini sa 6.000 sedećih mesta. Naredne godine očekuje je renoviranje i samim tim proširenje na 7.500 mesta. Pod renoviranjem podrazumeva se i postavljanje pokretnog krova.

Srbija sa sedmoro igračaSrbiju će na startu turnira u Melburnu predstavljati sedmoro igrača. Povreda Janka Tipsarevića i suspenzija Viktora Troickog uslovili su da se u muškom singlu nađu samo Novak Đoković i Dušan Lajović, koji je do prvog kola stigao kroz kvalifikacije. U ženskom singlu imamo četiri predstavnice Jelenu Janković, Anu Ivanović, Bojanu Jovanovski i Vesnu Dolonc. Konačno, u dublu sa svojim starim partnerom Danijelom Nestorom nastupaće Nenad Zimonjić.

Novak Đoković stiže u Melburn sa sedam titula u poslednjih devet finala u 2013. godini i pobedničkim nizom od od 24 uzastopne pobede. Đoković stiže i sa novim trenerom, Borisom Bekerom, ali i bez ijednog zvaničnog meča.

Jedine provere srpski as je imao kroz egzibicione turnire, ali je i na njima pokazao da se nalazi u odličnoj formi i da je spreman za peti ukupno, a četvrti u nizu trofej. Da sreća prati hrabre, potvrđeno je na žrebu koji je Srbinu sklonio sa puta pre finala najveće rivale Rafu Nadala, Endija Mareja i Rodžera Federera. Nole je izgubio broj 1 na ATP listi od Rafaela Nadala, pa je i želja za što bržim povratkom na vrh jedna od motiva.

Velika dela počinju malim korakom, a taj prvi korak je duel protiv Slovaka Lukaša Lacka, 90. igrača na svetu.

Projektovani put srpskog asa dovodi ga do četvrtfinala sa Stanislasom Vavrinkom i polufinala sa Davidom Fererom. Čini se da njim dvojica nemaju oružja kojim mogu da se suprotstave Đokoviću, iako se radi o vrhunskim teniserima.

Đokoviću će na ruku ići i nova podloga u Melburnu. Agresivni teniseri sa osnovne linije, kao što je bio Agasi, ili sada Đoković, imaće prednost. Brza podloga omogućuje visok odskok loptice, idealan za udarac u penjanju ili kontranapad.

Dušan Lajović je samim plasmanom u glavni žreb Australija opena napravio veliku stvar, ali trenutno 117. igrač sveta ima lepu priliku za još koji korak dalje. U prvom kolu sastaje se sa Francuzom Lukasom Puileom 193. igračem sveta. U slučaju trijumfa Duki bi se namerio verovatno na 16. nosioca Keija Nišikorija iz Japana.

Jelena Janković je na nedavnom turniru u Brizbejnu pokazala da može da se nosi sa najboljim igračicama. Međutim, samo koji dan posle tesnog poraza od Azarenke, neočekivano je poražena na startu turnira u Sidneju. Verujemo ipak da je u pitanju bio samo loš dan. Jankovićeva se vratila u vrh u 2013. godini, vidan je napredak u nekim segmentima igre, pre svega servisu. Džej Džej, koja brani treću rundu, u prvom kolu sastaje se sa Japankom Misaki Doi, a nalazi se u delu žreba gde je Marija Šarapova, protiv koje naša teniserka ume da igra.

Ana Ivanović možda ne voli kiki bombone, ali bi mogla da se zasladi u prvom kolu pošto je očekuje meč sa 94. igračicom na svetu, Holanđankom Kiki Bertens. Ana, koja je posle dve i po godine pauze nedavno stigla do titule na nekom turniru, nije imala previše sreće u žrebu pošto joj na putu stoji niko drugi do Serena Vilijams. Ipak, ako želi na vrh, mora da obori one najjače, a s obzirom da je igrala finale 2008. godine nadamo se da će biti psihološki spremna da ponovi taj rezultat. Ani će svakako odgovarati brza podloga, s obzirom na njene ubitačne udarce sa osnovne linije, pre svega forhend.

Bojana Jovanovski je pomalo neočekivano upala među nosioce. Na turniru u Hobartu stigla je do polufinala i pokazala je da joj prija brza podloga. Prošle godine je bila blizu četvrtfinala u duelu sa Sloun Stivens, a to četvrto kolo joj je ujedno i najbolji rezultat. Bojo će u prvom kolu igrati protiv 70. igračice na svetu Slovakinje Jane Cepelove, ali je već u trećem kolu očekuje eventualni duel protiv aktuelnog prvaka Australija opena Viktorije Azarenke.

Vesna Dolonc, trenutno 104. igračica sveta u prvom kolu igra protiv 101. Lare Aruabarene iz Španije. Ukoliko prođe ovaj duel očekuje je niko drugi do Serena Vilijams. Čini se da bi plasman u drugi krug bio zadovoljavajući rezultat, mada čuda se ipak ponekad dešavaju.

Nenad Zimonjić još uvek čeka žreb, ali nedavni trijumf u Sidneju sa svojim starim partnerom Danijelom Nestorom najavljuje uzbudljiv Australija open. Ziki je do sada osvojio 50 trofeja, od toga 25 sa Kanađaninom rođenim u Beogradu, pa će svakako biti jedni od favorita za titulu na Melburn areni.

Zanimljivosti- Posetioci koji žele uživo da posmatraju teniske mečeve na Australija openu moraju da vode računa o tome da su mnoge stvari zabranjene za unošenje. Na listi su alkohol, životinje, stvari koje mogu da se upotrebe za oružje, hrana, piće, stolice, frizbi, muzički instrumenti, pištaljke, megafoni, laseri, baloni, roleri, skejtbordovi... Zabranjena je i upotreba laptopova zbog mogućnosti nameštanja mečeva i ilegalnog klađenja.

- Ukupno 337 dečaka i devojčica skupljaće loptice tokom dvonedeljnog turnira.

- Da se zatvori krov na Rod Lejver areni potrebno je 25 minuta.

- Pehare pobednicima će podeliti Pit Sampras. Amerikanac je tu čast dobio zbog toga što je pre tačno 20 godina podigao prvi od dva pehara na Australijan openu.

http://www.youtube.com/watch?v=ABOCcEc6ef4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track