NOVAK DO DETALJA OBJASNIO SVOJU FILOZOFIJU: Evo kako funkcionišem kao ljudska mašina
Foto: Fonet

Totalno drugačiji od drugih

NOVAK DO DETALJA OBJASNIO SVOJU FILOZOFIJU: Evo kako funkcionišem kao ljudska mašina

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković kreće u odbranu titule na Mastersu u Monte Karlu.

Međutim, na zvaničnoj konferenciji za medije uoči početka turnira, nije uopšte pričao o Monte Karlu. Đoković je, opširno govoreći, objasnio filozofiju svog rada i života.

Zvuči fascinatno kada neko tako uspešan može rečima da predstavi tajni recept svog puta do vrha i dugog opstanka na njemu. Prema Đokoviću, sve je u umu!

"Verujem u moć uma. Kad bismo svi trenirali svoje umove kao što treniramo mišiće, mislim da bismo mogli da dostignemo maksimum svog potencijala", počeo je Novak obraćanje novinarima i nastavio:

"Veujem u moć uma i vizuelizacije, što je veliki deo mog svakodnevnog života. Znam da ne mogu da utičem na to šta će se dogoditi sutradan ili narednih nedelja i meseci, ali mogu da pošaljem dobre vibracije u budućnost i učinim sve što je u mojoj moći da se spremim za ono što me čeka".

Đoković veruje da uspeva da izvuče maksimum iz sebe.

"Holistički pristup životu mi omogućava da izvučem maksimalni potencijal iz svog bića, ne samo fizički, već i mentalno, emocionalno i duhovno. Vežbama pokušavam da dostignem mir i sreću i da se osećam dobro. Na kraju krajeva, svrha života i jeste stvoriti unutrašnji mir i uživati u svakom trenutku svog života".

Neizbežno, srpski teniser se dotakao Rolan Garosa, jedine gren slem titule koja mu nedostaje. Ipak, taj trofej ne može da nazove svojom opsesijom.

"Reč 'opsesija' ne volim jer ne dolazi iz prave emocije. Rolan Garos mi je jeste želja i cilj. Poslednjih godina uspevam da treniram svoj um da ostane fokusiran u datom trenutku. Naravno, kao i svaki igrač, razmišljam unapred i trudim se da planiram unapred. Ali, kada treba da delujete kao ljudska mašina, morate da delujete samo u sadašnjem trenutku. Kada dođe vreme, počeću o tome (prim.aut. Rolan Garosu) da razmišljam više nego sada".

Zna Đoković da svako odstupanje od pobedničke filozofije može da znači automatski pad.

"Srećom, nisam izgubio mnogo mečeva poslednjih godian. Igram najbolji tenis u životu. To je rezultat dugogodišnje posvećenosti, napretka, rasta, razumevanja sebe kao osobe i igrača i dobijanje maksimuma od svog tima, koji je razvio strategiju da me drži na visokom nivou tokom cele sezone. To me drži na prvom mestu. Ako ne ostanem dosledan tome, definitivno će se naći drugi igrač koji će mi oduzeti poziciju", zaključio je Novak Đoković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track