CRNOGORSKI GEJ AKTIVISTA PORUČIO ĐOKOVIĆU: Vrati nagradu grada Nikšića!
Foto: AP

Otvoreno pismo

CRNOGORSKI GEJ AKTIVISTA PORUČIO ĐOKOVIĆU: Vrati nagradu grada Nikšića!

Tenis -
On je pozvao Novaka da u znak solidarnosti s onima koji nisu ravnopravni, koji se suočavaju s užasnom mržnjom, koji trpe nasilje i prijetnje smrću, kojima se uskraćuju osnovna prava i slobode, vrati nagradu vlastima Nikšića

NIKŠIĆ - Prvi deklasirani gej u Crnoj Gori, LGBT aktivista Zdravko Cimbaljević poslao je otvoreno pismo najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, u kojem od njega traži da vrati Nagradu oslobođenja Nikšića.

Parada ponosa u Nikšiću zabranjena je po treći put ove godine, pa je Cimbaljević pozvao srpskog tenisera da u znak solidarnosti s onima koji nisu ravnopravni, koji se suočavaju s užasnom mržnjom, koji trpe nasilje i prijetnje smrću, kojima se uskraćuju osnovna prava i slobode, vrati nagradu vlastima Nikšića.

"Nedavno su lokalne vlasti grada Nikšića, u Crnoj Gori, odlučile da Vam dodele 18. septembarsku nagradu. Ona je ustanovljena u čast oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. To je, ustvari, antifašistička nagrada. Tog dana, kada je zvanično objavljena odluka o vašoj nagradi, u Nikšiću je trebala biti održana mirna antifašistička šetnja LGBTIQ zajednice. Povorka ponosa u Nikšiću je zabranjena čak tri puta ove godine. Ranije prijave ovog događaja su povlačene usled pritisaka sa raznih strana koje nijesu želele takav događaj da se ikada desi", naveo je u pismu Cimbaljević.

On je u otvorenom pismu predložio Novaku da nagradu simbolički preda nevladinim organizacijama za ljudska prava, koje pokušavaju da se izbore za LGBT ravnopravnost u Nikšiću.

"Nikšić je grad u kojem i Vi i ja imamo određene porodične korene. Bio sam primoran napustiti taj grad, u kojem sam i rođen, i moju Crnu Goru. Vlasti i pravosudni sistem, prije dve godine, nisu imale raspoloženja i volje da mi pruže osnovnu bezbednost dostojnu čoveka", naveo je Cimbaljević.

Vraćanjem nagrade, kako je naveo Cimbaljević u pismu Đokoviću, ili njenim simboličnim preusmjeravanjem prema LGBTIQ organizacijama koje se bore za ravnopravnost uradićete "najbolju moguću stvar za grad Nikšić, za toleranciju i suživot svih, i pokazati prema svima da ste ove nagrade dostojan nosilac ali ne pod ovakvim uslovima i tretmanu koji doživljavamo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track