USPELO ZAGREVANJE: Đoković dobio Pospešila posle tri nedelje pauze
Foto: AP

Novakov pohod na titulu u Dubaiju

USPELO ZAGREVANJE: Đoković dobio Pospešila posle tri nedelje pauze

Tenis -
Najbolji teniser sveta Srbin Novak Đoković savladao je Kanađanina Vaseka Pospišila 6:4, 6:4 u meču prvog kola na ATP turniru u Dubaiju

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedom je startovao na ATP turniru u Dubaiju savladavši u 1. kolu Kanađanina Vaseka Pospišila u dva seta - 6:4, 6:4.

Bio je ovo prvi Đokovićev meč posle osvajanja Australijan Opena i tronedeljne pauze, zbog čega nije igrao u prepoznatljivom ritmu.

Međutim, razlika u kvalitetu bila je očigledna, premda je Kanađanin, trenutno 63. na ATP listi, bio veoma motivisan i pružio je dostojan otpor favoritu.Postepeno i strpljivo Đoković je hvatao "zalet", prvi set rešio je brejkom u devetom gemu, a definitivno je slomio Pospišila u sedmom gemu drugog seta, kada je poveo sa 4:3.Bila je ovo treća pobeda Đokovića u isto toliko međusobnih okršaja protiv Kanađanina, nakon što je slavio prošle godine u Pekingu i 2013. u okviru Dejvis kupa.

- Ovo je bio moj prvi meč posle Australijan Opena i još tražim pravi ritam na terenu. Pospešil je agresivan teniser, dobro je servirao, ali kada je njegov prvi servis pao za 15 posto znao sam da imam veće šanse. Mislim da je to odlučilo meč. Bio sam strpljiv, uspeo sam da ostanem mentalno jak - izjavio je Đoković.

Srpski teniser u osmini finala igra protiv Andreja Golubjeva iz Kazahstana, trenutno 107. na svetskoj rang listi, koga je dobio u sva tri dosadašnja međusobna duela.

Turnir u Dubaiju, koji se igra za ukupan nagradni fond od 2,5 miliona dolara, srpski as do sada je osvajao četiri puta, 2009, 2010, 2011. i 2013. godine. Posle ovog turnira Đoković putuje u Kraljevo, gde će od 6. do 8. marta braniti boje nacionalnog tima protiv selekcije Hrvatske, u meču prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa.

Prvi set

U prvih šest gemova nije bilo prilika za brejk. Novak se još traži u igri, ali je veoma siguran u gemovima u kojima ima početni udarac. Ni u naredna dva gema nije bilo brejk šansi. U devetom gemu Đoković je ima priliku da oduzme servis rivalu, ali se Pospešil sjajnim servisom spasao. Drugu šansu Srbin je iskoristio u došao u priliku da oduzme servis rivalu i dođe u priliku da servira za meč.

Deseti gem bio Novak je osvojio, ikao je Kanađanin prišao na 30:30, ali više nije mogao pa će servisom otvoriti drugi set.

Drugi set

Uspelo je i Pospišilu da osvoji gem bez izgubljenog poena, na početku nastavka, no odgovor Đokovića predstavljala su dva gema u nizu. Ipak, upornost Kanađanina je bila jača od Novakovog strpljenja u dužim razmenama, pa je uzvraćeno brejkom za 2:2. Ohrabrio se momak češkog porekla, no kada je došao do dve brejk šanse, as Đokovića je najavio novo izjednačenje. Rešenost da što pre okonča meč konačno je pokazao novim oduzimanjem servisa, traženjem dodatne podrške od publike, a onda i gemom bez izgubljenog poena za 5:3.

Pospešil je dobio naredni gem, a onda pripretio došavši na 30:30. Više od toga nije mogao.

Tok meča

Pospišil je trenutno na 63. mestu ATP liste, a u karijeri je dva puta igrao protiv Đokovića. Srbin je dobio oba duela. Prvi put su igrali 2013. u meču Dejvis kupa, a slavio je Đoković 6:2, 6:0, 6:4. Srbin i Kanađanin igrali su i prošle godine na turniru u Pekingu, a slavio je Nole 6:3, 7:5.Pobednik ovog duela igraće u osmini finala protiv Kazahstanca Andreja Golubjeva. Đoković je inače četiri puta trijumfovao na turniru u Dubaiju, a prošle godine je u polufinalu poražen od Švajcarca Rodžera Federera.Turnir u Dubaiju igra se za nagradni fond od 2.503.810 dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track