DEJVIS KUP: Lajović na čelu tima Srbije u Lilu
Foto: TSS

Treći put u karijeri

DEJVIS KUP: Lajović na čelu tima Srbije u Lilu

Tenis -

Tri puta seniorski šampion Srbije na otvorenim i zatvorenim terenima.

Za NIS Dejvis kup selekciju Srbije imao je vatreno krštenje u Nišu protiv Švedske februara 2012. kada je u petom meču savladao Filipa Prpića.

Srbiju je predstavljao i u finalu Dejvis kup takmičenja 2013. u beogradskoj Areni u singl mečevima protiv Stepaneka i Berdiha. Meč u Novom Sadu (prvo kolo Svetske grupe 2014. Srbija - Švajcarska) Lajoviću donosi ulogu prvog reketa Srbije u ovom susretu, važan poen Srbiji 2014. doneo je za opstanak u Svetskoj grupi u susretu sa Indijom.

U rodnom Beogradu, na stadionu Tašmajdan jula 2016. kao prvi reket tima Srbije borio se za pobedu naše zemlje nad jednom od najvećih teniskih sila u istoriji, selekcije Velike Britanije koja je vlasnik 10 Dejvis kup trofeja. Do sada je odigrao 12 mečeva u Dejvis kupu i zabeležio sedam pobeda.

Funkciju prvog reketa reprezentacije Srbije Dušan će nositi treći put u njegovoj karijeri, u najtežem meču do sada. Prvi put tu ulogu Lajović će imati kada je Srbija gostujući tim. u polufinalu Svetske grupe Dejvis kupa 2017. protiv Francuske u Lilu. Kako mladi teniski as Srbije Lajović gleda na izazov koji sledi u Lilu?

„Samim tim što smo u polufinalu je velika stvar i bez obzira što smo došli do polufinala sa drugim timom treba da odemo u Lil gledajući na to kao na veliki izazov jer se ne igra svaki dan polufinale Dejvis kupa. Momci koji će biti u našem timu su mlađi, prvenstveno Laslo Đere kome je to i debitanstki nastup, tako da je rekao bih u neku ruku „bačen u vatru“, ali mislim da ovaj meč svima može da bude samo pozitivno iskustvo. Ne možemo da imamo neka očekivanja pojedinačno, već prvenstveno moramo da razmišljamo kao tim da idemo na svaki poen, mečevi su dugi, igra se tri dana, na šljaci, biće nam bitan svaki poen. Filip i Laslo igraju čelindžere ove nedelje, u Sevilji, odnosno Đenovi, i zavisiće naravno njihovo samopouzadnje i od tih turnira, što bolje prođu to bolje za nas“ – objašnjava Lajović trenutno 85. teniser sveta. U kakvoj formi Dušan dočekuje meč protiv Francuza?

„Vratio sam se iz Njujorka, sad sam u Barseloni i odavde idem za Lil , u kome ćemo se svi okupiti u nedelju. Igrao sam dobro u Njujorku, imao sam dobar meč protiv Nadala i solidne rezultate od Vimbldona do sada, tako da se osećam dobro, u formi sam i imamo jako samopouzdanje. Od sebe očekujem da dam maksimum, a voleo bi da to bude dovoljno da donese poene Srbiji, videćemo“. Selektor Francuske Janik Noa u nominaciji tima, koja se može menjati sat vreme do žreba koji ne na programu 14. septembra, najavio je jak tim koji će se suprotstaviti NIS Dejvis kup reprezentaciji Srbije.

„Conga, Puil, Mau i Herbert. Da, imaju dosta jak tim i na papiru su mnogo jači od nas, a svi znamo kakav je Dejvis kup, nikad se ništa ne zna, ništa se ne može prognozirati, čak ni u situacijama kada je jedan tim po snagama na papiru mnogo iznad drugog. Setimo se meča Jugoslavija – Francuska u Beogradu 1985. godine, kad su sadašnji selektor Francuske Janik Noa i Anri Lekont, koji su tada bili 4. i 6. igrač sveta, došli u Beograd sto posto sigurni u trijumf, a doživeli debakl od tima Jugoslavije za koju su tada igrali Slobodan Živojinović i Goran Prpić. Tako da imamo dokaze da je sve moguće. Nadam se da možemo da ih namučimo pre svega, a potom i iznenadimo, biće jako teško, ali ništa nije nemoguće. Conga nije u nekoj formi, Gaske nije ni pozvan, Monfis je povređen, ali ne znamo koliko je njegova povreda ozbiljna, tako da nisu ni oni u najboljoj formi i u najjačem sastavu. Smatram da treba da odemo u Lil bez straha, nemamo šta da izgubimo, možemo samo puno da dobijemo“ – zaključio je prvi reket Dejvis kup tima Srbije Dušan Lajović. Nikad nije lako izboriti se za pravi put ako ispred sebe imaš najbolje od najboljih. Za 27-godišnjeg Dušana Lajovića baš tako izgleda karijera koja je počela sasvim slučajno kada je imao sedam godina.

Stasavao je iza srpskih igrača koji su ušli u istoriju i postali svetski šampioni- Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića, Viktora Troickog i Nenada Zimonjića. Lajović je u juniorskom uzrastu na tlu Srbije pokazao kvalitet osvajanjem šampionskih titula- bio je najbolji u konkurenciji do 16. godina 2006. godine, a 2007. i do 18 godina. Na seniorskim šampionatima okitio se titulama 2008 , 2009. i 2011. godine. Talenat je bio neosporan, ali za značajnije napredovanje potrebni su poeni i titule.

Prvi put se upisao na ATP listu 27. avgusta 2007. godine, a u aprilu 2009. Ušao je u top 1000. To su najteži koraci u svetu profesionalaca, kada iz juniorske konkurencije prelaziš u “pravi” tenis. Ali, momak rođen u Beogradu polako i sigurno tražio je svoj put. I našao ga je. Prvi fjučers od 10.000 dolara osvojio je u Somboru 2008. godine, a onda i u Nišu 2010. Međutim godina koja je u svakom smislu predstavljala prekretnicu u karijeri je 2011. U januaru je bio na 403. poziciji, a januar 2012. dočekao je na 196. mestu. Osvojio je još tri fjučersa, dva u Italiji i jedan u Hrvatskoj i prvi put na Svetskom kupu u Dizeldorfu igrao je za Srbiju i pobedio igrača iz Top 100 (Rusa Igora Andreeva). Ali, ono što ga je izbacilo u prvi plan jesu odlične partije na oktobarskim turnirima u Moskvi i Sankt Petersburgu koje su se nadovezale na pobedu u Hrvatskoj.

U Moskvi je iz kvalifikacija stigao do prvog kola jer je naporno radio. Iz meča u meč bio je sve bolji, za ulazak u glavni turnir pobedio je Denisa Istjomina iz Uzbekistana sa 6:2, 3:6, 7:5. Odmah je usledio odlazak u Sankt Petersburg gde nije imao vremena da se navikne na podlogu drugačiju od moskovske. Ipak, igrao je maksimalno koncentrisano i iz kvalifikacija stigao prvi put u karijeri do četvrtfinala ATP turnira u kome je, baš kao i u Moskvi, poražen od Aleksa Bogomolova.

U uzbekistanskom gradu Samarkandu Lajović je 11. avgusta 2012. osvojio prvi čelindžer turnir u karijeri pobedivši u finalnom meču domaćeg tenisera Faruka Dustova sa 6:3, 6:2. Do tog turnira zauzimao je 168. mesto na ATP listi. U 2013. godini Dušan je napravio sjajne rezultate, ovojio je čelindžer nagradnog fonda 100.000 evra u italijanskom gradu Kaltaniseta, igrao finale čelindžera u Francuskoj, polufinala čelindžera u Brašovu i Sibiu, osvojio čelindžer u Seulu. Najsigurnije se oseća na osnovnoj liniji, igra jednoručni bekhend.

Sezonu 2014. Dušan je započeo odličnim nastupom na gren slem turniru u Melburnu gde je iz kvalifikacija stigao do drugog kola ovog takmičenja, na turniru iz Masters serije u Majamiju je stigao do osmine finala, na gren slem turniru u Parizu – Rolan Garosu u osmini finala je izgubio od tada prvog na svetu, Španca Rafaela Nadala, na ATP turniru u Hambrugu je iste godine došao do četvrtfinala.

U sezoni 2015. osvojio je čelindžer u Banjaluci, polufinale čelindžera u Rimu, na velikim ATP takmičenjima prolazio kvalifikacije i beležio pobede u glavnim turnirima, istim tempom nastavio je i tokom 2016.

Plasman u četvrtfinale zabeležio je na ATP turniru u Buenos Airesu gde je u drugom kolu dobio 12. igrača sveta Amerikanca Džona Iznera, do polufinala stigao je na ATP turniru u Sao Paolu, na tom putu savladao je i tada 20. tenisera sveta Francuza Paira, odigrao je i polufinale u Kicbilu, Los Kabosu. Na prvom gren slem takmičenju u 2017, Australijan Openu, u prvom kolu glavnog turnira Lajović je pobedio Francuza Congu, u Indijan Velsu stigao je do 4. Kola glavnig turnira iz kvalifikacija, polufinale čelindžera u Italiji, osvojio je čelindžer u Baštadu, odigrao červrtfinale ATP turnira u Kicbilu gde je odigrao tesan meč protiv Nemca Kolšrajbera.

Najbolji rang, 57. mesto na svetu zabeležio je oktobra 2014. godine. Dušan Lajović je teniser koji svojim radom, posvećenosti tenisu, ozbiljnošću, znanjem i teniskim umećem zaslužuje plasman u vrh svetskog tenisa. Ovaj skromni momak ima svoju viziju uspeha i verujemo da će do zacrtanog cilja stići.

Kurir sport

Foto: TSS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Oni nam vraćaju veru u fudbal! Rusija na dohvat ruke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track