NAUČNICI OTKRILI: Evo zašto više mrzimo Novaka kad izgubi nego što ga volimo kad pobedi
Foto: Profimedia

INTERESANTNO ISTRAĆIVANJE

NAUČNICI OTKRILI: Evo zašto više mrzimo Novaka kad izgubi nego što ga volimo kad pobedi

Tenis -

Naučnici su istraživali ponašanje navijača posle pobeda i poraza, a zaključak ovog istraživanja jeste da fanovi daleko emotivnije doživljavaju poraz od trijumfa!

Tako da i ne treba da čudi kritički stav navijača prema najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću kada izgubi meč.

Svet voli pobednike, to je odavno jasno - sa pobednicima se poistovećujemo, njih uzdižemo, o njima sa ponosom pričamo. Ali kada taj isti pobednik počne da ređa poraze, kritika je daleko oštrija prema nekome ko nas je navikao na trijumfe.

foto: Profimedia

Gledanje sportskih nadmetanja i žučno navijanje može da bude pogubno po zdravlje, a istraživanja pokazuju da mnoge osobe, bez obzira na uzrast, rasu i nacionalnost, teško 'preživljavaju' i trenutke u iščekivanju sportskih uzbuđenja.

Navijanje za omiljeni tim ili sportistu izraz je potrebe za pripadanjem.

foto: Beta, AP

Istraživači objašnjavaju da za nivo stresa nije toliko bitan ishod meča, koliko oscilacije intenziteta uzbuđenja, koje nužno prate svako sportsko nadmetanje. Ko god je doživeo da mu omiljeni tim ili igrač izgubi već dobijeni meč u poslednjim minutima ili čak sekundama, dobro zna o čemu je ovde reč.

U slučaju pobede, euforija se iskazuje „bratimljenjem” sa znanim i neznanim saplemenicima iz istog tabora, galantnim praštanjem i prelaženjem i preko višegodišnjih zađevica. Poraz, pak, dovodi do razdražljivosti i izliva besa kojeg nisu pošteđeni ni najbliži.

kurir.rs / kurir sport

foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track